Terug naar de lagere school

Weer een oude klassenfoto gescanned, eigenlijk vooral bedoeld voor schoolbank.nl, maar de grote versie ervan is ook hier te zien. Op deze klassenfoto zie je onder andere een jonge Orlando V. (die naar Detroit is verhuisd), ook zien we Audrey Flint, Robbie van Dongen (Loïs Lane), Lisette, Julia P, Lilian A, Katja W, Marleen C. en vele andere beroemdheden :-) Ik ben al met een aantal mensen in contact gekomen via Schoolbank.nl, dankzij mijn inschrijving daar gemailed door oude schoolgenoten. Het heeft wel wat om te ontdekken wat er zoal is geworden van die kids. Om te zien wat die jaren met anderen hebben gedaan. Ten tijde van mijn lagere school was er nauwelijks sprake van klasseverschillen, we keken allemaal naar dezelfde TV-programma’s, en we hielden allemaal van dezelfde muziek (de spoeling was ook veel minder dun dan nu, bijna alles wat toen op plaat uitkwam had waarde). Geinig om te zien dat mijn generatie nogsteeds wel cool is, oud klasgenote Heleen v.d. Ende schrijft op schoolbank.nl: “en dat had niets te maken met carierre, want daar doe ik niet aan. Ik werk als redactie assistente bij FHM, het leukste mannenblad van Nederland.”
Typisch, ons aller heldin is schijnbaar toch Pippi Langkous gebleven; er was vaak sprake van een soort rebelse trots, onbewust recalcitrante eigenwijsheden. Wij hoefden niet mee te doen met wat de wereld wilde, want wij wisten zelf gewoon eigenlijk veel beter hoe het moest, daarom zaten wij ook op een montessori-school (dat versterke die gevoelens alleen maar). Ik heb school an sich nooit zo geweldig gevonden, dat lag meestal niet aan mijn klasgenoten, maar aan stomme regeltjes en slecht verzonnen onderwijs, of aan het feit dat ik nergens bij wilde (of kon) horen. Of zo. Let wel: Of zo.
Een andere generatie-genoot is Lloyd Blankenship, a.k.a. The Mentor, die daar wel een ‘leuk’ verhaal vertelt over zijn schooltijd.

voor "vindt u" vind u onvoldoende draagvlak

Bij mij dan. En ik sta daar niet alleen in, zag ik. Blijft toch een beroerde uitvinding, dat met die d en dt. Je hoort het niet, en de regels zijn zo verwarrend dat zelfs ik, toch iemand met een beetje een talenknobbel, daar fouten in blijf maken. Het is schandalig dat ik minder taalfouten maak als ik in het engels schrijf, dan wanneer ik in mijn moedertaal schrijf. Hieruit maak ik ook op dat in het engels communiceren eigenlijk beter verloopt, en dat die taal dus ook een grotere toekomst heeft dan het Nederlands;
What surprises me most about the dutch language is the fact that I make more grammar and spelling mistakes writing in my native language than I do writing in english (well, US english actually). And even though I have been partly raised by pop-music, TV and some british people, my parents are dutch. Therefore I often prefer the certainty of my english, there’s more freedom and since it is less prone to mistakes it’s faster to communicate in this language.
On the other hand, het nederlands is weer dermate vreemd en complex geregeld, dat je er ook onverwacht veel mee kunt kloten. Toch, als het om foutloos communiceren gaat; Doe mij maar US english.

The Big Lie

Apparently I’m not the only one who thinks what we see, hear or read in the news is full of crap:

Nick Berg encountered Moussaoui, an al Qaeda operative, by chance in the U.S. in 1999
The FBI has reported (CNN, FOX) that Nick Berg’s e-mail account was used by the “20th hijacker” of 9-11, Zacarious Moussaoui, whose computer held evidence of the 9-11 hijackers (and could not be searched by the FBI field office because of orders from Washington). The FBI interviewed Nick Berg about Moussaoui’s use of his e-mail account to send “emails” but concluded that it was entirely “coincidental.” Berg had apparently given the password to his e-mail account to an acquaintance of Moussaoui who he met on a bus in 1999 in Oklahoma.

eeh.. wtf ? (taken from Kuro5hin.org)

And to think that everything being pushed upon the world right now is a direct result of an event (sept. 11 2001) which is still not proven to be caused by terrorists at all.

So now we hear John Ashcroft and Robert Mueller telling us they have some evidence that should make us worried, very worried. Is it just me or are these guys terribly nervous about something? Does this mean they already know what’s been planned, that they themselves are having personal difficulties with what they are being told to do? To me the message is clear: If you really want to be safe, make sure you are in the same city (or building, even) where these two guys are, at all times the coming months.

GS motherfuckin’ M

Mobiel communiceren was vroeger een wonder, we deden dat eind zeventiger begin tachtiger jaren met hulp van (illegale) meestal zelf-gebouwde FM-zendertjes en portable FM-radiootjes. Mooi daarvan was dat je meteen duplex-lijntjes had, d.w.z. je kon praten en luisteren tegelijk, net als bij GSM nu.
Toen kwam in de eightees ook nog eens de 27 MHz band vrij waardoor je middels forse walky-talky kastjes kon kletsen op 1 kanaal, dus portofoon-style, 1 tegelijk aan het woord. Ik heb eind tachtiger jaren nog een tijd zo’n portable thuis altijd aan gehad, met een squelch, omdat vriend(inn)en in de buurt ook een portable thuis hadden staan, en het veel goedkoper was dan telefoon (de vaste PTT-lijn dus). Ook heb ik een tijd later zo’n set bij ARS-elopta gekocht, 2 identieke kastjes, 1 voor binnen, en 1 voor degene die onderweg vast kon melden dat je de thee mocht opzetten want ‘ik ben onderweg naar huis’ etc.
Dit alles op dure batterijtjes en accu’s, maar nooit hoefden we abonnementen te betalen, we waren de Goden der communicatie, je zette zo’n ding aan en je kon zenden en ontvangen, mensen waren jaloers dat we dat allemaal zomaar klaarspeelden. Overal bereikbaar, binnen een straal van 10 kilometer dan, ja wow, dat was echt wat! Maar je was je bewust van de gevaren:
Je wist dat de zendergolven door de open lucht heen vlogen, dat willekeurige anderen het allemaal konden volgen wat je besprak als ze maar wisten waar (op welke frequentie) je uitzond. Ook voelde je, dat als je verder wilde komen, je meer vermogen nodig had, oplopend tot 35 Watt en grote meterslange antennes waar je mee door het land liep. Hoe meer power hoe groter de kans dat anderen mee-luisterden. Je wist dat er heavy straling vanaf kwam, dat die straling niet gezond voor mensen kon zijn, die zenders moest je niet teveel in een te korte tijd naast je aan hebben staan. Nu was dat gevaar sowieso klein toen, omdat je alleen maar ‘op ontvangen’ stond als je niks te bespreken had. Met die mobieltjes van nu staan die zenders eens in de zoveel tijd keihard op je lijf te stralen, zelfs als je niks te bespreken hebt. En dat niet alleen, de halve bevolking loopt uit te zenden overal om je heen. Het barst van de straling. Ik werd vroeger vaak snifferig verkouden als ik te lang te dicht bij de kastjes van sterke FM-zenders had zitten prutsen, als ik ze had zitten afregelen. Het waren andere frequenties dan die van de huidige mobieltjes, maar toch, vertrouwen doe ik zenders nogsteeds niet snel, ongeacht de frequenties waar ze op uitzenden.

Nu is mobiel communiceren gewoon, is er niks meer aan, nu gaat het eigenlijk niet eens meer om het communiceren, maar om de ongelooflijke bullshit-netwerken en uiterlijkheden die ze eromheen verzonnen hebben. Gezeik met pin, puk en activeringscodes, onzin met bel-toontjes, beeldscherm-decoraties. Lastige onleesbaar kleine kut LCD-schermpjes met ongehoord slecht ontworpen user-interfaces, mini-knopjes en lastige breekbare contact-punten overal, met voor ieder merk en model een andere lader-plug. Je weet niet eens wanneer die krengen zenden of wanneer ze ontvangen. Toch zijn het toestellen met computers aan boord, waarvan je het merendeel nooit gebruiken zult. Staat allemaal niks te doen, kost allemaal stroom, en chemische bestanddelen. En veel geld, heel erg veel geld.
Tegenwoordig kijkt men je er al bijna kwaad om aan als je mobiel niet bereikbaar bent. Hoe durf je in deze tijd nog onbereikbaar te zijn? SMS, WAP, het is allemaal even vreemd. Had je ooit al een walkman die stuk kon, moet je nu ook aan je dure mobiele telefoontoestel denken, dat je de batterijtjes maar vooral niet te leeg laat lopen enzo, dat je het beltegoed maar vooral op tijd op-gebruikt (ook al heb je niks te melden), dat je het abonnement tijdig zult opwaarderen, anders vervalt de ‘aanbieding’.

Kunnen mensen nu ueberhaupt nog rennen op straat, zonder dure dingen die ze op zak hebben te breken? Volgens mij wordt je met al die mobiele shit alsmaar minder mobiel! Ik begrijp niet dat ze die krengen niet geheel waterdicht en stuiterbaar maken. Net als die klote digicams, je loopt met duizenden guldens aan fragile breekbare computertjes rond.

Ik wil ook helemaal niet dat iedere lamlul van KPN mijn gesprekken kan meeluisteren, of kan zien waar ik Ben. Dat ze alles van mij en mijn vriendenkring te weten kunnen komen door alles simpel te tap(p)en. (Omdat het ‘contained channels’ zijn, is het veel makkelijker om mensen af te luisteren dan vroeger. Iedereen weet waar je zit uit te zenden.) Om nog maar te zwijgen over de zenders die de halve dag staan te stralen aan m’n lijf. Laat staan dat ik overal bereikbaar wil zijn. En wat kan mij m’n banksaldo nou verrotten? Als ik maar genoeg heb vind ik het wel best eigenlijk. Tuurlijk, als geen ander weet ik hoe handig mobiele communicatie zijn kan, maar het gaat me echt te ver om daar OOK NOG eens OVERAL aan te moeten denken. Al die passwords en pincodes komen me de strot uit! Ik gebruik mijn mobiele telefoon liefst zo min mogelijk, en alleen als ik weet dat het heel erg nodig kan zijn. Volgens mij is dat wel zo verstandig.

My Way

OK Dennis, daar heb je een punt. Ik schrijf soms heel snel en heel direct dingen van me af, dan gebruik ik de vorm van macht die ik kennelijk middels deze website heb verworven, voor het uiten van dat wat me dwars zit, dan bezorg ik bepaalde lezers en lezeressen koude rillingen omdat ik dingen doe die je niet hoort te doen. Ook al is de essentie goedbedoeld, meestal als ik de volgende ochtend zie wat ik heb geschreven realiseer ik me dat ik daar helemaal niet meer 100% achter sta, dat ik het in het net wil overdoen, of dat ik er niet mee geconfronteerd wil worden, zoals ik dat veel te vaak al heb meegemaakt. Je denkt al gauw van “ach, who cares, hoeveel mensen lezen dit nou?” en schrijft er een end op los. Tot mensen je anders aan gaan kijken doordat of omdat je die ‘rare website’ hebt. Maar je hebt gelijk. Ik durf ervoor te staan, geen gelul.

Klote mobieltjes

De mobiele telefoon is maar een klote-medium. De gewone telefoon was dat al, maar dat altijd bereikbaar willen zijn van de huidige mens is echt helemaal ziek. Wat dat betreft blijven email en andere internet-based contactvormen een stuk plezieriger. Gewoon in je eigen tijd, pas als je echt zin hebt dingen lezen, en reageren op oproepen. Geen stress, niet storend, geen extra druk op ons al wezenloos volgepropte leven vol pincodes, activerings- en reset-codes. Vol met usernames en ID’s die je vergeet, verlopen emailadressen die je nooit meer gebruikt, “Forgot your password?” links, lokale IP-adressen, DNS-adressen, service zus bij die provider en service zo bij die ander. Te laat betaalde rekening zus en dubbel ontvangen acceptgiro zo. Zit ik te wachten op nog meer shit? I-mode? UMTS? Mwoah, laat dus maar, geen tijd voor. Al druk genoeg met SSH en webmail, meer heb ik ook niet nodig. Wil ik op straat gebeld kunnen worden, terwijl ik voor anderen die niet uitkijken uit moet kijken in het verkeer? Wat kan er zo belangrijk zijn dat ik dat zou willen? Men denkt dat men belangrijk is, het individu en het bedrijf. Men vergeet the big picture.

Gratis fitness

Men wil gezond zijn en een schoon huis hebben. Dus gaat men naar fitness-centra en huurt men werksters in. Wat is dat eigenlijk ongelooflijk stom! Eureka: Je maakt gewoon tot zwetens aan toe je hele huis (en tuin) elke dag zo schoon mogelijk; Gratis fitness, schoon huis, dubbele geldwinst. Lichamelijke inspanning moet geen geld kosten, maar geld opleveren. De oermens ging toch ook jagen om thuis te kunnen komen met een buit? Ergens rond 1980 is dat ineens omgedraaid; De buit is er (kennelijk) al, er moet iets mee gedaan worden, en dat is dan maar dat jagen. Jullie zijn echt helemaal ziek, mensen :-)

Good for a laugh (or maybe not): stupid git

and the good old useless people.com site returned!

Ik heb verder even het 1 en ander ge-update ook. Mijn selectie Essential and recommended software, de ego-FAQ over mijn eigen naam (lekker makkelijk googlen ;-)