Mobiele communicatie

Opvallende ontdekking:
Van een landlijn naar een mobiel toestel bellen kost al ruim 15 euro per uur! Tot aan 1998 heb ik in feite op extreem hoog kwaliteitsniveau zo gecommuniceerd, OK, het was dan wel en publique in FM stereo, het kon vaak full duplex (zelfs wel eens met 12 mensen in een lus), volledig analoog, ècht real-time, en als je het vanaf huis deed kon je er nog heel mooi muziek bij mixen, gezellig op de achtergrond. Natuurlijk, de mobiele toestellen waren flink duur, de antennes enorm, en je dekking was over het algemeen niet veel groter dan een 10 kilometer radius, en het kwam op je strafblad te staan (detail), maar als je het zo eens even uitrekent, dan was de investering vrij laag voor het enorme aantal met groot plezier gevoerde gespreks-uren. Laat ik een groffe schatting maken;
Ik communiceerde in mijn leven tot aan 1998 gemiddeld 8 uur per week met mensen via de FM, naar de huidige belkosten doorberekend is dat minstens 100 euro/week. Dat in ogenschouw nemend had je de boete voor illegaal uitzenden (toen nog maar iets van 400 gulden voor een tweede keer uit de lucht gehaald worden) plus de arbeidsuren en investeringskosten er in een half jaartje echt wel grandioos uit, en dan reken ik de inflatie nog mee. Het was bovendien leuk hobbyen, en je leerde er ontzettend veel van! De toenmalige RadioControleDienst had het over ‘een dure hobby meneer‘, maar eeh… zo duur was die dus niet, vergeleken met wat we nu neer moeten tellen voor een beetje kletsen met een lopende geldkraan. Wat voel ik me verwend door die tijd, eigenlijk. Kunnen we niet weer gezellig een stukje uit de publieke FM-band inzetten voor lekker pielen met zendertjes?

Heb hier eerder al wat ‘leuks’ over geschreven trouwens.

Leave a Reply