Bittorrent angst

Niet iedereen weet het, maar de grootste bittorrent websites op aarde draaien vanuit Zweden en Nederland. Zoals de wetten nu zijn mag dat ook, in deze landen, omdat met het aanbieden van trackers en torrent-files alléén je nog geen illegale files hebt. Het zijn wel de richtingaanwijzers, de wegwijzers voor het grote publiek, naar een explosief groeiende hoeveelheid (door gewone mensen als jij en ik) aangeboden bestanden. Men vreest kleine wijzigingen in de wet, die grote torrentsites zullen dwingen de boel op te doeken. Ik denk echter niet dat dit veel zal helpen. (En eerst gaat leaseweb nog in hoger beroep..)

Stel dat je de wet verandert, zodanig dat bittorrent sites overal op aarde ineens illegaal zijn. Dan drijf je de consumerende massa naar meer ontwikkelde technieken zoals randpeer en stealthnet. Nu kan men nog zien wie ongeveer waarmee bezig is, dat kan met de opvolgers niet meer zo eenvoudig. Ook kun je het illegaal proberen te maken van een uitvinding als bittorrent niet makkelijk realiseren, zonder de gehele open source gemeenschap en free software foundation tegen je in het harnas te jagen, en dan heb je de poppen aan het dansen. Vecht je tegen de Open Source en FSF, dan heb je oorlog met de core being that is the internet. Bovendien zorgt een sluiting van grote bittorrent sites voor een revolutionaire toename en ledengroei van kleinere varianten, die op hun beurt – in ieder geval tijdelijk – des te meer zullen floreren. Zodra de grote massa ook maar het gevoel krijgt dat het een aflopende zaak is, zal die grote massa nog snel proberen er uit te halen wat er in zit. Met als gevolg dat er in ieder geval volledige saturatie plaatsvindt van al het (op dat moment onder internetters) beschikbare materiaal. Bij bittorrent tellen immers de aantallen deelnemers in grote mate mee voor de snelheid van een download, en dus het succes ervan.

De moraal in dezen, en de wetgeving daarvoor, zitten volgens mij in een impasse.
Aan de ene kant gaan de prijzen voor harddisk-opslagruimte en internet-bandbreedte keihard omlaag, en bevordert men (economische) groei, uitbreiding van de welvaart (met snellere computers en internetverbindingen), aan de andere kant vragen mensen zich af of al die films, tv en muziek nu voor het geld, of met creatieve idealistische motieven gemaakt worden.
Aan de ene kant hebben we de groeiende box-office cijfers van de filmwereld, aan de andere kant de gratis videotheek die aXXo heet, het einde van de CD en fucked record companies.
Ik vind het in ieder geval interessant om in deze tijd te leven en te zien hoe dit gaat exploderen…

Heb hier trouwens al heel vaak over geschreven, ja.
En bittorrent kan nog steeds beter worden dan het is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Dergelijke meldingen kom ik steeds vaker tegen op internet. Dat iets maar vooral tijdelijk, en nimmer structureel interessant genoeg mag zijn? Dat verhalen geen verloop mogen hebben? Dat meningen niet mogen veranderen, en dat er nooit later iets mag worden genuanceerd? Mij is werkelijk geheel onduidelijk wat het doel is van het opleggen van deze beperking.

Direct hieraan verwant is de veel geziene optie ‘slotje‘, ‘op slot’, of ‘deze thread is gesloten‘. Hoezo is dat nodig dan? Wat heeft het voor zin, technisch gezien, om een discussie zo kort mogelijk te laten bestaan op internet? Databases kunnen wijziging gewoon forever aan (zie facebook!). Als er al een zinvol iets is aan internet, dan is het dat zoekmachines de boel archiveren, en dus dat je jaren later nog een forum-bericht of nieuws-item tegen kunt komen wat voor jou, of voor de hele wereld, opnieuw of voor het eerst echt actueel is. Waar je dus op wilt kunnen reageren, ook al is het uit 1998 of 2001. Misschien heb je als mens nu pas een naar jouw idee juiste mening ontwikkeld, waarom zou je die dan niet mogen uiten?
“U kunt niet reageren op artikelen ouder dan een maand.”
Afgezien van dat we zelf wel uitmaken of we dat “kunnen”; Waarom zou iemand een paar jaar nadat een bericht is verschenen niet mogen reageren? Meningen ontwikkelen niet? Mensen hebben nooit spijt? What the fuck is the problem? Moet het hele internet een soort statische koran worden?

Het idee is volgens mij ontstaan uit overmatig administratief ontwikkelde software. Weer zo’n irritante ontwikkelaar die dacht een slimme optie te hebben ontdekt. Waartegen wist hij zelf eigenlijk ook niet. Het kon, het zat er al in gebouwd, en dus werd het in gebruik genomen. Er werd eigenlijk niet nagedacht over de zin ervan, of het wel nut had, of het wel nodig zou zijn, of het aangenaam zou zijn voor de gemiddelde internetter. De beheerder zag
“Don’t allow comments after [60] days”
als default aangevinkt staan, en dat werd toen maar zo gelaten. Ja leuk, de bezoeker van de website irriteren, why not? Zeggen dat ze dingen niet mogen, terwijl er niets mis mee zou zijn. Echt geweldig!

Welnu, ik ben deze trieste regelgeving beu, het moest maar eens uit zijn met mijn ergernis in dezen. Om die reden lanceer ik binnenkort zelf een webbased forum, waar wèl nog tot in den treure gereageerd kan worden, waar ‘oude’ onderwerpen prima onderwerpen gevonden worden, waar (zogenaamd) oude draadjes gewoon voor eeuwig omhoog gehaald mogen worden. Waar threads niet op slot kunnen. Waar het nooit te laat is om te reageren of om je gelijk te halen of om iemand tegen te spreken of te verbeteren. En waar je niets voor niets schrijft.

Nare mensen

Wat zijn er toch veel nare stomme mensen op deze planeet. Zodra ze aan het korte eind trekken in een discussie, beginnen ze op de man te spelen. Als mensen dat met mij doen is dat zelfs extra laf, omdat er nogal wat publiek materiaal te vinden is waar mijn naam bij staat. Een beetje husselen met de context, en klaar is je in elkaar geflansde flauwekul (over mij). Ik doe dat ook wel, op de persoon spelen, maar alleen als de ander ermee begonnen is, als antwoord, reagerend. Bovendien heb ik, net als Maddox, in zulke gevallen altijd gelijk ;-)

En wat werken er toch veel stomme nare mensen bij afdelingen personeelszaken en recrutering. Goed, er zijn uitzonderingen, maar het gros is vervelend volk. Vooral boeiend zijn de flut-argumenten waar ze mee komen als ze iets zoeken om je op af te wijzen (of te ontslaan). Luchtgebak als “Je komt niet zo pro-actief over.”
Hier is een idee:
Zet dat in je vacature, dat proactief zijn (whatever the hell that is!) een harde eis is voor het werk in questie. Die term is jonger dan 10 jaar, volgens mij. Heb althans vroeger nooit iemand “proactief” horen zijn. Ik hoop ook nooit een proactief mens te worden, eerlijk gezegd. Laat staan dat dit ueberhaupt een meetbare menselijke eigenschap zal zijn. Als “de proactieve mens” al zou bestaan, hoe proactief zou iemand zijn die voor jan met de korte achternaam gigantische populaire websites maakt en onderhoudt, zonder dat dat hoeft? Lijkt me in ieder geval niet propassief, hè, flapdrol van de afdeling HRM!

Of de nieuwste afwijsverbloeming: “Tot onze spijt moeten wij je mededelen dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om je voor een gesprek uit te nodigen.”
Een paar ideetjes voor u:
– Leer onbekenden eerst maar eens met u aan te spreken. Had ik ergens geschreven dat u mij mocht tutoyeren? Bent u meer waard dan uw potentiele werknemer, soms, en meent u daarom bij voorbaat eenzijdig een hyrarchie in de schriftelijke correspondentie vast te kunnen leggen door hen met “je” aan te spreken?
– Leer hoe en waar u aanknopingspunten kunt vinden. Ik heb namelijk het vermoeden dat uw gebrekkige vermogen tot het vinden van aanknopingspunten hier parten speelt.
– Vergroot de kans op aanknopingspunten:
Voor mij is blijkbaar het grootste probleem dat ik veel verschillende bezigheden erg leuk vind om te doen (en zowaar ook best goed kan doen). Ik kan mij derhalve moeilijk beperken tot het alleen maar bezig zijn met één klein segment. Dat heb ik zelfs wel geleerd op vorige werkplekken. Daarom zoek ik gericht naar deeltijd-werk. Dan hou ik het vol om me te focussen op een subgebied van mijn brede interesses, en er een soort dubbelleven op na te houden. Biedt bijv. mogelijkheden aan voor: 20, 24, 28, 30 of 32 uur/week, en ineens verschijnen daar een heleboel extra aanknopingspunten!

Oh sweet revenge ;-)