Bittorrent angst

Niet iedereen weet het, maar de grootste bittorrent websites op aarde draaien vanuit Zweden en Nederland. Zoals de wetten nu zijn mag dat ook, in deze landen, omdat met het aanbieden van trackers en torrent-files alléén je nog geen illegale files hebt. Het zijn wel de richtingaanwijzers, de wegwijzers voor het grote publiek, naar een explosief groeiende hoeveelheid (door gewone mensen als jij en ik) aangeboden bestanden. Men vreest kleine wijzigingen in de wet, die grote torrentsites zullen dwingen de boel op te doeken. Ik denk echter niet dat dit veel zal helpen. (En eerst gaat leaseweb nog in hoger beroep..)

Stel dat je de wet verandert, zodanig dat bittorrent sites overal op aarde ineens illegaal zijn. Dan drijf je de consumerende massa naar meer ontwikkelde technieken zoals randpeer en stealthnet. Nu kan men nog zien wie ongeveer waarmee bezig is, dat kan met de opvolgers niet meer zo eenvoudig. Ook kun je het illegaal proberen te maken van een uitvinding als bittorrent niet makkelijk realiseren, zonder de gehele open source gemeenschap en free software foundation tegen je in het harnas te jagen, en dan heb je de poppen aan het dansen. Vecht je tegen de Open Source en FSF, dan heb je oorlog met de core being that is the internet. Bovendien zorgt een sluiting van grote bittorrent sites voor een revolutionaire toename en ledengroei van kleinere varianten, die op hun beurt – in ieder geval tijdelijk – des te meer zullen floreren. Zodra de grote massa ook maar het gevoel krijgt dat het een aflopende zaak is, zal die grote massa nog snel proberen er uit te halen wat er in zit. Met als gevolg dat er in ieder geval volledige saturatie plaatsvindt van al het (op dat moment onder internetters) beschikbare materiaal. Bij bittorrent tellen immers de aantallen deelnemers in grote mate mee voor de snelheid van een download, en dus het succes ervan.

De moraal in dezen, en de wetgeving daarvoor, zitten volgens mij in een impasse.
Aan de ene kant gaan de prijzen voor harddisk-opslagruimte en internet-bandbreedte keihard omlaag, en bevordert men (economische) groei, uitbreiding van de welvaart (met snellere computers en internetverbindingen), aan de andere kant vragen mensen zich af of al die films, tv en muziek nu voor het geld, of met creatieve idealistische motieven gemaakt worden.
Aan de ene kant hebben we de groeiende box-office cijfers van de filmwereld, aan de andere kant de gratis videotheek die aXXo heet, het einde van de CD en fucked record companies.
Ik vind het in ieder geval interessant om in deze tijd te leven en te zien hoe dit gaat exploderen…

Heb hier trouwens al heel vaak over geschreven, ja.
En bittorrent kan nog steeds beter worden dan het is.

Leave a Reply