Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Dergelijke meldingen kom ik steeds vaker tegen op internet. Dat iets maar vooral tijdelijk, en nimmer structureel interessant genoeg mag zijn? Dat verhalen geen verloop mogen hebben? Dat meningen niet mogen veranderen, en dat er nooit later iets mag worden genuanceerd? Mij is werkelijk geheel onduidelijk wat het doel is van het opleggen van deze beperking.

Direct hieraan verwant is de veel geziene optie ‘slotje‘, ‘op slot’, of ‘deze thread is gesloten‘. Hoezo is dat nodig dan? Wat heeft het voor zin, technisch gezien, om een discussie zo kort mogelijk te laten bestaan op internet? Databases kunnen wijziging gewoon forever aan. Als er al een zinvol iets is aan internet, dan is het dat zoekmachines de boel archiveren, en dus dat je jaren later nog een forum-bericht of nieuws-item tegen kunt komen wat voor jou, of voor de hele wereld, opnieuw of voor het eerst echt actueel is. Waar je dus op wilt kunnen reageren, ook al is het uit 1998 of 2001. Misschien heb je als mens nu pas een naar jouw idee juiste mening ontwikkeld, waarom zou je die dan niet mogen uiten?
“U kunt niet reageren op artikelen ouder dan een maand.”
Afgezien van dat we zelf wel uitmaken of we dat “kunnen”; Waarom zou iemand een paar jaar nadat een bericht is verschenen niet mogen reageren? Meningen ontwikkelen niet? Mensen hebben nooit spijt? What the fuck is the problem? Moet het hele internet een soort statische koran worden?

Het idee is volgens mij ontstaan uit overmatig administratief ontwikkelde software. Weer zo’n irritante ontwikkelaar die dacht een slimme optie te hebben ontdekt. Waartegen wist hij zelf eigenlijk ook niet. Het kon, het zat er al in gebouwd, en dus werd het in gebruik genomen. Er werd eigenlijk niet nagedacht over de zin ervan, of het wel nut had, of het wel nodig zou zijn, of het aangenaam zou zijn voor de gemiddelde internetter. De beheerder zag
“Don’t allow comments after [60] days”
als default aangevinkt staan, en dat werd toen maar zo gelaten. Ja leuk, de bezoeker van de website irriteren, why not? Zeggen dat ze dingen niet mogen, terwijl er niets mis mee zou zijn. Echt geweldig!

Welnu, ik ben deze trieste regelgeving beu, het moest maar eens uit zijn met mijn ergernis in dezen. Om die reden lanceer ik binnenkort zelf een webbased forum, waar wèl nog tot in den treure gereageerd kan worden, waar ‘oude’ onderwerpen prima onderwerpen gevonden worden, waar (zogenaamd) oude draadjes gewoon voor eeuwig omhoog gehaald mogen worden. Waar threads niet op slot kunnen. Waar het nooit te laat is om te reageren of om je gelijk te halen of om iemand tegen te spreken of te verbeteren. En waar je niets voor niets schrijft.

Leave a Reply