jult’s slaap-adviezen

 • Binnenkort in uw spambox: Orexin A neusspray!
 • Een goed hoofdkussen is het halve werk: Hier heb ik mijn Buckwheat Pillow vandaan (zoek niet verder, de rest is nep en sucks). Japanese Regular size, die van 14″x20″, was mijn keuze (paar jaar geleden). Ik heb ook gewonere kussens, maar die zijn voor logees of bedgenoten. Tenzij ze heel lief vragen. ;-)
 • Een optimaal matras is erg fijn. Ga daarom voor traagschuim. Zelf heb ik een matras met multi-pocketvering o.i.d., wat ook al heel goed is, maar RHF is het beste. Hier wat voorbeelden.
 • Donkerkleurig katoenen beddegoed kan ik van harte aanbevelen. Zwart, indien mogelijk. Heeft twee dingen voor op lichtgekleurd beddegoed:
  Het absorbeert licht en maakt donkerder (goed bij slapen als het buiten licht is), en het transporteert warmte beter. Voor het milde klimaat hier in ieder geval aanbevolen boven het isolerende witte beddegoed van weleer. Licht verhindert de productie van melatonine (een slaapverwekkend hormoon). Zo zijn zwarte dikke gordijnen ook slim, of kun je een donkere blinddoek gebruiken (niet te strak omdoen).
 • Vermijd schommelingen wat het tijdstip van opstaan en slapengaan betreft. Regelmaat is de boodschap!
 • Vermijd teveel tocht in je slaapkamer, maar zorg voor voldoende buitenlucht. Zet eventueel aan de andere kant van het huis ramen open, en laat de deur naar je slaapkamer open.
 • Zorg voor een optimale slaapkamer temperatuur (17,7 graden Celsius als je het precies wilt weten). Kouder of warmer bemoeilijkt het inslapen en zorgt ervoor dat je meer wakker wordt ‘s nachts.
 • Wil je ‘s nachts niet wakker worden omdat je moet pissen, draag dan dunne sokjes over de voorste helft van je voeten (niet je enkels), maar probeer er niet aan te wennen want dan verliest het zijn werking.
 • Gebruik geen cafe├»nehoudende producten (koffie, cola, gewone thee, chocolade, sommige pijnstillers) 4 tot 6 uur voor bedtijd.
 • Als je om 01:00 uur in wilt slapen, niets meer eten vanaf 23:30 uur.
 • Vermijd ook alcohol enkele uren voor het slapen gaan. Een borreltje zorgt er misschien wel voor dat je sneller in slaap valt, maar het verslechtert de kwaliteit van je slaap. Je voelt je ‘s morgens minder uitgerust dan wanneer je nuchter gaat slapen.
 • Een warm bad of lange douche nemen is misschien wel ontspannend, maar het kan er ook voor zorgen dat je minder snel in slaap valt. Als je slaapt is je lichaamstemperatuur lager dan wanneer je wakker bent. Na een warm bad vergt het tijd om af te koelen.
 • Sport, maar doe het overdag of in de vroege avond. Lichaamsbeweging maakt je brein wakker. Gun jezelf tenminste 2 uur rust voor het slapengaan. Uitzondering hierop is sex, omdat daar stoffen bij vrijkomen die de slaap bevorderen.
 • Gedachten en zorgen die door je hoofd razen? Bewaar een blocknote naast je bed en schrijf op wat je niet mag vergeten (dan mag je het daarna wel)..
 • Poets je tanden voor het slapengaan. Ik ken mensen die dat overslaan, deed het zelf ook vaak. Niet slim, omdat het gevecht tegen troep in je mond de slaap minder diep maakt, plus dat de slaap de ideale tijd is voor je gebit om te genezen, en het beter geneest als het schoongemaakt is.

(updated)

This Post Has One Comment

 1. Culpa

  Juul schat, als ik je lijstje iedere avond moet afwerken heb ik nog steeds een fucked up slaap tekort. Hoe lang denk je hiermee bezig te zijn voordat alles is langs gelopen en afgewerkt?
  Dat kussen…die link werkt niet….grrrrrrr

Leave a Reply