Nadelen van Hyves

U wilt niet weten hoeveel bezoekers hier komen op de zoekstring in de titel van dit stukje. Tot nu toe kwamen die dan terecht op dit blije artikel over hyves, maar daar moet maar eens verandering in komen.
Ik heb op bijna alle bestaande community-netwerken een (al dan niet geheim) profiel. Het vreemde is dat ik per profielen-netwerk ook totaal verschillende ‘vrienden’ heb, die mij daar hebben gevonden of die ik daar heb gevonden. Ik vind dat eigenlijk maar lastig worden. Het worden een soort buurthuizen die je uit een plichtsgevoel bezoekt om al je (zogenaamde) vriendschappen in stand te houden. Bovendien heb je er geen controle over, want het zijn niet jouw websites. Morgen kan alles veranderen, en dat heb je dan maar te pikken. De laatste weken ben ik aan het overwegen een aantal van die profiel-pagina’s geheel op te doeken. Daar kan ik wat redenen voor noemen:

..
Een groot nadeel van Hyves is dat het een steeds groter publiek heeft. Er zijn steeds vaker mensen die ‘vrienden’ met je willen worden die nooit echt vrienden van je waren (en dat ook nooit zullen zijn). Door hun vriendschapsverzoek niet te accepteren ben je meteen een ongelooflijke klootzak of spelbreker. Als je echter helemaal geen Hyves-profiel hebt kun je dus ook niet dat risico lopen. Het is net als met het sturen van kerstkaarten:
Als mensen die jij helemaal niet aardig vindt jou ineens een kerstkaart sturen, of een verjaardagskaart, dan dwingen ze jou tot de keuze:
– Asociale lamlendige luilak gevonden worden omdat je geen kaart terug stuurt. Omdat je ze nooit kaarten stuurt.
– Faken dat je vrienden met ze bent om te voorkomen dat jouw klootzakhouding lekt naar vrienden van de niet-vrienden, die wèl jou vrienden zijn, die je niet wilt verliezen doordat je hun vrienden niet accepteert als vrienden. Begrijpt u het nog?

Irritante overlap met andere websites van mezelf. Dubbel werk, als ik ook dat hyves-profiel moet bijhouden. Ik moet er ofwel heel erg fanatiek mee zijn, ofwel geen profiel hebben. De tussenweg bevalt mij niet. Er zijn teveel links met mijn ware identiteit, en het is dan niet prettig als het half af is. Als ik overal een beetje ben. Dat blijft dan in mijn achterhoofd zeuren, de hele dag door. Daarmee samenhangend:

Mijn smaak en meningen veranderen. Dan moet je die smaak ook op al die profielen aanpassen, anders ontstaan er Incomplete momentopnames die een verkeerd beeld geven. Het wordt zo steeds makkelijker om over iemand te vinden wat men nodig heeft voor een gewenst (meestal negatief) oordeel. Een slechte invloed voor mijn Google-aanwezigheid, en veel te makkelijk voor stalkende instanties en bedrijven die niet verder kijken dan hun neuzen lang zijn. Je maakt jezelf chantabel door het hebben van een hyves-profiel.

Ik zie uit mijn profiel bij hyves geen geweldig positief resultaat ontstaan. Als je bijvoorbeeld zoekt naar een baan binnen hyves, dan meet men je geschiktheid voor die baan dus ook af aan je profiel op hyves, waardoor je er een semi-publiek CV van moet maken, wat niet kan omdat het daar niet echt de mogelijkheden toe biedt. Ook zie ik mezelf op Hyves niet de liefde van mijn leven ontmoeten of zo; Het ontstaan van een echte verliefdheid (bijvoorbeeld) wordt ernstig verstoord door de aanwezigheid van bespiedende derden. Je kunt nooit een krabbeltje zetten op iemands site zonder dat dit wordt beoordeeld door buitenstaanders. En als je intern via hyves mailtjes stuurt is het maar de vraag hoeveel systeembeheerders er vrolijk meelezen. Je privacy is in ieder geval nauwelijks gewaarborgd. Daarmee samenhangend:

Je wordt een beetje klem gezet tussen de wensen, eisen en vooroordelen van de mensen in je vriendenlijstjes, en je voelt je in alles wat je doet bekeken. Daar moet je tegen kunnen. Er wordt mij ook teveel belang gehecht aan wat je in profielen prijsgeeft. Ik word daar een beetje moe van, eerlijk gezegd. Er komt een ander slag mensen per ongeluk op profiel-sites terecht dan op mijn eigen websites. Ik moet op andermans websites rekening houden met de gevoelens (en gevoeligheid) van mensen waar ik helemaal geen rekening mee wil (en voorheen ook nooit hoefde te) houden.

This Post Has One Comment

  1. Rianna

    Maar als je alleen hyves hebt; en niet nog meer. Dan zijn er toch veel minder nadelen?

Leave a Reply