peperpathé

Hoorde het net ergens; Pathé Nederland heeft in 2004 meer omzet gedraaid dan vorige jaren, terwijl er beduidend minder goede films zijn uitgekomen dan in 2003. Hoe wil Stichting Brein (of de MPAA) dit gaan verklaren, met die zo vreselijke toename van die ‘schandalige piraterij’ op internet, èn de nog duurder geworden bioscoop-kaartjes?
Mogen die bittorrent en edonkey portals in 2005 weer online, ja? En ophouden met dat zielig doen graag, want ik heb “cribs” gezien, en nog wat van die rich and famous lifestyle tv-series, dus mij maak je echt niet meer wijs dat het slecht gaat met de filmwereld.

Ik vond er trouwens niet veel aan de laatste keer in zo’n pathé bioscoop. Allemaal lawaai van niet ècht in de film (of de prijs van het kaartje) ge-interesseerde mensen, en veel spanning veroorzaakt door (ja sorry, maar het waren toch echt allochtone) kids die de achterste rijen hadden bezet. Te dure consumpties, en tegenvallende beeldkwaliteit (gewoon out of focus!). Een film goed kijken is niet iets wat je moet delen met anderen. Hoe beter de speelfilm, hoe meer je erin wegdroomt, hoe meer je de omgeving zult vergeten. Het scherm in een bioscoop mag dan wel groot zijn, en het geluid overwhelmingly present, en men mag het dan wel gezellig vinden, het is niet waarvoor film bedoeld is, volgens mij. Tenzij je hoort bij de grote gemene deler, in alles wat je denkt en doet, maar het is natuurlijk de vraag of iemand zich daar nog wel onder thuis voelt. En het verschilt natuurlijk ook per film; Zo denk ik dat comedy zich goed leent voor kijken met anderen erbij, maar dat is vermoedelijk het enige genre waar dat voor op gaat.

Leave a Reply