Grenzen moeten mogen worden verkend.

Ja, dat vond ik wel mooi staan, zo, met al die werkwoorden. En het klopt ook nog. Misschien is “Grenzen moeten verkend mogen worden.” beter.
Het is in ieder geval mijn antwoord op de kersttoespraak van koningin Beatrix. Ik vond haar namelijk wat kort door de bocht gaan. Het deel waar ik het niet helemaal mee eens ben:

Naast de algemeen geldende grens die in de wet is vastgelegd, zijn er ook normen van moraal en beschaving. Ze zijn het fundament van een samenleving die uitgaat van eerbied voor de medemens. Een recht om te beledigen bestaat dan ook niet. Evenmin geeft godsdienstvrijheid een vrijbrief om te kwetsen of op te roepen tot haat.
Respect begint met zelfrespect, een geloof in eigenwaarde. Dat wordt vertaald in de omgang met anderen, in gedrag en dialoog. Daarbij moeten wij ons bewust blijven van gevoeligheden die het diepste in mensen kunnen raken. Elkaar daarin ontzien is niet laf maar een teken van beschaving. Vrijheid blijheid geldt niet onbegrensd. Wie anderen beschimpt verliest zelf geloofwaardigheid; het onbeheerste woord schiet zijn doel voorbij. Om te kunnen omgaan met de vrijheid van het woord is respect onontbeerlijk. De grondslag ligt in de oude wijsheid: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet!”

Natuurlijk bestaat er wel een recht tot beledigen. Juist als mensen het schijnbaar niet erg vinden als zij ook terug beledigd worden. Wie kaatst kan de bal verwachten, en de belediging wordt meestal met die wetenschap volbracht. Er zijn ontelbare krantjes, rubrieken, forums en chatrooms gebaseerd op de kunst van het beledigen. Zo beledigen mensen elkaar over en weer met groot genoegen en mensen genieten er daar juist van als de belediging raak is, als die ware emotie oproept. Schelden kan derhalve reuze leuk zijn. Uitgescholden worden, je beledigd zien of horen worden, en er dan niet fysiek op reageren, geen vuur of wapens gebruiken als antwoord, dàt kenmerkt een beschaafd en ontwikkeld mens.
Dat mensen hun geloofwaardigheid verliezen als zij anderen beschimpen, zoals u dat noemt, lijkt me ook slechts uw mening. Dat hangt nog altijd van het soort beschimping af, van de kwaliteit van de belediging, en het waarheidsgehalte van waar de belediging uit bestaat. Bovendien is het misschien wel de wens van deze personen om geloofwaardigheid te verliezen, zodat ze tenminste kunnen zeggen of schrijven wat ze over een ander denken wanneer ze dat willen. Zo hoeft er geen groter geweld gebruikt te worden dan geschreven of gesproken woorden. Beschaafde mensen beledigen immers niet op een wijze die de ander fysiek of tastbaar zou moeten raken.
Bij het anders denken of anders zijn dan een ander hoort de acceptatie van het moeten kunnen tolereren van beledigingen. Immers: het anders zijn of anders denken alleen al kan voor de ander behoorlijk beledigend over komen. ;-)

Omgaan met targets

Deel zoveel van de gebakken lucht die heden in vacatures te vinden is:
Bent u facilitair onderlegd? Kunt u goed tegen hectiek? Heeft u een dienstverlenende instelling? Bent u representatief? Bent u gemotiveerd en enthousiast? Denkt u in oplossingen en mogelijkheden?
Niet 1 van deze ‘eisen’ is concreet aantoonbaar te maken, en iedereen die een beetje kan acteren of liegen doet alsof die hier “JA” op kan antwoorden. Het lijkt met opzet zo vaag mogelijk gemaakt, zodat er vooral op niet vermelde kenmerken kan worden geschift. Of de afdeling HRM (die regelt welke menselijke bronnen misbruikt kunnen worden) wist eigenlijk niet hoe de functie in questie vorm te geven, en heeft maar even gekeken wat interessant genoeg klonk.
Je moet tijdig kunnen zorgen voor een stukje terugkoppeling naar de afdeling zus en zo, en kunnen omgaan met targets.
Hemeltjelief, wat zouden ze daarmee bedoelen? Dat je je niet meteen ziek meldt als je je target niet haalt? Dat je op tijd geloofwaardige smoezen kunt verzinnen? Hoezo is kunnen omgaan met targets nog een issue als je toch al moet denken in oplossingen en mogelijkheden, en goed tegen hectiek kunt?

Sleeper Cell

Dankzij de mooiste uitvinding sinds internet bestaat (genaamd bittorrent) ben ik al een tijd bekend met de tv-serie “Sleeper Cell“. Het tweede seizien van deze serie werd de afgelopen weken in sneltreinvaart uitgezonden door Showtime, een kabel-tv-kanaal streng verboden voor iedereen buiten de US of A (kijk maar op de site).
Al sinds het begin verbaas ik me er na elke aflevering meer over. Top acteurs worden gelardeerd met van straat opgepikte bijzonder vreemde amateur-toneelspelers die het toch heel aardig doen. Het scenario is onmiskenbaar briljant geschreven, maar soms te voorspelbaar voor woorden. Bijna documentaire-achtig, maar ook vaak alsof je naar een mislukte reconstructie kijkt.
Wat echt opvalt aan deze serie is dat eigenlijk alles eraan een sterke negatieve lading heeft. Er komt werkelijk niet 1 leuk moment in langs. Alles is verboden, drama, ellende, lijden, angst, geweld, argwaan, wantrouwen, oplichting, ruzie, conflict, naar, pijnlijk en uitzichtloos! Er zijn geen happy endings, dingen lukken niet. Alle karakters in de serie hebben wel iets wat vreselijk irritant is. Ze zijn onaardig, vervelend, eng, creepy, agressief, ontzettend dom, vies, lelijk, onbeschoft, nep, te rijk of te arm, en ze lachen niet (behalve als ze de boel belazeren of iets van een ander gedaan moeten krijgen, of als ze niet weten hoe ze moeten reageren). Iedereen zit in de knoop met zichzelf, en het is allemaal functioneel. Ik vind het daardoor werkelijk prachtig om naar te kijken. Alles wat er in het verhaal gebeurt is klote, en wijst met keiharde onbeleefde vinger naar bestaande shit rond anti-terreur, extremisme, islam, christendom, homofielen, racisme, oorlog, gedwongen sex, jaloezie en andere gevoelige onderwerpen. De schrijvers proppen er boeiende boodschappen in, ze smijten je van de ene extreme uithoek naar de andere. Doen ze soms zo goed dat je er gewoon kwaad om wordt. Lange politiek gekleurde ontspoorde rants die vaak heel erg ver gaan, alsof de schrijvers de hele serie hebben opgezet om dat kunstje te mogen flikken. Een heerlijke kolerezooi van mopperende psychoten, irritante spanningsbogen en zo nu en dan een mooie vrouw. ;-) Top!

Luister bijv. maar eens naar dit fragment waarin een doorgewinterde amerikaanse infidel die een moslim-extremist ‘verhoort’ te horen is. “Pure fucking genius.”