Hasta La Vista ?

Erg shiny, erg blits, dat Windows Vista, maar niets voor jult. En volgens mij (ik heb er al mee gewerkt) kan Mac OSX wel inpakken. Die paar procent marktaandeel die Apple nog had zal hierdoor vast minder worden.
Mooi aan Windows Vista is, zoals we gewend zijn van Microsoft, dat de dure registratie kraakbaar is (hoewel ze het weer vervelend lastig hebben gemaakt, en het zonde is van al die code die daaraan is besteed). Ook prettig dat de bovengrondse configureerbaarheid (is dat een woord?) vergroot is, en dat al je oude Windows software er nog op kan draaien. Die overigens soms niet werkt met nieuwe drivers voor je hardware. (Maar daar hebben alle Operating Systems last van).
Jammer van Windows Vista is dat het hele systeem zichzelf te mooi vindt, dat het zichzelf te graag veilig wil laten zijn, dat het grafisch zo zwaar is geworden, dat het enige wat ik doe als ik het installeer is: De zaak plunderen. Alles uitzetten wat ik niet nodig heb, wat ik niet wil gebruiken wissen, en zo nodig alles wat er nog van op harddisk staat elimineren. Wat moet een mens nu met al die fancy bullshit? Wie koopt er nou een PC om naar een desktop te staren? Als het niet praktisch en functioneel is gebruik ik het niet. Als het extra tijd kost zet ik het uit. Daarbij komt dat ik een gruwelijke hekel heb aan alles wat met DRM (=Digital Restrictions Management) te maken heeft. HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) zal ik derhalve nooit gebruiken, en ICT (Image Constraint Token) gaat er bij mij ook niet in.
Raar is dat ze doen alsof iets als TotalCommander niet bestaat, waar nu veel van is afgekeken en in het OS is gebouwd. Dingen waar ik al jarenlang prachtig gereedschap voor gebruik kunnen nu eindelijk met Windows Vista zelf. Ik word daar eerlijk gezegd ontzettend moe van. De software die ik gebruik IS al een uitgekristalliseerde duurzame selectie, die wil ik niet kwijt, die wil ik blijven gebruiken, die doet het net wat beter dan Vista zelf. Donder maar op met je vervanging in de vorm van een kleuterinterface. Die nog geld kost ook.
Kortom:
Windows Vista is reuze leuk voor de massa die niet onder de kap wil (of durft te) kijken, voor de gebruiker die geen backups maakt, maar uitermate ongeschikt voor mensen als ik. Voorlopig zie je mij gewoon lekker werken met/op een uitgedunde Windows XP basis, PC-BSD, openSuse en CentOS. Ik wacht wel wat jaartjes, tot er een Windows Vista Light bestaat, die puur en alleen de basis neerzet en mij alle software *nadien* laat installeren.

This Post Has 2 Comments

 1. Michiel de R

  En ik vond dat XP al veel te veel voor mij probeert te regelen (en verstoppen). Lekker is dat, is Vista nòg erger…

 2. Luc Lodder

  Las net je reactie op xs4all geneuzel.

  Ik werk nu sinds twee jaar met OSX van Apple en net Leopard geinstalleerd. Ik begrijp je pleidooi hierboven helemaal. Alleen ik KAN onder de motorkap kijken maar WIL het niet meer.
  Ik wil bijvoorbeeld MET mijn computer werken en niet AAN mijn computer sleutelen.
  Ik denk dat veel mensen veel beter uit zouden zijn met een OS als OS/X veel gebruikersvriendelijker en stabieler.

  En die robot check moet wel makkelijkere vragen stellen op je blog. The shawshank redemption film vraag wist ik niet en koste me dus meerdere clicks naar google. Over gebruikersvriendelijkheid gesprokken 😉

Leave a Reply