Rechtop zitten niet gezond.

U heeft het vast wel gehoord in het nieuws de afgelopen dagen, en zo niet, dan herhaal ik het nog maar even:
De houding waarbij uw bovenbenen in een hoek van 135 graden ten opzichte van uw romp zijn, dat is voor uw rug de meest gezonde manier om te zitten. Meestal betekent dat dus een beetje achterover leunen. “Loungen”, zoals Eize Wielinga dat hier noemt. En dus niet, zoals ons vroeger werd wijsgemaakt: Rechtop zitten (in een 90 graden hoek).
Laat ik dat nu gelukkig ook zelden gedaan hebben in mijn leven, rechtop zitten. Ik zit vaak met een onderbeen dwars onder het andere bovenbeen, zodat bijvoorbeeld mijn rechtervoet links onder mijn linkerbovenbeen uitsteekt enzo. Daarbij ontstaat ook die gezonde schuine hoek in de onderrug. Volgens mij is gevarieerd zitten het meest gezond, dus niet te lang in dezelfde positie. Apen doen dat ook.
Hier staat het originele verhaal over het onderzoek in het Engels.

Leave a Reply