Uw valse identiteit

Toen ik begon met dingen publiceren had ik de keuze: Neem ik een valse identiteit aan, een nickname die mijn echte naam verstopt? Ga ik doen alsof ik een ander ben, zodat de eer (of kritiek) ook naar die nep-identiteit gaat, of wil ik trots kunnen zijn op wat ik publiceer en alles dus aan mijn eigen naam verbinden? Ik heb als teen-ager besloten om pseudoniemen te vermijden, alles gewoon zo veel mogelijk onder eigen naam te doen. Leek me dat de wereld daar wel rijp voor was, voor het gegeven dat mensen meerdere kanten hebben, en dat mensen die vrijelijk mogen en kunnen etaleren (zo lang ze daar geen wreedheden mee begaan). Daar heb ik me, blijkt vaak, in vergist. De wereld snapt dat niet, dat een jongeman niet is wat er op internet over hem te lezen is. Dat iets wat op internet staat niet altijd serieus te nemen is, en dat een mens op internet gewoon ook fouten mag, zal en kan maken, of zelfs graag fouten wil maken. Om zo te laten zien dat niets menselijks hem vreemd is. Kun je nog zo vaak uitleggen hoe het zit (zoals ik in mijn verouderde FAQ doe), ze pikken het gewoon niet. Het wil er niet in. Ik móet zijn zoals ik hier overkom, anders snappen ze het niet. Ik heb ook gemerkt dat als ik in het Engels schrijf, er ineens geen haan meer naar die dingen kraait. (Alsof het in een vreemde taal wel mag, maar in hun eigen taal niet..)
Maar ik ga er geen spijt van hebben, dat ik niet een nep-identiteit heb gebruikt al die jaren. Dan wist mijn internet provider toch wel wie ik ècht was, dus of dat nu zin zou hebben gehad weet ik niet. Dan zou het ooit uitlekken. Dan zou iemand in een comment schrijven “Zeg, ben jij niet gewoon Julius?” en dan zou het hek van de dam zijn. Nee, ik laat het allemaal staan zoals het er staat. Fuck alla y’all als je daar niet tegen kunt. Dat mensen niet dolblij zijn eens iemand te zien die zich niet naarstig probeert te verbergen op internet, I don’t get it. Het is òf dit, òf iemand die ineens met een geweer in de rondte gaat schieten op een schoolplein. Wat heeft u nou liever? ;-) Jammer dat die luie bezoekers zelden verder kijken dan de front-peetsj, want ik heb het hier al eerder over gehad, dus ik zou zo zeggen: U had het allemaal allang kunnen weten.

En als ik dingen wil doen die ik ècht geheim wil houden, die ik niet wil verbinden aan mijn naam, denkt u dat ik dan niet weet hoe ik m’n identiteit kan verbergen? Hint hint.

Leave a Reply