Beste Gratis Virus Scanner

In de rol van server-beheerder ben ik al jaren bekend met Clam AntiVirus als scanner (gebruik ik op linux mailservers). Met groot enthousiasme  heb ik u lang geleden dan ook attent gemaakt op het bestaan van de Windows versie ervan, waarbij ik schreef:

Verwijder en Uninstall gerust al uw dure anti-virus-software van uw PC, en vervang die molochs met ClamWin van Clam-AV. Waarom zou u? Wel, het betreft hier een open source pakket, vrij van het grote geld, en de mensen die er achter zitten zijn (dan ook veel meer) te vertrouwen! Deze software is een waar non-profit community sponsored project, er zit dus geen virusmaker achter, iets wat bij veel andere scan-software nog maar zéér de vraag blijft.. Als klap op de vuurpijl is de gebruiksvriendelijkheid van ClamWin ook nog eens een stuk beter, de gebruiker heeft de volledige controle. Simpel, licht, snel, eerlijk en doeltreffend.

Er is met clamwin echter nog een addertje onder het gras, namelijk dat het geen real-time access scanner is. Dat wil zeggen; het hangt niet de hele tijd in het geheugen om de nodige geraadpleegde uitvoerbare files te controleren op betrouwbaarheid. Daar is nu een oplossing voor, namelijk:
Moon Secure AV, open source, maakt ook gebruik van de clam-antivirus database, en doet wèl real-time scan (altijd in de achtergrond).

UPDATE I created a batch-file people can get here and run to erase/delete the stupid garbage Moon Secure AV software generates and leaves behind on your harddisk without cleaning up (stupid developers).

This Post Has 3 Comments

  1. Wat ik onbegrijpelijk vind: alle scanners die gebruik maken van de Clam database herkennen de stokoude worm conficker niet. Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk?! Mijn hele netwerk was geïnfecteerd. Nu toch maar McAfee en Avira ernaast…

  2. Julius

    Lijkt me eerlijk gezegd heel sterk.. http://clamav.net/lang/en/2009/01/29/conficker-aka-downadup/
    En probeer er eens 1 van te uploaden op http://virustotal.com dan zie je welke database ‘m mist en welke niet.
    Ik denk dat je de fout dan eerder moet zoeken in of de software zichzelf wel regelmatig update of niet. Ik gebruik nog steeds alleen maar virus-scanning op mijn (linux) servers, en echt heel zelden een keer op mijn werkmachines of laptop. Maar goed, ik loop nagenoeg geen risico met firefox en xp64, en gebruik bijna geen virusgevoelige software. Bij mij is alles vreemd en anders, dat vinden virussen nooit leuk. 😉

  3. Het leek mij ook heel sterk. Maar het is in dit geval echt waar. De software is altijd netjes geüpdatetetettet. Tot het moment van infectie, dan stopt ie met updaten. Maar detecteren: ho maar.

Leave a Reply