Plan Aan de Slag voor politici

Arbeidsmarkt- en reïntegratieplan Aan de Slag voor (ex-)politici

Concept Voorstel, plan van aanpak:

Alle ministers, staatssecretarissen en kamerleden die volgend jaar niet in hun functie terugkeren moeten verplicht een keihard “work first” en treitertraject volgen. Daarbij denken wij aan diverse eenvoudige werkzaamheden (zoals die door zwakzinnigen worden verricht) in een lawaaierige fabriekshal, zware arbeid in de groenvoorziening, boodschappen sjouwen voor o.a. mij (arbeidsritme, dames en heren!) en natuurlijk verplichte sollicitatietraining en -activiteiten voor randdebielen. Tweewekelijkse koeionering via intimidatiesessies met consulenten en casemanagers (“geen gelul, je bent een onbenul”), onaangekondigde huisbezoeken, om vijf uur ‘s ochtends van het bed lichten door de sociale recherche gevolgd door een stevig verhoor, en regelmatige plotselinge stopzetting van uitkeren van wachtgeld. Hierbij moet niet worden verzuimd zo nu en dan te doen alsof post niet is aangekomen; Langs die weg kunnen kandidaten naar believen uitgeschreven worden, bijv. wegens niet tijdig verlengen van een inschrijvingsbewijs, of het niet komen op een per post voorgestelde afspraak, zodat recht op wachtgeld opnieuw moet worden vastgesteld. Voordat we overgaan tot hernieuwde toekenning van wachtgeld dient het dossier compleet te zijn, hier moet minstens 3 maanden overheen gaan (ja mensen; rente!).
Mochten kandidaten iets bijverdienen, dan dient dat te allen tijde te worden opgevat als blijvende verdienste, en dus doorgaand worden ingehouden op het wachtgeld. Ook dient 300% van het bijverdiende bedrag gekort te worden, omdat we de sanctie berekenen over het aantal uren dat er naar schatting aan is besteed, niet over het werkelijke aan ons doorgegeven inkomen in Euro.
Eventuele Bezwaarschriften dienaangaande moeten standaard worden afgewezen, zodat justitie en incasso-bureaus ook eens wat ministers, staatssecretarissen en kamerleden kunnen sarren.

Plan Aan de Slag voor politici kan per ingaande als experiment worden ingevoerd, wij denken daarbij aan niet terugkerende wethouders en raadsleden van de grote steden.

Stoute Juultje strikes again

– Als je de Flash plugin liever niet installeert, dan zijn de You Are A Fucking Moron toons reden genoeg het toch even te doen..
– Oh en toen ik met mijn nieuwe antennetje laatst even mijn straat scande op open wireless Access-Points vond ik onder andere 2 knalharde signalen waarbij men nog nooit van enige vorm van beveiliging gehoord bleek te hebben. Fijn, die extra anonieme identiteiten op internet. Zal de AIVD blij mee zijn. Bij 1 van de 2 heb ik mezelf, samen met de eigenaar(s), even als allowed MAC in hun SpeedTouch erbij geschreven en de zaak netjes dicht gezet. Backup internet-verbindingen bij andere providers zijn namelijk wel handig, thank you very much. ;-)
– Ach ja, en met die hernieuwde anonimiteit zat ik wat rond te kijken op lang niet meer geraadpleegde underground IRC-kanalen, alwaar ik met een Poolse hacker in gesprek kwam, die mij enthousiast attent maakte op het all natural bestaan van Ewa Sonnet. Toen ik ‘m vroeg of het soms met Tsjernobyl te maken had kreeg ik een boel smileys te zien. :-) Ze zingt ook. “I want to clearly emphasize at this point that what I do as a model is treated by some people completely erroneously and stereotypically. Just because one can find plenty of my topless photos on the internet doesn’t mean, after all, that I am some kind of ‘slut.'” Beetje jammer dat ze rookt.
– Als klap op de vuurpijl ontving ik hedenavond een geinig resultaat van het illustere denkwerk in spam-robot-software. Subject: lul ;-)

Luiheid en Verveling

Alles in onze maatschappij lijkt te zijn gestoeld op het denken dat zegt dat luiheid het wint van verveling. Daarom is er geen basisinkomen, omdat men vreest dat mensen niet meer werken als er geen beloning meer tegenover staat. Ik geloof daar helemaal niets van. Als het echt zo zou zijn dat luiheid het bij mensen zou winnen van verveling, hoe verklaar je dan het bestaan van dingen als http://www.ubcd4win.com http://www.cdburnerxp.se http://slax.linux-live.org http://www.openoffice.org http://www.clamwin.com http://www.livecdlist.com http://joonsworld.com/software ?
Al dat moois heeft toch echt geen zestien miljoen gekost, of zo.

Betaald werk wordt alleen maar schaarser, want wij ontwikkelen, automatiseren en vereenvoudigen het werk. Tegelijkertijd neemt de bevolkingsdichtheid wereldwijd toe. Meer mensen, maar minder werk. Hoe wil je de groeiende discrepantie tussen die twee op gaan lossen? Het zijn machines die onze maatschappij draaiende houden en ons feitelijk onderhouden. De mens in het produktieproces controleert alleen nog de machine. Daar heb je niet zoveel mensen voor nodig. De kapitalist pikt het profijt van de machine in en scheept de mensen, die zich met het dogma van geld en de kerk laten belazeren, af met een fooi.
In het ouderwetse denken is werken iets vervelends, iets wat niemand wil, en dàt (alleen dat) zou de reden zijn dat mensen er geld voor krijgen. Anders doen ze het niet. Maar als het er gewoon niet is, tja, dan wordt het lastig hè? Dan gaat men mensen die te oud of te moeilijk zijn (lees: te duur, ervaren, geleerd, slim zijn) dumpen en afwijzen. Van alle systemen die men heeft verzonnen om dat probleem te verkleinen is het beste idee volgens mij juist dat basisinkomen. Zoals op deze site te lezen is, zijn de argumenten vóór een basisinkomen in een notedop:
Het recht op leven en een deel van de natuur, de waardigheid van ieder mens, vrijheid, eerlijk delen, waardering van onbetaalde arbeid, plezier in werk, natuur- en milieubehoud. Betere verdeling van betaald en onbetaald werk, vermindering van werkloosheid, minder werkstress en minder uitval door ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Mensen wentelen dit af als idealisme, maar volgens mij ben ik dan alleen maar een realist, die in de toekomst kijkt. Want als overleven steeds lastiger wordt (wat in onze toekomst het geval zal zijn) zien wij ons gedwongen tot samenwerken. Dan zullen de verschillen tussen arm en rijk kleiner moeten worden – als ze dat niet al vanzelf gaan worden, onzinnige shit kost ons teveel tijd, en tijd is er helemaal niet -. Er is maar één systeem dat daarmee werkt, en dat is zo’n basisinkomen.

Illegaal downloaden?

De breinloze fear-machine en de NVPI zijn weer druk bezig met stigmatiseren. Overduidelijk de stuiptrekkingen van een ernstig verouderde markt, en het verbaast me dat ze zo blijven hangen in dat eentonige liedje waarin de grote boze consumentenmassa, die alleen maar graag wil genieten, het allemaal fout doet. Zo krijg je ze nooit aan je zijde, natuurlijk. Let op hoe men trouwens graag doet alsof de verkoop instort, terwijl er in 2005 ruim 3 miljoen meer DVD’s zijn gekocht dan in 2004. Vreemde manier van instorten moet dat zijn!

Voorlopig zijn de legale initiatieven voor het merendeel slecht, duidelijk ontworpen door dezelfde leken als die achter plannen om downloaden illegaal te maken. De enige site die redelijk werkt is die van het Russische allofmp3.com, daar kun je in veel gevallen al kiezen voor pure WAV-data zoals die ook op CD staat (dus 44.1 kHz/16 bit audio). De keuze is aan de gebruiker, er wordt gerekend per kilobyte, zeer hoge kwaliteit gecomprimeerde vorm, van 320 kbps MP3 tot en met quality level 10 Ogg Vorbis kan ook, allemaal online op te vragen. De prijzen zijn ook meer dan uitstekend te noemen. Centen tot dubbeltjes per gewenste track. Dat is realistisch, verwaarloosbaar, en maakt betaald downloaden een interessante optie.
Waarom het altijd Russen moeten zijn die weten hoe het wèl werkt weet ik niet, misschien hangt men bij de rest teveel naar dreigingen van de grote vijf (sony, etc.).

Nadeel van die legale downloadsites is dat ze de aandacht en waardering van het volk voor de kunstwerken in questie onderschatten. Je kunt het publiek niet belazeren door verkeerde versies aan te bieden, door de fade-out van een liedje korter te maken, door links en rechts te verwisselen, door alleen een nieuwe remix te bieden etc. Als je het publiek mee wilt hebben met je betaalde downloads, dan moet je bieden wat al die peer-to-peer en bittorrent netwerken hebben: Een archief van ALLES wat ooit is verschenen, dus óók dat wat ooit op vinyl of VHS is verschenen, en door de maatschappijen 2 jaar later is afgedankt als oninteressant of niet winstgevend genoeg om nog te distribueren. Ik kan zo lijsten met voorbeelden opsommen van muziek die niet meer te koop is, of niet meer in originele staat te koop is, ook niet bij allofmp3. Dan sta je natuurlijk nergens, Brein/NVPI zijnde. Die muziek en films vind je WEL middels p2p of bittorrent. ‘Legaal downloaden’ is nog lang niet in het voordeel van de uitvoerenden of de liefhebbende consument (die best bereid is te betalen). De maatschappijen denken teveel aan zichzelf (en hun portemonnae) en te weinig aan de artiesten en consumenten. Het is dan ook logisch dat de vervangende initiatieven groeien.

Ziekenfonds gedoe

Even wat tips voor mensen die nog twijfelen over hun zorgverzekering. Ik zal u verklappen hoe ik het gedaan heb:

– Ik ben kortgeleden lid geworden van het Verbond van Zorgverzekerden via deze site. Je krijgt dan collectieve regelingen te zien die de verzekeraars met deze vereniging afsluiten, waar je dan voor in aanmerking komt.
– Via het VvZ heb ik zitten uitpluizen wat voor mij het minst zou gaan kosten, en ik kwam uit bij Delta Lloyd. Jawel, delta lloyd! Ik heb gekozen voor een deal die zij met het VVZ hebben gemaakt, waardoor er flink wat korting is.
– Ik ben gelukkig behoorlijk gezond en leef niet absurd gevaarlijk en mijn gebit is ook geen wrak dus heb eigenlijk vrij weinig verzekering nodig, alleen tandarts vind ik vaak duur, en daar is delta lloyd erg goed voor. Ik heb gekozen voor de TandenGaaf 250 deal, dw.z. zij betalen alle kosten tot 250 € die mijn tandarts rekent, per jaar. Ze hebben diverse keuzes, je kunt ook kiezen voor de 500 euro per jaar optie als je gebit veel shit heeft.
– Ik heb een Eigen risico van 300 gekozen, na lang wikken en wegen. Had ook 500 kunnen doen, maar ik verwacht komend jaar niet zo ongelooflijk in de liquide middelen te zitten en het voordeel was niet bijster veel groter. Je krijgt eerst sowieso nog no-claim geld overigens.
– Ik betaal de zaak 1 keer per jaar. OK, dan moet je dus flink voorschieten, maar de korting is wel significant als je dat doet. Hoger dan de rente over dat bedrag als je het geld op een spaarrekening laat staan (heb ik uitgerekend, ja).
– Ik heb verder pretty much all the defaults gekozen, die al voor me stonden ingevuld in het formulier. Keurige webform trouwens, zo zie ik ze graag: Alles werkt zoals het hoort!
– Na mijn aanmelding via internet bij Delta Lloyd / VvZ (Fidius) kreeg ik een concept opzegbrief aangeboden die ik zo hup kan opsturen naar Agis. Slim! Het is nog geen 1 maart dus ik krijg gewoon mijn reeds aan Agis betaalde basispremies over januari en februari terug gestort. De folders van Agis zijn me veel te glossy, daar wil ik niet aan meebetalen. En de site van delta lloyd is beter, die gasten zien de voordelen van interactie via internet, en het werkt tenminste allemaal. Unlike with many others, trouwens! Ze staan ook niet in blacklists vanwege spam o.i.d. (tegenwoordig wel belangrijk)..
Last but not least is mijn maandbedrag flink wat lager dan wanneer ik zou blijven hangen bij Agis.