Illegaal downloaden?

De breinloze fear-machine en de NVPI zijn weer druk bezig met stigmatiseren. Overduidelijk de stuiptrekkingen van een ernstig verouderde markt, en het verbaast me dat ze zo blijven hangen in dat eentonige liedje waarin de grote boze consumentenmassa, die alleen maar graag wil genieten, het allemaal fout doet. Zo krijg je ze nooit aan je zijde, natuurlijk. Let op hoe men trouwens graag doet alsof de verkoop instort, terwijl er in 2005 ruim 3 miljoen meer DVD’s zijn gekocht dan in 2004. Vreemde manier van instorten moet dat zijn!

Voorlopig zijn de legale initiatieven voor het merendeel slecht, duidelijk ontworpen door dezelfde leken als die achter plannen om downloaden illegaal te maken. De enige site die redelijk werkt is die van het Russische allofmp3.com, daar kun je in veel gevallen al kiezen voor pure WAV-data zoals die ook op CD staat (dus 44.1 kHz/16 bit audio). De keuze is aan de gebruiker, er wordt gerekend per kilobyte, zeer hoge kwaliteit gecomprimeerde vorm, van 320 kbps MP3 tot en met quality level 10 Ogg Vorbis kan ook, allemaal online op te vragen. De prijzen zijn ook meer dan uitstekend te noemen. Centen tot dubbeltjes per gewenste track. Dat is realistisch, verwaarloosbaar, en maakt betaald downloaden een interessante optie.
Waarom het altijd Russen moeten zijn die weten hoe het wèl werkt weet ik niet, misschien hangt men bij de rest teveel naar dreigingen van de grote vijf (sony, etc.).

Nadeel van die legale downloadsites is dat ze de aandacht en waardering van het volk voor de kunstwerken in questie onderschatten. Je kunt het publiek niet belazeren door verkeerde versies aan te bieden, door de fade-out van een liedje korter te maken, door links en rechts te verwisselen, door alleen een nieuwe remix te bieden etc. Als je het publiek mee wilt hebben met je betaalde downloads, dan moet je bieden wat al die peer-to-peer en bittorrent netwerken hebben: Een archief van ALLES wat ooit is verschenen, dus óók dat wat ooit op vinyl of VHS is verschenen, en door de maatschappijen 2 jaar later is afgedankt als oninteressant of niet winstgevend genoeg om nog te distribueren. Ik kan zo lijsten met voorbeelden opsommen van muziek die niet meer te koop is, of niet meer in originele staat te koop is, ook niet bij allofmp3. Dan sta je natuurlijk nergens, Brein/NVPI zijnde. Die muziek en films vind je WEL middels p2p of bittorrent. ‘Legaal downloaden’ is nog lang niet in het voordeel van de uitvoerenden of de liefhebbende consument (die best bereid is te betalen). De maatschappijen denken teveel aan zichzelf (en hun portemonnae) en te weinig aan de artiesten en consumenten. Het is dan ook logisch dat de vervangende initiatieven groeien.

Leave a Reply