Respectloze amateurs!

Mocht je nog een reden zoeken om principieel tegen werken bij de televisie te zijn, dan is die huisstijl nonsens de beste. Als ik tv-producent zou zijn, dan zou ik weigeren nog langer iets af te leveren als ze er van die overlay rommel, advertenties en klote-logo’s overheen plempen. Het is al erg genoeg dat die geldwolven van elke speelfilm en elke tv-serie klakkeloos de credits afhakken. (Alsof kijkers niet weg zouden zappen bij reclame, en wel weg zouden zappen bij de eind-credits. Ongelooflijk dat die brainwash zoveel mensen heeft overmeesterd de afgelopen jaren.)
Ja, maar televisie is keiharde concurrentie! zegt men tegenwoordig. Ik geloof daar weinig van. Da’s een zoethoudertje voor de adverteerders, die vreemd genoeg niet begrijpen dat reclame en banners als onaangenaam worden ervaren. Niemand miste die logo’s in beeld, tot aan 1990(?). Enne.. Newsflash:
Het kan de kijker NIETS schelen op welke zender hun favoriete programma verschijnt. De zender met de minste rommel in beeld en de minste reclame tussendoor zal de hoogste waardering krijgen van de kijkers. Je kijkt niet naar TV om naar logootjes en reclame te gaan kijken, je kijkt naar TV om de inhoud te zien, het programma dat het beeld moet vullen, weetjenog? Mijn focus ligt bij de content, niet bij al die onzin eromheen. Als ik slingers in beeld had willen zien, dan zou ik ze zelf wel voor mijn TV gaan hangen! En nee, mijn TV-scherm is geen webpagina. Ik wil maar naar 1 punt tegelijk kijken. Al die ADHD-introducing leaders en tickers mogen ze van mij ook verbieden. Probeer 1 filmmaker te vinden die het fijn zal vinden dat er gekleurde letters, cijfers of balken over zijn/haar cinematografie heen worden geperst. Als het je nu enkel gaat om copyright-protectie o.i.d. dan schuif je dat watermerk er alleen even op aan het begin van een film en tijdens de aftiteling, maar verder is het irritant opdringerig en respectloos. Hoe kun je trouwens enerzijds veronderstellen dat men zich niet aan logo’s zou storen (en dus toch wel kijkt ondanks al die troep in beeld), en anderzijds hopen dat zo’n off gekleurd cijfertje in beeld het kopiĆ«ren tegen zou gaan? Hoe wil men die dubbele moraal uit gaan leggen aan de kijker?

En wie gaat er nou duizenden euro’s in de productie en montage van een tv-programma pompen om het dan maar 1 keer uit te zenden? Dan ben je echt stom bezig. Kijkers iets laten missen is belachelijk als het toch al digitaal wordt opgeslagen. Van mij mogen ze overal de programmering tot in de eeuwigheid herhalen. Zenders aan zetten en dan niets van waarde uitzenden, dat kun je echt niet meer maken in deze tijd, waarin alles eenvoudig met een simpel servertje van HD te replayen is. Of is dat nachtwerk te duur voor talpa?

Overigens is het verloren respect voor de content tot in de bioscoopzaal te voelen; Zelfs in de Grote Zaal van Tuschinski hier in Amsterdam weten ze schijnbaar niet meer hoe ze hun prismaatjes fatsoenlijk moeten afregelen om de film vervormingsvrij en in focus op het scherm te krijgen. En dan wel 10 euro per film durven vragen. Schande.

Leave a Reply