Hard Disk ervaringen

Gisteren is er weer een disk ziek geworden. Het arme ding begon hele rare up-spin en down-spin geluiden te maken, en is nu alleen in koele staat bereikbaar, zodra die opwarmt is het voorbij met de pret. Hopeloos, dergelijke storingen. Het heeft me bijna 2 etmalen en een boel in/uit geschroef gekost om alle data er netjes vanaf te trekken, om de inhoud te redden. Uiteraard gebeurt dit een maand buiten de garantieperiode die IBM/Hitachi op deze Deskstar 120GX verleende. Hiermee moet ik alwéér een merk afschrijven t.o.v. Western Digital, wat het met vlag en wimpel wint van alle andere merken, vooral in levensduur en betrouwbaarheid. De verschillen zijn groter dan ik altijd dacht, waar WD een disk rustig in te hete machines stil 7 jaar lang laat draaien, sterven anderen een vervroegde dood onder exact dezelfde omstandigheden. Seagate is voor mij het bad-sector merk, Quantum (nu Maxtor) is voor mij het goedkope-bouw merk (broken pins, slecht plastic, lawaai), van Maxtor heb ik al menig maal een vervangend exemplaar gekregen omdat ze plotseling na een paar weken rare geluiden gingen maken en/of haperden, de RMA wordt dan wel netjes afgehandeld, maar het is vervelend en kost veel tijd. Samsung schijnt ook een fijn HDD merk te zijn, maar ken ik niet lang genoeg om er een oordeel over te hebben.
Een mens ontwikkelt trouwens een soort extra zintuig waar het om hard-disk troubles gaat. Moeilijk uit te leggen, maar meestal voel ik ‘t aankomen. Alsof ik helderziende gaven heb waar het om sneuvelende computer-hardware gaat, want dit met die IBM verraste me in het geheel niet. WDC is de absolute winnaar, na toch flink wat jaartjes data-opslag-ervaring.
Spijtig voor de rest, maar ik koop voorlopig geen ander merk meer..

This Post Has One Comment

  1. Hugo

    Da’s geen extra zintuig, je merk het aan vertraginkjes en tikjes dat je harde schijf er snel mee gaat stoppen.
    Je mag van geluk spreken dat deze IBM 3 jaar is meegegaan. De meeste uit die serie stopten er al na enkele maanden mee. Ik heb de afgelopen jaren een stuk of 20 schijven gehad, en Western Digital en Seagate staan gelijk met maar 1 kapot (beide 200 gigs). De WD Raid Edition is mijn laatste hoop op goedkope opslagruimte, maar dat moet nog blijken…

Leave a Reply