Het Grote Scheermesjes Complot

Soms ontdek je als oplettende burger iets dat je niet had mogen ontdekken. Dat goedkope zonnebloemolie prima werkt als brandstofverdunner van diesel. Of dat de goedkoopste batterijtjes van de aldi juist het allerlangst mee gaan. Soms lijkt een fabriek per ongeluk de legering die niet stuk kan te hebben gebruikt voor het minst dure merk scheermesjes. In dat verband even het woord aan mijn vader (die overigens vandaag jarig is, nog gefeliciteerd pa!), uit 1 van zijn laatste e-mails:

Ik scheer me nog steeds met het eerste mesje van m’n nieuwe merk, ‘t gaat ietsje stroever, maar desondanks rijt ik m’n huid er niet mee open zoals bij de zesde keer met gilette’s Super Silver. Hiermee heb ik de kapitalisten betrapt op een ongehoord en doortrapt schandaal.
Je weet dat ik m’n leven lang gezocht heb naar de beste en langdurigste mesjes; De laatste jaren gaan die ouderwetse krabbertjes, die je niet weggooit, er meer en meer uit, en worden sommige mesjes, waaronder Super Silver niet eens meer gemaakt, zodat de klant gedwongen gaat worden over te gaan op Bic (goedkoop, scheert maar één keer, en dan met de hele plastic zooi in de prullebak), of op protserige, nogal obscene modellen in enorme, meestal met je tanden -of wat ervan over is- niet open te krijgen verpakkingen, met drie of vier mesjes tegelijk en ook nog een vloeistofje erbij, waarmee je je drie of vier keer scheert, waarna je een nieuw nog protseriger model mag uitzoeken, gedreven op de van alle kanten waaiende winden van onstuitbare reclame.

Nu zoek ik eventjes het pakje op (want ik heb er zo snel mogelijk tien van gekocht voor 1 euro per pakje van tien; Helmi had ik er eerst op uit gestuurd maar die kwam terug met het goedkoopste wat ze in de Cora hadden, pas de week erop, toen ik helemaal begeesterd begon te worden – ik schoor me nog steeds met hetzelfde mesje – vond ik het terug in de Intermarché):
Schuss heet het, geimporteerd in Polen van de in Engeland gebaseerde ASR (American Safety Razor, meer vind ik op internet niet), maar waarschijnlijk per ongeluk of met opzet, want het kwaad is toch geschied, ergens in China vervaardigd, voor gebruik in landen waar ze nog geen notie hebben van de zwendel waar ze toch ook binnenkort door gemangeld gaan worden. Afijn mijn voorraad lijkt wel te kunnen meegaan voor de komende tien of twintig jaar en tegen die tijd is de revolutie of iets anders hopelijk al achter de rug. Kun je nagaan, aan welk een verfijnde oplichterij we sinds de jaren vijftig of zestig blootgesteld zijn. Daarvóór zocht men nog naar eerlijke verbetering, waarvan het resultaat wel moest zijn dat er minder en minder geproduceerd werd, een anti-kapitalistisch gegeven, voorspeld door Marx, maar die had geen rekening gehouden met de greep op de geschiedenis van misdadige geldwolven.

This Post Has 4 Comments

 1. Don Juan

  Typisch gevalletje zo vader zo zoon 😉

 2. jult

  Edoch scheer ik me electrisch, dus heb ik scheermesjes alleen maar gebruikt om audio-tape mee te splicen.

  Hey, als het wat mooier weer is gaan we eens wat bijkletsen ergens, zoals afgesproken. De Koning komt alleen mee als Barbie ook komt, schreef hij. En of hij jouw favo zachte g-ster meekrijgt is nog maar de vraag, maar we zien wel.. 😉

 3. Don Juan

  J to the J moet niet zo zeuren. Het toekomstige droompaar (hij en zij) is gewoonweg een uit de hand gelopen natte droom. Omscholen tot masseur kan daar wellicht iets aan veranderen. Trust me, ik ben sinds vandaag bachelor of communications!

 4. Don Juan

  Ik ben overigens lid van de Gilette Mach 3 mafia.

Leave a Reply