De enige echte oplossing.

Iets wat ontelbaar veel problemen in onze maatschappij in 1 klap op zou lossen; Een basisinkomen.
Politiek Den Haag blijft maar blèren dat het vervelende werk zou blijven liggen als we een basisinkomen invoeren. Da’s een hele laffe manier van toegeven dat je als rijke machthebber niet bereid bent betaald te worden naar hetgeen je doet! Voer je een basisinkomen in, dan dwing je alle werkgevers (en de staat) namelijk om zware banen eindelijk weer correct te belonen. Daardoor krijg je meer mensen die het werk dat ze doen met plezier doen, omdat ze het kunnen en willen voor dat geld. Het voorkomt bijvoorbeeld ook die overbetaalde “ik kan het maar net” managers op de verkeerde plek, daarvoor in de plaats komen gemotiveerde geschikte werknemers die minder fouten maken, minder projecten laten mislukken, meer tijd hebben om na te denken, beter doen wat ze moeten doen, en dus geld besparen en economisch succes veroorzaken.
Wat het afschaffen van de peperdure firewalls van de werkloosheidsindustrie zou opleveren is ook niet mis. Wie heeft er nu werkelijk iets aan het bestaan van dat CWI en UWV? Die betuttelings-instituten waar men eigenlijk niets anders doet dan mensen toetsen op hun vermogen om te liegen over hun capaciteiten, en naar aanleiding daarvan al dan niet een bewijs van inschrijving ‘verleent’. Het krabbeltje van die slavendrijvers is nodig om jou als burger van dat (zogenaamd nog bestaande) sociale minimum te verzekeren. In plaats van dat je zo’n sociaal minimum gewoon instelt als plicht, als iets waar de staat aan hoort te voldoen, moet iedereen moeilijk half de boel gaan belazeren om te kunnen gehoorzamen aan de meest krankzinnige bolwerken van gebakken lucht en constructies die gemaakt lijken te zijn om uitbetaling van dat sociaal minimum aan de burger te allen tijde te voorkomen.
Zo schafte men onlangs het recht om met terugwerkende kracht je huursubsidie op te eisen af. Stel dat je op 1 juli huursubsidie aanvraagt, dan krijg je pas vanaf 1 augustus huursubsidie, want je bent dan zogenaamd net te laat voor juli. Vreemd genoeg wordt er voor het recht op huursubsidie wèl gekeken naar het huidige inkomen. Dat het in juli al laag genoeg was voor huursubsidie, dat doet er plotseling niet meer toe. Helemaal frappant is de constatering dat je bij de aanvraag van huursubsidie nergens meer je inkomen hoeft op te geven, en dat alleen je sofinummer volstaat. Ho, wacht eens even, we weten tòch al wat de burger verdient, maar we doen alsof we niet weten hoeveel de (in geld omkomende) woningbouwverenigingen van hun klanten aan huur verwachten, laat staan dat we de burger tijdig zullen inlichten over het bestaan van die huursubsidie? Hypocrisie ten top. Selectieve database-koppeling (ten gunste van de staat natuurlijk). En dan hopen dat de burger nog gelooft dat men het geld voor een basisinkomensregeling niet zou hebben.
Nu kost de sociale zekerheid voor 18 jaar en ouder meer dan 160 miljard euro per jaar. Dat is voor ongeveer 10 miljoen mensen. Als je uitgaat van een basisinkomen van 800 euro per maand dan kost dat 800 x 12 x 10 miljoen = 96 miljard euro per jaar. Dat is minstens 60 miljard euro per jaar goedkoper, en miljoenen mensen die gelukkiger leven. Wat er werkelijk achter zit is dus niet dat het te duur zou zijn, maar dat de overheid dan haar controle op de burger grotendeels kwijt is; Machtswellustelingen die het leuk vinden om voor goden te kunnen spelen, en langs die weg hun te hoge inkomen kunnen laten bestaan dus vooral. Discrimineren mag niet, maar over verdiensten naar “IQ” mogen we het stilletjes niet hebben; Waarom zou een gemeentewerker honderden malen minder moeten verdienen dan een directeur van een concern? En bespaar ons dat gelul over verantwoordelijkheden, want daar is zijn capaciteit ook naar. Althans, dat zou die moeten zijn. Laat maar eens zien of je wel recht hebt op dat loon, probeer het bedrijf maar draaiende te houden door die bonusjes te verschuiven naar de mensen die echt werken. Durf dat basisinkomen maar eens in te voeren, en het werk eerlijker te verdelen.

Leave a Reply