Wat is Disco Dance muziek?

(Lekker belangrijk, boeieeee, ik weet het.)
Voor de kids die er maar over blijven kissebissen, mijn simpele edoch doeltreffende definitie;

Bij “Disco” gaat het om een prominent aanwezige Boem-Klap, waarbij de tel uit 4 kwarten moet bestaan, en het tempo verwant is aan onze hartslag, dus een grof gemiddelde van 120 Beats Per Minute.

Bij “Dance” gaat het om derivaten van de Disco, en eigenlijk is die betekenis verwaterd naar alles wat “goed dansbaar” is, dus met een beat (base-drum) erin, en het moet dan gaan om een tempo tussen de 80 en 160 BPM, waarbij de ritme-instrumentatie niet (of nauwelijks) meer afkomstig is van ‘levende’ akoestische elementen. Ook de Klap van de Boem-Klap is niet meer nodig, en steeds meer jazzy, poppy en rock-achtige muziek kan hier dus onder geschaard worden.

Van I Was Made For Loving You (Kiss) zou ik dolgraag de meersporen-master in bezit krijgen (ik ga eens wat rondvragen..), want je hoeft er maar een paar fadertjes voor te verschuiven in de eindmix en je hebt inderdaad een hele vette disco-dance track. Het is hier vooral de eindmix, waarbij de beat duidelijk meer op de voorgrond gebracht moet worden, de gitaarpartijen en vocalen anders geplaatst moeten worden, en de snare/clap op de 2 mist natuurlijk, wat er alles bij elkaar voor zorgt dat de bestaande versie nèt geen echte disco is…

Leave a Reply