Even geboorte-aangifte doen.

Niet te geloven, maar ik ben vader van een hele mooie dochter geworden en in het ziekenhuis kwam mij ter ore dat ik aangifte van haar geboorte moet gaan doen, en graag wel even ‘binnen 3 dagen na de geboorte’. Je hebt een kind gekregen en een heleboel andere dingen aan je hoofd, maar meteen komt de staat de boel onder druk zetten. Het moet, want dingen zijn verplicht, en er is haast geboden, want we zijn alweer op dag 2. Dus ik begeef mij naar het stadhuis in het Centrum van Amsterdam, in wat men tot mijn irritatie ‘de Stopera’ noemt. Bij de balie van burgerzaken aangekomen om 14 uur;
“Goedemiddag, ik wil aangifte van een nieuw mens doen.”
“Heeft u een afspraak?”
“Eeh.. nee, moet dat?”
“Inloop is van 9 tot 12 uur, is hij of zij vandaag geboren”
“Het is een zij, nee, gisteren al geboren”
“Dan kunt u het beste morgen vóór 12 uur komen.”

Thuis aangekomen denk ik; laat ik maar een afspraak maken, dan kan ik na 12 uur, dat komt mij beter uit. Dus ik check de website van de Gemeente Amsterdam, aldaar word ik geconfronteerd met dat om-te-janken complexe design, dat wanstaltige gedrocht van niet-werkende chaos van amsterdam.nl
Enfin, enigszins gepikeerd over hoe moeilijk vindbaar binnen die website het is om ergens digitaal een afspraak te maken voor aangifte van een geboorte, kom ik uiteindelijk (dankzij Google) terecht op een pagina die het heeft over allerlei “aangiftes van”, waarbij ze voor “geboorteaangifte” ineens 1 woord beter vinden. En een “Aanvraagformulier afspraak Burgerzaken en Burgerlijke Stand” voor het maken van afspraken. Bij het doorlopen van het formulier bots ik na het beantwoorden van een paar vragen op het feit dat als je gekozen hebt voor “geboorteaangifte”, het ineens NIET mogelijk is om daar een afspraak voor te maken als het om Centrum Amsterdam gaat. Waarom vraagt die vent achter de balie dat dan, of ik een afspraak heb? OK, ik moet kennelijk bellen voor de afspraak? Dus ik bel naar 14020, waar ze eerst niet begrepen waar ik voor belde, terwijl “om een afspraak te maken voor de aangifte van een geboorte” toch niet zo lastig te volgen is (dunkt mij), zeker niet als je dit notabene als gemeente zèlf aan je bevolking opdringt met een tijdslimiet. Vreemd. Uiteindelijk hoor ik na 2 keer doorverbonden te zijn met “burgerzaken” dat er geen afspraak meer te maken valt vóór overmorgen, wat dus te laat is, en dus raadt ze me aan “gewoon morgen even bij de inloop-uren langs te komen”. Ja, dat hadden ze me vanmiddag aan de balie ook al verteld, ik belde juist omdat 1. De website ineens geen afspraak maken toestaat voor dit specifieke doel op die locatie (voor een afspraak in stadsdeel West, Noord, Zuid etc. mag het wel, bijv.) en 2. omdat ik graag begin van de middag langs ga want dat komt mij beter uit. Wat is de logica van de gemeente Amsterdam soms toch om hopeloos moe van te worden.

Leave a Reply