Machines en mandarijntjes

Ja mensen, u ziet weinig fotografie van mijn handen de afgelopen maanden hierbovenin, en hoort wat weinig nieuwe dingen uit mij komen, allemaal omdat ik die creaties van/naar het computerdomein toe haalde middels mijn mega coole (al 7 jaar geweldig goed draaiende) zelfbouw-PC, waarvan onlangs iets moet zijn doorgebrand op het moederbord of zo. Ik kreeg steeds vaker hele zware kernel-errors ad random in beeld, zowel in Windows 2000 (wat eigenlijk Windows 2007 was geworden, zoals ik het gebruikte) als in PC-BSD, als in Linux, waar ik allemaal mee multiboote op dat ding (al dan niet Virtual..). Het werd onwerkbaar en ik heb achterhaald dat het om stukke hardware moest gaan; middels de UltimateBootCD heb ik uit kunnen sluiten dat de processor, geheugen (DDR) of videokaart stuk waren. Resten nog de onderdelen op het moederbord zelf. Geen bolle of opgeblazen elco te zien, dus ik vrees een ladingvonkje en een stukke chip o.i.d. Vervelend euvel, alsof je het hart in een mens moet vervangen, zeg maar. Omdat er natuurlijk geen reserve-moederbord voor handen is met exact dezelfde chipset erop enzo (een mens koopt niet alles dubbel..). Wat ongeveer zoveel wil zeggen als dat ik alle operating systems weer nagenoeg van de grond af kan opbouwen en installeren. Wel een nieuw moederbord kunnen vinden voor 52 euro, de laatste die nog te koop is met een Pentium4 CPU-bevestiging van het type 478. Thank the force for that, want dan past de rest tenminste gewoon nog. Maar omdat ik toch de operating systems opnieuw moet installeren, heb ik meteen besloten om het op RAID-1 te doen, met 2 nieuwe harddisks.
Op deze PC be- en verwerkte ik tekst, beeld, geluid, mobiele in/uit meuk (telefoon, camera, scanner), printer overdracht enzovoorts. Het duurt even voor ik weer terug ben waar ik was, dus.

Maar gelukkig zijn er mandarijntjes. De enige vrucht waarvan het schil-afval lekker ruikt, en heel lang lekker blijft ruiken.

Wikia, de nieuwe zoekmachine by and for the people is trouwens live gegaan. Keurig, als ik zoek op “jult” eindigt mijn site bovenaan. Zo hoort het! Alleen, waarom nu weer in het wit? Hebben ze nou nog steeds niets geleerd van de 100 dollar olieprijs?

Ook leuk, een site (die ik niet kende) voor als je iets verloren of gevonden hebt: Doormijgevonden.

Leave a Reply