If you pay peanuts, you get monkeys.

Blijft me verbazen, hoe bedrijfsleiding/management/directie over het algemeen geen enkel benul lijkt te hebben van die simpele wijsheid. Er moet kennelijk altijd over de ruggen van het inkomen van personeel winst gemaakt worden, en bezuinigd worden. Natuurlijk heb je laag loon en laag loon, maar het is voor iedereen klip en klaar wanneer het ruim voldoende is, en wanneer het aan de lage kant is. Je kunt als bedrijfsleiding, management, directie wel doen alsof je van niks weet, maar gelooft u mij:
Er is geen enkele werknemer die niet weet dat ‘ie te weinig loon krijgt als diegene onrechtvaardig beloond wordt t.o.v. bijvoorbeeld collega’s of bedrijfsleiding zelf. Er zijn weinig bedrijven waar ze begrepen hebben dat dat alleen maar meer geld en tijd (en uiteindelijk stress en ongeluksgevoel) kost, omdat het personeel dan weinig gemotiveerd is om ergens te blijven werken. Schijnbaar is dat ook vaak de opzet: Personeel zo laag mogelijk inschalen, zo laag mogelijk belonen, en hopen dat dit personeel het zo lang mogelijk trekt op die manier. Personeel opgebruiken. Daarna met nieuw vervangend personeel hetzelfde truukje uithalen, etcetera, ad infinitum.

Ergste is dat er in de meeste gevallen nog flink wordt gesjoemeld met de ‘taakverdeling’ ook, met het stiekem ophogen van de werkdruk zodra iemand ‘OK’ heeft gezegd; Als blijkt dat personeel ‘het pikt’ dat het laag betaald wordt, dan mag dat personeel vanzelfsprekend verder uitgeknepen worden. Alsof bedrijfsleiding/management/directie uit wil testen hoe laag men kan gaan (financieel) voor een maximaal mogelijke werklast. De testobjecten zijn immers vervangbaar, en er is (helaas) een blijvende stroom van idioten die er in stinken. (Desnoods zorgt de overheid wel even voor constructies die tot dwangarbeid leiden.) Het vervelendste werk is zo te verschuiven naar de minst mondige of minst machtige werknemers. Opletten wie er het minst klagen over de laagte van het loon, en die mensen steeds meer werk laten doen wat eigenlijk voor anderen bestemd is. Dat ze dan allemaal vaak ziek zijn, te laat komen, zich ongelukkig voelen, klantonvriendelijk zijn, niet meer echt achter een product (of werkgever) staan, de kantjes er vanaf lopen, och, dat is kennelijk allemaal ondergeschikt aan de geboekte winst. Geheel naar amerikaans voorbeeld. Bedrijfsleiding/management/directie wil namelijk wel zo vroeg mogelijk kunnen rentenieren. Dat uiteindelijk de hele planeet onder hun ego├»stische wensen te lijden heeft is onbelangrijk.

Leave a Reply