Mijn stemadvies.. ?

“First get your facts; then you can distort them at your leisure.” (Mark Twain)

Mensen die buiten het standaard denkpatroon durven te gaan, leveren vaak de mooiste dingen op. Zo zijn electriciteit, computers en het internet ook ontstaan, nietwaar? De laatste jaren lijkt de mensheid zichzelf echter vast te klampen aan een systeem wat niet heel lang meer zal blijven werken, of dat de ondergang van onze beschaving gaat betekenen als we op deze voet doorgaan. Daarom denk ik dat we zo snel mogelijk dingen moeten aanpassen zodat grote veranderingen beter mogelijk worden in de nabije toekomst. De enige manier om dat te bereiken is (nu) volgens mij door een basis te leggen, door niet op de grote partijen te gaan stemmen die alles blijven doen zoals ze het tot nu toe al deden, want dat schiet niet op. Bovendien blijken leden van die partijen in meer of mindere mate betrokken te zijn geweest bij diverse schandalen; Zelfverrijking, liegen en fraude (dus onbetrouwbaarheid) zijn daar heel gewoon en worden schijnbaar door veel stemmers getolereerd. (Ik begrijp dat niet, maar ‘t zal wel aan mij liggen.) We zijn daar volgens mij slim genoeg voor, om te zien dat het ook wel anders kan. En dus veranderingen aandurven. Te beginnen door bijvoorbeeld op een partij te stemmen die voorzichtig van de onjuist bewandelde paden af wil wijken.

Om te besluiten waar je op moet stemmen zou je vooral eens in deze discussie rond moeten kijken, echt aan te raden om eens goed te zien wat men zoal over elkaar denkt, en hoe ver we al zijn ontspoord in ons meedogenloze kapitalisme. Heldere woorden van eerlijke mensen, die in veel gevallen hun tijd ver vooruit zijn, en out-of-the-box durven denken. Die mensen hebben we volgens mij hard nodig. Ik kom zelf daarom uit bij de SP, de tegenpool van de asocialen die nietsontziende economische groei als hoofddoel blijven zien. Ik zou zo zeggen: Afremmen die meuk. We leven niet in een glazen huis.
Als je wilt dat het internet van en voor jou blijft, vrij en niet te gecontroleerd, stem dan zeker niet op CDA, VVD of PvdA, want die hebben er allemaal stiekem enge plannen mee. Smoor dat vuur voordat het te groot wordt. ;-)

Iedere stem op de SP in plaats van op de PvdA leidt tot een verschuiving van het zwaartepunt van het politieke krachtenveld in de richting van echte sociaal-democratische standpunten. Zelfs indien de SP niet in de regering wordt opgenomen zullen bij een grote overwinning van de SP de andere partijen standpunten van de SP overnemen. De ge√ętableerde partijen, inclusief de PvdA, beschouw ik als belangenverenigingen van baantjesjagers, die in het verleden steeds, om hun macht te kunnen handhaven, concessies hebben gedaan aan het stemvee door standpunten van trendy partijen over te nemen. Dat zullen ze ook nu doen. Behalve natuurlijk het salaris van kamerleden en regeringsfunctionarissen aftoppen, zoals de SP. (uit nl.politiek)

Wat ze je niet verklappen:

Den Uyl: staatsschuld daalt van 41,6 naar 38,1 % bbp
Van Agt: staatsschuld stijgt van 38,1 naar 49,1 % bbp
Lubbers: staatsschuld stijgt van 49,1 naar 78,0 % bbp
Kok: staatsschuld daalt van 78,0 naar 50,7 % bbp
Balkenende: staatsschuld daalt een heel klein beetje van 50,7 naar 50,2 % bbp (waarbij de armoede is gestegen)

(Mathijs Bouman – journalist en macro-econoom, zie hier)

Leave a Reply