Weer een ode aan het net

Heb gisteren $9,99 gedoneerd aan WikiPedia. (Bewust in US dollars, omdat ik de nlse wikipedia niet zo denderend hoog acht. De engelstalige daarentegen wel, op veel moderators en administrators na dan.) Op zich vreemd; Ik zou nooit, echt nooit, 10 dollar hebben willen betalen aan bijvoorbeeld het kopen van een encyclopedie of een ander naslagwerk. Ik ben – denk ik – net van de generatie die ergens een lichte afkeer heeft voor het moeten bladeren in boekwerken om iets te vinden, wetende dat dat niet de ideale manier is. Een donateur schrijft ook zeer treffend:
“If only I had this when I was a child!” en inderdaad:
Kids, you don’t know how lucky you are, with Google, discogs, all those wiki-systems and p2p channels out there! Zoveel tijd als dat ons scheelt. Zo geweldig als het is om te ontdekken dat je eigenlijk nooit alleen staat in je bizarre voorkeuren, of denkbeelden, of standpunten. Er is altijd wel iemand op aarde met dezelfde bijzondere smaak (of wansmaak). En hoe prachtig het ook is om te merken dat er, langzaam maar zeker, een punt van 100% saturatie bereikt wordt, door wat mensen uploaden, aanbieden en delen. Steeds als ik denk; ‘Shoot, dat ene liedje, dat rare filmpje, is vast nergens meer te vinden of krijgen, had ik het toen maar gekocht (of vastgelegd), nu is het te laat..’ gaat er een warme gloed van erkenning door me heen als blijkt dat het gezochte item door 1 of 2 anderen gedeeld wordt op 1 van de vele bittorrent kanalen. Never alone. Opvallend fenomeen wat ik waarneem: Mensen die 30 Gigabyte grote torrents aanbieden bestaande uit hun persoonlijke 3000 favoriete muziekjes uit hun (soms al lange) leven. Daar kun je dan precies jouw gedeelde smaak uit plukken. Om nog maar te zwijgen over hetgeen je nu terug vindt op de diverse videokanaaltjes. Internet op z’n best. Power to the people.

Iets wat ik al jaren gokte dat het geval zou zijn, blijkt nu ook onderzocht en aangetoond:
Mensen die veel muziek (en andere materie) downloaden via zogenaamde Peer To Peer netwerken (frostwire, bittorrent, winmx, etc.) kopen ook meer. Het effect van P2P downloads is eerder positief dan negatief (op de fysieke verkoop van media). Omdat relevante wetgeving in Canada overeenkomt met die in NL, geldt dit hoogstwaarschijnlijk ook hier;

“Among Canadians who engage in P2P file-sharing, our results suggest that for every 12 P2P downloaded songs, music purchases increase by 0.44 CDs. That is, downloading the equivalent of approximately one CD increases purchasing by about half of a CD.”

Leave a Reply