Preventief werken bij de AIVD

Desperate times call for desperate measures, dus mijn ogen vielen een tijd geleden op vacatures die de AIVD bood. Ik voldeed aan een groot aantal eisen, voor bepaalde vacatures, zoals je begrijpt. Ben eigenlijk de ideale geheim-agent, omdat niemand van mij zou verwachten dat ik bij een AIVD zou werken. Hier is waar ik bezorgd over ben:
Ik had het erover met vertrouwenspersonen, dat ik serieus overwoog te solliciteren bij de AIVD, omdat er dan tenminste nog iemand met gezond verstand en een goed hart bij zit die de boel in de gaten houdt, die er wellicht van binnenuit voor kan zorgen dat er geen foute dingen gebeuren (hoe lastig dat ook zou zijn). Maar dat màg je niet eens doen, erover praten, als je bij de AIVD solliciteert. Zelfs als je er over denkt het te gaan doen, mag eigenlijk niemand dat weten. Ook familie, ouders of vertrouwenspersonen niet, laat staan de mensen die deze website bezoeken. Ik heb dat dus met de voeten getreden, en er gewoon over rondgevraagd. Mijn moeder vond het een heel erg slecht idee voor mij, werken bij de AIVD, zelfs al zou het voor mij een parttime baan betreffen. Geheime diensten zijn in de ogen van oudere mensen sowieso foute boel. Ze weten beter dan wij, hoe dat soort diensten kunnen werken.

Wat krijgen we dus, als geen enkel ‘goed’ mens daar nog terecht komt?
Dat er alleen maar mensen werken die overal Ja en Amen tegen zeggen, dat er robot-achtige kille kikkers werken die niets delen met anderen, dat er geen mensen meer werken die voor zichzelf (durven te) denken. En dit zelfregulerende mechanisme bij de personeels-selectie voor dergelijke diensten vind ik eng. Dan krijg je onherroepelijk een voor het volk gevaarlijke, zichzelf niet inzichtelijk makende inlichtingendienst, waarbinnen niemand tegenstribbelt, waarbinnen iedereen klakkeloos foute bevelen opvolgt, en waarbinnen de neuzen allemaal dezelfde kant op wijzen. (Een soort Homeland Security versus Jack Bauer situatie, voor de kenners.) In feite vraag je van toekomstige werknemers of ze even willen tekenen voor een unconditional agreement:
“Hierbij zweer ik het te allen tijde eens te zijn met hetgeen koningin en minister president besluiten, geen vragen te stellen over de waarde van hun oordeel, en een gehoorzame uitvoerende functie uit te oefenen.”
Befehl ist befehl. Teken je niet, dan ben je je zekerheden kwijt, of nog beter dus: Zul je nooit worden aangenomen. Ik wil waarschuwen voor dat gegeven:

De schijnbaar slechte naam die een AIVD onder de bevolking heeft, maakt de dienst slechter dan ‘ie moet zijn. Vrijheidslievende mentaal gezonde logisch denkende mensen gaan er niet meer werken. Besluiten binnen die dienst worden daarom niet meer voldoende gewogen op voor en nadelen, en weldra is je totalitaire autoriteit geboren. De machthebbenden, de mensen met het grote geld, zijn het eens met de AIVD, want die kopen bij hen hun privacy en beveiliging, en zo houden ze elkander zoet. De armere rest blijft dan onder de duim van deze grootmachten, zal naar believen ‘preventief’ onderzocht, achtervolgd en onderdrukt worden.

Hoe reëel de gevaren zijn blijkt uit dit bericht en deze nieuwsbrief.

This Post Has One Comment

 1. R.SASSEN

  Many can generate chaos.
  To make the clearity again to stand much taller.
  It also can mean that much is uncertain,only to be followed into more unknown.

  De hang naar een wereld van perfectie is een wereld die bestaat,alleen is het geen utopie of hemels genoegen.
  Je kan enkel proberen om je eigen kunnen te ontwikkelen naar het vermogen wat je hebt of aangereikt krijgt.

  Wat nieuw is,kan als beangstigend worden ervaren.
  Niemand verwachtte dat het -Molentoff-Ribbentrop-verdrag- een bestaand was,toch werd het lukraak toegepast en zonder aarzelen.

  ‘Life is a yourney…..
  if you knew all the answers than you would not have to live….
  Only life is not to be warrior.’
  [Indian _Dene-chief _of North America].

Leave a Reply