De Klantgerichte Instelling.

Als ze die bijna overal vragen in vacatures, hoe kan het dan dat je die eigenlijk in realiteit zelden tegenkomt? De klant is nergens nog koning, volgens mij. De adverteerder is koning, en anders moet het non-profit of overheid zijn. (En daar is men fijn spookambtenaar, nog duurder voor de klant, maar dat terzijde.)
“Klantgerichte houding” is natuurlijk ook bullshit, als eis. Als je die ziet staan in een vacature weet je meteen dat de afdeling HRM of Sales er achter zit, daar snapt men niet dat elk normaal gezond mens van nature klantgericht is, want dat heeft men daar afgeleerd (of nooit gekend). Afgestompt door het grote schuldgevoel van de onterecht ontvangen hoge bonus voor het weinige eigenlijke werk dat verricht is. In het zoveelste bedrijf waar de adverteerder boven het personeelsbelang uit mag stijgen, waar het beursgenoteerde aandeel belangrijker is dan de ervaren werknemer. Waar het personeel ook geen cent meer betaald wordt als het harder en meer werkt en de winst dus groter wordt. Winst moet naar de stropdassen die geen klap uitvoeren, die vaak niet eens weten waar het om gaat op een/de werkvloer, die het budget opmaken aan zinloze foute investeringen, of snoepreisjes natuurlijk. De winst mag als bonus worden uitgekeerd aan afdelingen sales, management, juridische zaken, of gewoon aan de directie. Dus waar is voor het andere personeel de motivatie om harder te gaan werken? Waar is de mogelijke beloning voor een extra klantgerichte instelling? Als het personeel er toch niets van merkt, dan zal het personeel dus het minimum aan inspanning leveren, vaak ziek zijn, niet van zijn/haar baan houden, en dus niet aardig zijn voor de klant. Zo lang de klant niet gaat klagen bij een meerdere, who cares? En zelfs als dat gebeurt; Het is een overbevolkte outsource-wereld, dus voor iedereen tien anderen. Hoe jonger, hoe goedkoper, hoe minder het personeel weet, hoe beter. Meteen een reden om de slimme ervaren werknemer met een mond (niet eens een grote) te ontslaan.

Ah, maar IK zou “niet zakelijk genoeg” zijn. Right. Wat denkt the Alliance? Dat ze een Browncoat kunnen omkatten in een achterlijke normloze holle koude kapitalist? ;-)

Leave a Reply