Hoe krijg ik bezoekers op mijn homepage?

Vanmorgen in een mail;

> Zou je me misschien wat advies kunnen geven? Ik vraag me namelijk af
> hoe ik mensen op mijn site krijg. Ik denk o.a. door em beter bij te houden en
> verder af te maken. Maar het is me nooit zo goed gelukt. Hoe doe jij dat?

Mijn (zoals gebruikelijk veel te lange) antwoord hierop zal ik even omkatten zodat de rest er ook wat aan heeft:

Ik weet niet hoe lang jij al een soort homepage online hebt, maar ik nu al bijna 10 jaar, dus dan wordt het vanzelf steeds meer af :-) Belangrijk is namelijk gewoon: Stabiliteit, uptime, acte de presence, er zijn voor de bezoeker. Lang bestaan op internet. Een virtueel karakter hebben en krijgen. Volgens mij. Ervoor zorgen dat oude links nog steeds iets opleveren of doorverwijzen naar nieuwe. Alle bezoekers serieus nemen.

Toch ben ik er eigenlijk nooit bewust op uit gegaan om veel bezoek te krijgen, het is gewoon gebeurd. Zo vreselijk veel bezoekers heeft jult.net ook weer niet hoor, iets van 100 tot 200 per etmaal op de frontpage van jult.net (inclusief de rss-feed lezers). Pagina’s met veel nuttige informatie, zoals bijv. http://jthz.nl/mp3 en http://jthz.nl/speed krijgen veel bezoek, en via die pagina’s komen mensen dan weer hier terecht dankzij een linkje hier of daar.
Je moet je site ook even bij Google bekendmaken natuurlijk, zodat de robots het zaakje indexeren, zoals dat heet. Google is your best friend, namelijk, en als je minimaal 1 keer per 2 weken je pagina van een update voorziet, dan eindig je op den duur steeds hoger als mensen naar iets zoeken wat op jouw site voorkomt. Bijzondere woordjes in je verhaaltjes stoppen werkt ook goed, maar dat is iets wat ik van nature al doe. Zo krijg ik hits omdat ik een keer ergens trappelzakboogie voor gevorderden of het gevleugelde white power heb geschreven. Dat de bezoekers hier dan niet vinden wat ze zochten, tja, jammer dan. Deze site is publiek domein, de wereld zit vol met gekke mensen, ik ben ook gek, dus die gekke mensen zijn hier hardstikke welkom. Wherever my homepage lays its hat, that’s my home. The world is my oyster.

Wat altijd veel bezoekers oplevert is raar doen of ruzie maken op fora en in nieuwsgroepen, anderen uitschelden, en dan een linkje onder je schrijfwerk hebben ;-) Als mensen heel erg boos op je zijn, dan willen ze namelijk weten op wie ze zo boos kunnen zijn dat ze emoties voelen jegens hun computerscherm, dus gaan ze kijken, en jou vervolgens op hun eigen websites belachelijk maken, dat soort dingen. Doen alsof negatief en depressief zijn vreselijk leuk is, dat heeft een gunstig effect op je bezoekersaantal. Voor je het weet heb je medestanders, en vijanden. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Als ze niet van je willen houden, dan moeten ze je maar komen haten. Veel verschil is er niet, zoals we allemaal wel weten. En in ieder geval besta je dan ineens.

Natuurlijk doen bijzondere mp3-tjes, leuke plaatjes, mooie foto’s het vaak goed, en is zo nu en dan iets schokkends schrijven ideaal, maar dat zijn dus dingen die vanzelf komen bij mij. Brutaal zijn werkt ook altijd, niet letten op wat anderen doen, en niet letten op dat wat niet mag. In aanraking komen met Justitie is ook een mega-trekker. Meteen doen wat er in je hoofd opkomt, de lijn tussen je idee en de internet-uitvoering ervan zo kort mogelijk maken en houden.

Niet minder belangrijk is doen alsòf je heel veel bezoekers hebt, terwijl je die alleen maar hoopt te hebben. Geloven in de leugen van een enorme status, doen alsof je bekende Nederlander bent, want zo werkt dat eigenlijk gewoon; Nieuws maken van gebakken lucht, en dan doen alsof dat nieuwtje van jou even belangrijk en speciaal is als de rommel die je op iedere andere website leest. Op die andere websites gelooft men ook in het sprookje dat de zin van het leven heet, namelijk. Doen alsof je het wiel uit hebt gevonden dus, maar proberen je (al dan niet geestelijke) gezondheid er niet onder te laten leiden. Embrace it, and it will embrace you. Zo gaat dat met internet.

Mij viel op dat je site er in de mozilla firefox browser niet helemaal lekker uitziet. Ik weet zo gauw niet waar dat aan ligt, in ieder geval loop je daar bezoekers door mis, en daar kan natuurlijk nèt die ene bij zitten die al heel lang naar jou op zoek was, waar je later mee zult trouwen :-)

Last but not least: Veel tijd verpatsen! Vooral aan uitproberen, copy-pasten, ideetjes oppikken, going with the flow of the web-lingo. Heel veel experimenteren met/op je PC als anderen leuk buiten in de zon zitten te niksen. Lezen, schrijven, scrollen en klikken, terwijl de rest van de wereld de ene na de andere relatie maakt en breekt, her en der egoïstisch kinderen dumpt alsof we nog met te weinig mensen waren etc. etc. En doen wat je zelf leuk vindt, zou ik zeggen, kortom:
Eigenlijk gewoon doorgaan met wat je al aan het doen was.

Leave a Reply