Een beetje historie

“podcasting” is eigenlijk slechts een woord voor online gedistribueerde audio-files (geluidsbestanden). Stukken geluid die als losse files te downloaden zijn. Het gaat om korte opnames van hele gewone mensen tot radioshows van oude rotten in het vak. Deze manier van geluid distribueren vindt al plaats sinds er mp3 bestaat, en de eer voor het aan de man brengen van mp3 moet naar Tomislav Uzelac van de “AMP MP3 Playback Engine”, die hij voor zijn Advanced Multimedia Projects maakte, en naar Justin Frankel en Tom Pepper die dat omvormden tot WinAMP. De massa omarmde mp3 vanaf het moment dat de helden van Nullsoft hun gratis mp3-software WinAMP uitbrachten in 1997. Naar mijn mening veel te weinig gecrediteerd voor het succes van het formaat, onze vrienden van Nullsoft, die ook de Shoutcast directory zijn begonnen in 1998, waarlangs iedereen met een internetverbinding dankzij streaming mp3 (dus niet via los te downloaden files) radio kan maken en luisteren.

Zo is het dan gekomen dat ik zelf al jaren met grote regelmaat uitzendingen download, en die later op mijn portable mp3-speler ben gaan plaatsen. Bijvoorbeeld om er onderweg naar te kunnen luisteren. Ik deed dat eigenlijk ook al met mijn eerste walkman in 1986, waarmee ik dan luisterde naar cassettebandjes met vooraf daarop opgenomen radioprogramma’s. Jaren later werd dat een portable CD-speler, en weer later een iriver waarmee ik nu (onder andere) duizenden mp3-tjes op zak heb.

2600.com/offthehook, rantradio.com, cup-o-joe, binrev.com/radio
zijn wat mij betreft pioniers wat podcasten betreft. We hebben het over 1996 voor Off The Hook, want toen begon 2600 met het online plaatsen van hun wekelijkse show in realaudio formaat. Rond 2001 werden het mp3-files.

Wat het podcast-concept aan dat netcasten heeft toegevoegd is een manier om het downloaden van nieuwe online uitzendinkjes eenvoudiger te laten plaatsvinden, en de gedownloade files makkelijk te verzamelen en naar je portable mp3-speler over te pompen. De uitzender, de netcaster, moet hiervoor een zogenaamde RSS-feed aanbieden, waarin steeds een linkje verschijnt naar de nieuwste aflevering te downloaden geluid. In essentie komt het RSS-feed idee van Dave, en dat hup-de-feed-naar-mijn-mp3-speler idee van Adam. Hier staan de details van dat verhaal.

This Post Has 3 Comments

 1. Marc

  1 van de weinige heldere verhalen over de geschiedenis en werking van podcasten (in het Nederlands tenminste). Heb zelf na slechts 4 weken ook een haat-liefde verhouding met iRiver. Ging eerst voor een andere, online bestelling duurde echt te lang, en uiteindelijk na 3 weken aankloten en zoeken, de eerste de beste (en laatst voorradige) gekocht, zeg maar jouw opvolger, de H340. Zat een aardig clipon microfoontje bij, maar nu ik naar jouw supermarkt-opname luister, wordt het snel tijd voor dat exemplaar (en ik vraag me af of het zin heeft die amplifier te kopen). Dus, na een wat lange aanloop, waar heb jij ze gekocht?

 2. jult

  Allereerst dank natuurlijk. Ik heb mijn Audio Technica microfoontjes ooit bij http://soundprofessionals.com gekocht. Daar hebben ze een flinke voorraad pro kwaliteit clip-on microfoontjes te koop, hun prijzen horen bij de laagste die ik ken in deze branche. Dat is; Als je iemand weet die wel eens naar/van de US reist kun je de douane en FedEx/UPS kosten vermijden, want die vallen vaak tegen.

  Of je er ook een amp bij moet kopen hangt een beetje af van de ingansgevoeligheid van de iRiver die jij hebt. Dat dingetje wat ik erbij heb gekocht kreeg ik voor een weggeefprijsje bij de microfoonset, omdat het eigen merk is, zelfbouw van The Sound Professionals. Was een aanbieding toen, geloof ik.

 3. Marc

  dank voor de info, heb enkele speciaalzaken gebeld hier, soortgelijke mics zijn flink prijzig. Met de huidige wisselkoers en zelfs met shipping kosten blijft het interessant om te bestellen (voorlopig komt er niemand deze kant op). Line-in is zeer gevoelig, ben geen expert, maar vind het met zo’n soort mic wat instabiel met de pieken. Ga het gewoon proberen. Cheers.

Leave a Reply