Legaal downloaden

Bittorrent is ideaal (en wordt erg veel gebruikt) voor de verspreiding van linux-distributies, RIAA-free music, MPAA-free movies, open-source software, podcasts en vele andere LEGALE bandbreedte-vretende internet-releases. Door de servers van torrent-links aan te pakken (wat die klungels nu aan het doen zijn), tast men ook die groepen aan, en dat zijn zo onderhand niet de minsten, daaronder zitten veel keurige bedrijven (stuk keuriger dan de MPAA, that’s for sure).

Volgens mij begrijpt men het bittorrent systeem ook niet helemaal:
Zodra een file wordt ge-upload is de zwerm downloaders ervan groeiende, en zodra de complete file 1 keer in totaal als zaadje is verspreid kan de eerste bron in theorie worden verwijderd uit het netwerk, en onzichtbaar worden voor de rest van de wereld. De tracker van de file hoeft alleen maar verplaatst te worden (naar een server in Estonia die nog in de lucht is bijv.) en je kunt in theorie verder met waar je gebleven was, met dezelfde file, die immers in zijn geheel reeds in omloop is.

De reden dat men de hulp van de hosting provider nodig heeft, is omdat men de ware identiteit achter de eerste uploader wil achterhalen. Nu ken ik er een paar uit IRC, en de grootsten weten nu JUIST precies hoe ze onzichtbaar kunnen blijven. Ze pakken met deze raids dus de verkeerden. Voor het opsporen van de eerste uploader bots je tegen dezelfde problemen op als bij het hacken van websites en DoS attacks, daar moeten wereldwijd admins hun log-files voor bezitten, die kunnen raadplegen en willen vrijgeven. Dat lukt zelden, if ever. Gelukkig is het internet van het volk, en dat bepaalt in veel landen gewoon zelf wel aan wie het welke logs vrij wil geven. Meestal zeggen sympathieke admins gewoon dat ze de log in questie niet meer hebben, bijv. dankzij een crash, of zijn ze te dom om te begrijpen wat de andere kant wil. Chinees of Iraans is nu eenmaal lastig voor een Stichting NoBrainer. Daarom wil men zo graag dat ISP’s verplicht alle gegevens bewaren. Dat is niet vanwege terroristen, maar vanwege het grote geld wat er achter de breinloze MPAA/RIAA-lobby zit.

Overigens valt mij op dat de hoeveelheid bagger-torrents, wat kwaliteit van de film-encoding betreft bijvoorbeeld, uiterst groot is, al sinds de dag dat bittorrent voor de verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikt wordt, en DAT is nu net omdat het grote publiek er zo mee bezig is. De wat meer besloten file-delers weten hoe ze in hogere kwaliteit hun DVD’s kunnen rippen, wat de beste kwaliteit rips oplevert e.d. Oftewel:
Het grote publiek nu angst aanjagen werkt de verkoop van bijv. DVD’s en CD’s juist tegen. Immers, een slechte kwaliteit rip heeft tot gevolg dat ‘ie werkt als een soort mooie reclame voor een CD, als grote trailer voor een film, en juist díe zullen we door deze raids minder aantreffen. De hard-core coders/rippers blijven toch wel bestaan, daar win je niet van middels dit soort acties.

Leave a Reply