The Legend Returns

Leuk om te zien, erg herkenbaar.. (Fijn dat Keezer een videocamera had!)

Vast goed bedoeld door Reinoud, maar eeh.. “illegale radiostations die inbreken op de radiofrequenties” ? Er werd helemaal niet ‘ingebroken op’, er werd gewoon uitgezonden op lege ongebruikte frequenties. En wat was er zo illegaal aan? Het was (en is nog steeds) een belachelijke wetgeving die dat voor ons bepaalde. Er is echter nooit iemand van ons gevraagd over onze mening in dezen. Alsof die FM radio-band bij voorbaat iemand toebehoorde. Ik zag het altijd als de lucht die we inademden, en de techniek om die lucht voor een open en vrij (stereo) radiostation te gebruiken was gewoon overal verkrijgbaar, op die ene configuratie van electronica stonden helemaal geen rechten. Zo lang je niet stoorde deed je niemand kwaad. Alleen buma-stemra zeurde nogal eens, maar dat was geheel onterecht, want het netto effect van vrije radio was *natuurlijk* juist een geweldige (gratis) reclame voor de gedraaide muziek! Over het geheel genomen draaide de (lokale/regionale) economie natuurlijk hoogtijdagen dankzij die door ‘radiopiraten’ gegenereerde bonus omzet. Maar guttegut, dat het nergens werd gebureaucratiseerd vond de belastingdienst natuurlijk weer niet OK.
Het is eigenlijk net als met bittorrent en peer-to-peer websites nu. Dat wat er op tegen is bestaat eigenlijk puur uit woorden, opgesteld zonder dat de bevolking daar ook maar enige zeggenschap in heeft mogen hebben. Puur fascisme. (Behalve in Zweden, gelukkig..) Hopeloos, want net als met die radiopiraten toen, gaat alles naar een situatie toe waarbij de meest logische, bruikbare, gewenste optie evolueert tot iets wat niet (langer) genegeerd kan worden door de mensen die deze wetgeving verzonnen hebben, of in stand willen houden.

Met radiopiraterij was de handhaving van die slecht doordachte wetten tenminste nog enigszins gepast te noemen, wat de straffen erop betrof. Dat is nu, met iets ‘illegaals’ doen op internet, compleet doorgeslagen naar belachelijke proporties. Zo wordt een kerel die een filmpje heeft ge-upload in Amerika een maximum gevangenisstraf van 10 jaar en $500000 boete opgelegd. Een klote-film die ik trouwens nog niet eens zou bekijken als ik ‘m gratis kon krijgen, dus wtf? Da’s bijna gelijkwaardig aan de straf die je in NL krijgt voor het vermoorden van een Pim Fortuyn.

guy1: What are you in for?
guy2: I raped a teenager. And you?
guy1: I killed a man. And what about you new fish?
guy3: I uploaded a shitty movie to the internet.
guy2: Hahaha! Lets beat this nerd up!

By the way, het oude Radio Decibel Amsterdam is zo te horen terug. Op 94.9 MHz in Amsterdam en omgeving (streamlink hier). Het klinkt zowaar inderdaad heel erg zoals het vroeger was. De muziek viel mij al op, toen ik weer eens over de eentonige, in herhaling vallende, voorspelbare rommel op de FM-band fietste met mijn wekkerradio (een oude sony dreammachine).

Leave a Reply