Vroeg opstaan niet gezond

Vroeg opstaan vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en beroertes. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende Japanse universiteiten. De studie wordt deze week gepresenteerd op het Wereldcongres van de Wereldfederatie van Slaaponderzoek- en Slaapgeneeskundeverenigingen. (bron: RTLZ)

Kijk, da’s nou interessant nieuws ;-) Eens wat anders dan dat gezeur over elkaar van liegen beschuldigende politici.

Ik zou graag van mijn vroegere conrector Henk van der Pal horen wat zijn reactie is op deze onderzoeksresultaten. Hij probeerde ons vroeger bij te brengen dat vroeg opstaan juist heel erg gezond was. Hij had werkelijk hele lijsten met argumenten. Zo zou ons bloed dan “sneller blijven stromen”. Ik heb het altijd onzin gevonden. Het meest kwalijke aan vroeg opstaan is volgens mij hoe een mens van ontspannen slaap-status naar hyperactieve haast-status schakelt, zonder dat de mens zich dat bewust is. Veel mensen ondergaan hun ochtendroutine in een soort trance. Ik heb altijd geprobeerd van opstaan een zo natuurlijk, langdurig en rustig mogelijk gebeuren te maken. Dat is 1 van de voordelen van ‘s avonds en ‘s nachts werken (en geen kinderen hebben): Een mens kan uitslapen.
Bij nachtwerk komt er echter weer een andere adder onder het gras vandaan, namelijk die van het verzet tegen de biologische klok. Een mens kan nog zoveel proberen te doen om het slapen overdag mogelijk te maken, het gaat nooit optimaal werken, weet ik uit ervaring. Het is niet alleen licht wat ons toeschreeuwt dat we wakker horen te zijn, het is ook de rest van de straling die de aarde bereikt. Ik ben dan ook erg benieuwd naar wat de bovengenoemde studie allemaal prijsgeeft. Naar mijn gevoel is slapen tussen 01:00 en 09:00 het meest gezonde ritme (daarbij de tijd aangepast aan zonnestand, dus DST, CET etc.), waarbij in ieder geval de eerste 3 uur afgeschermd zijn van zonnestraling, dus natuurlijk donker.

Leave a Reply