Religieuze rotboekjes

“A believer is a bird in a cage, a freethinker is an eagle parting the clouds with tireless wing.”Robert Green Ingersoll

Gisteren in de trein van Frankrijk naar huis kwam ik er achter dat gereguleerd Nederland weer eens in rep en roer was over dingen die Geert Wilders heeft gezegd. De oplettende lezer moet toch zien dat wat ‘ie zegt al in meerdere vormen eerder is gezegd en geschreven, onder andere door mij. Ik vind alleen dat ‘boekjes verbieden’ niet echt logisch of zinvol, laat staan uitvoerbaar. Het zou volgens mij zinvoller zijn als we het leven naar niet meer in deze tijd passende schriftelijke geboden in het algemeen als zéér ongewenst beschouwen. Dus dan moeten we bereid zijn niet alleen dingen die in een koran staan, maar ook dingen die in andere bijbels staan, aan te passen of te schrappen. En daar begrijp ik Wilders dan wel, want aanpassen van de koran is bijkans onmogelijk gemaakt door de bestaande macht en dreiging van sommige Islamieten, dus wat kun je dan doen? Je kunt alleen maar, zoals Geert doet, dit soort ideetjes opwerpen en op die manier dit onderwerp omhoog halen. Zelfs al doet ‘ie ‘t met typisch politieke ‘oplossingen’, het werkt wel, schijnbaar. Volgens de CIA World Factbook was dit de religieuze verdeling van 2004:

Christians 33.03% (of which Roman Catholics 17.33%, Protestants 5.8%, Orthodox 3.42%, Anglicans 1.23%)
Muslims 20.12%
Hindus 13.34%
Buddhists 5.89%
Sikhs 0.39%
Jews 0.23%
other religions 12.61%
non-religious 12.03%
atheists 2.36%

Van de meesten heb ik gelukkig direct geen last (op het verdwijnen van wat interessante mensen na dan), maar macht van religie vergroten is natuurlijk geen goed plan in een wereld die kennis, wetenschap, progressie heel hard nodig gaat hebben. Volgens mij zijn de onderste twee uit de lijst trouwens sowieso sterk groeiende.

Leave a Reply