Train à Grand Stress

Sorry, maar wat zit het OV toch vaak slecht in elkaar. En als de service nu aangenaam was, maar dat valt mij vaak tegen, gemiddeld dan. Veelal sjaggerijnig ongelukkig wantrouwend personeel, dat krampachtig doet alsof die lach gemeend is.
Maar wat is dat nu voor flauwekul, om op eenzelfde reisdatum een verschil van maar liefst 100 euro te zien, op exact hetzelfde traject? Zo is een treinretour:
Amsterdam Centraal 12:26 – Nimes 21:37
100 euro goedkoper dan
Amsterdam Centraal 07:26 – Nimes 16:35
Zoek de verschillen..
Aha, voor de duurdere hoef je niet vroeg op te staan(?). Niemand wil schijnbaar om half tien ‘s avonds aankomen. (Maak die trein dan gewoon korter of zo.) Is ook logisch, want wie moet er nu ‘s avonds laat in Nîmes zijn? De meeste mensen moeten verder reizen, en dat is alleen maar omdat die verdomde TGV alle andere stations en lijnen naar de achtergrond heeft gedrukt, zodat je nooit meer een rustige ouderwetse reis van Parijs naar Chambourigaud of La Grand-Combe kunt maken. Heel midden-zuid Frankrijk bestaat niet meer. Die internationale reisplanner kent Alès niet eens! Is even groot als Leiden, maar ach, weten zij veel. En dat het Nîmes is, en niet Nimes weten ze ook nergens meer. En als die TGV zitplaatsen nu geweldig fijn waren, maar dat valt ook behoorlijk tegen. Voor mij is de beenruimte echt aan de krappe kant in die TGV, en dan ben ik nog niet eens zo lang, voor een nederlander.
Vraag me trouwens heel erg af of een paar uur kortere reistijd nu zo’n geweldige vooruitgang is. Vond ik dat vroeger zo erg, toen er nog geen TGV was? Heb ik het gevoel in mijn leven tot nu toe enorm veel tijd verloren te hebben, alleen omdat er vroeger geen ultrasnelle vliegreizen en treinreizen bestonden? Nee, ik had genoeg te doen tijdens zo’n reis. Werd nog eens goed gepraat, gepuzzeld, gelezen, gekeken of geluisterd. Of gemediteerd, of bedacht, of ontworpen.
En wat is dat tegenwoordig met die reis-vooruitplan-stress? Waarom moet alles zo ver vantevoren geboekt worden, wil je nog enig prijsvoordeel behalen? Ik vind het geen goede service, dat ik zo ver vooruit moet plannen, en zo word genaaid met die dure slecht verzonnen ‘kortere reis’ prijzen.
Geen wonder dat mensen naar de minder zuinige automobiel grijpen, en het land vol files staat. Iedereen moet ook zo nodig ver buiten de woonplaats werken. Niet echt handig, hè, als de wegen al overbelast zijn? Het is, kortom, gewoon weer een lekkere teringzooi in dat corporate Europa, met al die stomme stropdassen. ;-)

Leave a Reply