"Communicatief vaardig" my ass!

Hebben we weer zo’n gebakken lucht-eis die ineens nodig is in de wereld der werving en selectie, de bloeiende wereld van de moderne vacatures, opgesteld door de rijkelijk betaalde afdeling Human Resource Management. Ja, want je zou maar een sollicitant krijgen die niet kan praten, of die een ernstig spraakgebrek heeft. Die zal ook echt serieus denken kans te maken op banen waar veel aan de telefoon gehangen moet worden. Ja, en je zult maar een sollicitant krijgen die niet kan e-mailen, die geen brieven kan typen, die niet kan lezen en schrijven. Communicatief vaardig is iedereen die ik tegenkom in het dagelijks leven, volgens mij. Ga toch heen zeg, met zulke vergezochte onzinnige functie-eisen. Waarschijnlijk gewoon de zoveelste verkapte manier om mensen te kunnen afwijzen op geheel niet terzake doende aspecten. Zoals het hoofddoekje. Of de zwarte kleding en het rare kapsel. Of de gothic make-up. Of witte sokken. Dat soort dingen. Die maken mensen natuurlijk ineens ‘communicatief niet vaardig’.

En wat nou als je NIET communicatief vaardig bent? Bestaat er nog werk voor die mensen? Wat nou als je NIET klantgericht bent, als je GEEN sociale vaardigheden hebt, als je GEEN team-player bent, als je GEEN commerciele instelling hebt, geen positieve instelling hebt (en niet bereid bent te doen alsòf je die hebt)? Wat nou als je een hekel hebt aan mensen in ‘t algemeen, of wat nou als je GEEN ambities hebt, wat nou als je NIET gemotiveerd bent? Die mensen bestaan dus ook, lijkt me, anders zouden ze dergelijke vereisten toch niet noemen? Wat doe je met die mensen?
Die werkgevers met hun kapsones ook. Ze mogen blij zijn dat we onze tijd dag in dag uit besteden aan doen alsof we achter HUN producten staan zeg. Graag of niet. ;-)

This Post Has 3 Comments

 1. Michiel de R

  ben je weer afgewezen?

 2. jult

  Dat is niet waarom ik dit schrijf, in ieder geval. 😉
  Ik word gewoon zo moe van wat men in vacatures neerzet tegenwoordig.

  Over het aantal afwijzingen (en de aard ervan) dat ik de laatste jaren heb gezien schrijf ik nog wel eens wat. Er is een ernstig overschot aan personeels-aanbod, merk ik. Dat is ook waarom ‘ze’ met die onzin-eisen komen.

 3. mf

  dag julius, hoe jij mij nou weer gevonden hebt en mijn achternaam weet is mij een raadsel, dat je nog steeds bestaat iets minder en verder gewoon de groeten, van een oude fan.

Leave a Reply