Gevaarlijke Eerlijkheid

> Naar aanleiding van uw sollicitatie naar de functie van abc/xyz moet ik u
> helaas laten weten dat wij u niet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.
>
> De reden hiervoor is gelegen in het feit dat andere kandidaten beter voldoen
> aan de door ons gestelde functie-eisen.

Dat acht ik anders behoorlijk vreemd, want in de functie abc/xyz zou ik het benodigde werk ongetwijfeld even goed doen als (waarschijnlijk zelfs beter doen dan) die andere kandidaten. Waarop baseert u overigens uw plotselinge nieuwe kennis betreffende mijn vaardigheden, als ik vragen mag? De door u voor deze gelegenheid opgerakelde (mij tot op heden onbekende) functie-eisen heb ik nergens zien staan, het is in ieder geval beslist geen feit dat andere kandidaten beter voldoen. Dat dit zo zou zijn, is slechts uw mening.

Het komt op mij over als een volkomen uit de lucht gegrepen oordeel. Prima als u zich daarvan wenst te bedienen, maar kom er dan ook gewoon voor uit dat u te lui of beroerd bent voor eerlijkheid in dezen, in plaats van dat gekunstelde gedraai met inhoudsloze standaard-zinnetjes. Die vormen een ware belediging voor mijn intelligentie.

U bent kennelijk helemaal niet op zoek naar goed personeel. Goed dat we het weten.

Verliefdheidsverlof

Net als dat er een zwangerschapsverlof bestaat, zou er eigenlijk ook een soort liefdesverlof moeten bestaan. Zodra het er op lijkt dat twee individuen voor elkaar gemaakt zouden kunnen zijn, moeten ze vrij krijgen en een periode niet hoeven voldoen aan alle normale plichten, zodat ze hun verliefdheid kunnen uitdiepen tot maximale geluksdiepte en kans van slagen. Dan mogen ze even egoïstisch leven, hoeven ze met niets en niemand rekening te houden, want ze worden verliefd. Laat die twee nu maar even, ze zijn verliefd. Geef die twee even de kans om tot elkaar te komen. Geef de ontluikende liefde de kans om gevonden te worden.
Wij zouden in die omstandigheid de wereld de wereld moeten mogen laten, en alle claims van derden een maand op moeten mogen schuiven. Een “krijg toch allemaal de kolere, love first” periode in moeten kunnen lassen. Zoiets bestaat (uiteraard) al eeuwen bij echte Indianen-stammen, maar wij hebben het afgeleerd. Wij moeten verliefd zijn of worden terwijl we gewoon door moeten ploeteren, vergeten gedwongen dat we eigenlijk aan niets anders kunnen denken dan aan het zien van de ander, verpesten en verdringen de kans op een succesvol verloop van het ontstaan van de perfecte volledige verliefdheid.

Uiteraard schrijf ik dit met twijfelachtige motieven, want ik verkeer zelf in een status die een liefdesverlof zou kunnen verantwoorden. Je gelooft het niet, maar amper een dag nadat ik besluit om het concept relaties aan de wilgen te hangen, het fenomeen liefde in het vriesvak te stoppen en een dikke “fuck it!” vinger aan de voortplantingsdrang te geven, kom ik een jongedame tegen die alles weer openbreekt. De sublimatie van perfecte omstandigheden, waar een mysterieuze kracht mij naartoe heeft gestuurd in precies het juiste uur, op die ene hete dag, in een overbevolkte stad als Amsterdam. Daar was ze dan, en daar stond je dan met je keiharde voornemens. Allemaal in één keer door de plee ermee. Alsof een higher power me zei: In your face, fool! Take that!
Een totaalpakket zo bijzonder en mooi dat ik het in mijn dromen niet had kunnen verzinnen. Ze heeft het allemaal, en ze overtreft alle voorgaande buitenaards aantrekkelijke combinaties. Als onze verboden ogen elkaar ontmoeten, bij iedere interactie van dichtbij, is het alsof aan beide kanten sleutels eindelijk het passende slot hebben gevonden, en gefixeerd door de stiekeme schittering in haar ogen onderga ik de bijna ondraaglijke verlamming die men verliefdheid noemt.
Holy mother of the force, wat zijn die ogen mooi, hoor ik mezelf denken als ik wat nietszeggende woorden met haar wissel. Het is opvallend hoe twee individuen elkaar helemaal kunnen begrijpen zonder elkaar te kunnen kennen. Vast zo’n verstopte dimensie aan het roer, die waar we te weinig van weten. Toen ik van haar wegliep en de onderlinge afstand groter werd, bij ons tweede afscheid, voegde ze er een extra duidelijke “Tot ziens!” aan toe. Ik reageerde met “ja doei” of iets ongehoord suffigs als dat, want ik wist onbewust dat ik even later dood zou gaan van verlangen naar die lach, bij haar wilde zijn, met haar wilde zijn, weg zou willen zinken in het blauw van haar ogen. Daarbij wensend dat ze alleen van mij is, dus of al haar mogelijk bestaande mannelijke vrienden bij deze even willen exploderen, ja? Wat een uitvinding, dat verlangen naar dingen die me misschien ooit walgelijk veel pijn kunnen doen of ontzettend gelukkig kunnen maken. En of ook de rest ons met rust wil laten tijdens ons verliefdheidsverlof.
“Hey you two: Get a room!”

Claims

Heeft u dat ook, die mensen om u heen die u (meestal ongevraagd) allerlei claims opleggen? Sinds kort horen daar ook een paar van mijn buren bij. Geef ze een vinger en ze nemen een hand. Ik begrijp dat soort mensen echt niet. Bij mijn weten leg ik nooit claims op anderen. In ieder geval voeg ik er altijd aan toe waarom ik iets van iemand vraag of wens, en maak ik duidelijk dat het NIET erg is als iets niet kan, en waarom niet, en hoe lang men erover mag doen àls het kan, en hoe belangrijk of onbelangrijk het is dat het gedaan wordt. Daarbij weet ik bovendien meestal wel hoe lastig iets voor die persoon is als ik iets van iemand vraag, en vraag ik alleen iets als ik weet dat het voor de ander niets voorstelt, bijna geen tijd of moeite kost. Ik heb zo’n hekel aan mensen die doen alsof jij hen iets schuldig bent, zonder dat ze zelfs maar de moeite doen om uitleg te geven over de bron van de plotselinge claim(s), of de waarde ervan voor jou. Mensen die afspraken met je maken zonder dat jij er ooit mee in hebt gestemd, mensen die zorgen bij jou deponeren over een ongevraagde verantwoording die je plotseling zou dragen. Niet direct reageren betekent doorgaans NIET dat je instemt met een vreemd voorstel waarbij jij al het werk moet doen en er niets tegenover is gesteld. Is dat domheid? Gebrek aan opvoeding? Gebrek aan sociaal inlevingsvermogen? Voor je het weet mag JIJ bij mensen langsgaan, omdat ZIJ jou ‘nodig’ hebben voor iets waar jij NIETS aan zult hebben, anders dan dat het de voorbode is voor nog meer claims die men op jou kan gaan plaatsen. Je mag best mijn hulp vragen, maar daarbij moet je niet doen alsof ik iets verplicht ben of iets goed te maken heb.
Begin sowieso een hekel te krijgen aan een paar van mijn buren. Is hun verslaving niet timmeren, zagen, frezen, boren, met meubels slepen, hard bonken, non-stop kloppen, tikken of speakers te hard aan zetten met lelijk veel laag erin zodat zelfs de vloer bij mij trilt alleen omdat ze graag naar zo’n irritante brommende radiostem luisteren, dan is het wel dat ze buiten de wacht lijken te houden omdat ze zich te pletter vervelen, geen passies, interesses, bezigheden of hersens lijken te hebben, of wachten op hun dood. Jouw aankomst en vertrek zijn dan gebeurtenissen waar nog uren over nagepraat kan worden. Je mag van mij best wat uren op een dag niksdoen en in de buurt van mijn voordeur op een stoeltje zitten of over je balkon of raam hangen, maar niet 10 uur op èlke dag controleren wat die meneer allemaal wel niet doet, de gegevens vervolgens foutief doorspelen, zodat ik briefjes in mijn bus krijg die er zo uit zien. Een rechtgeaarde amerikaan zou daarop zeggen: WTF?!

Iedereen permanent verdacht..

Je let eventjes niet op en hup:
26 augustus aanstaande worden in Nederland de nieuwe biometrische-electronische paspoorten en ID-bewijzen ingevoerd. Jawel. Vanaf die dag bevatten persoonsbewijzen een RFID-chip met de volgende gegevens:
– een (digitale) kleurenfoto die geschikt is om een gezichtscan aan te koppelen.
– naam, voornamen, geboortedatum, geslacht.
– sofi-nummer (in de toekomst ‘burgerservicenummer’)
– uniek documentnummer.
– datum einde geldigheid document (gratis staatsinkomen en verplichte updates!)
Vingerafdrukken worden toegevoegd zodra de Europese Unie de technische specificaties ervoor heeft vastgesteld. Wist jij daarvan? En als dat paard eenmaal over de dam is, dan kunnen via je ID op het schermpje verschijnen:
Je huidskleur, hoe vaak je naar welke kerk gaat, je sexuele geaardheid, burgerlijke staat, je strafblad, hoe vaak, wanneer en waarvoor je een boete hebt gehad (en welke er nog open staat), of je schulden hebt, of je een baan hebt, welke aandelen je bezit en hoeveel je per jaar verdient, het merk en kenteken van je auto en/of fiets en/of OV chip-kaart, hoe lang je al een rijbewijs hebt, wat je de afgelopen dagen hebt gekocht in de supermarkt, vanaf welke access points je recentelijk hebt ingelogd op je wifi account, waar je mobiele telefoon de laatste dagen geweest is, welke websites je recentelijk hebt bezocht vanaf je computer thuis en de verkeersgegevens betreffende je laatste e-mails en telefoontjes. (Stel je hier een klaarkomende heer Donner bij voor.)

Van de RFID (Radio-Frequency IDentification) microchip kunnen deze persoonlijke gegevens tot op grote afstand worden afgelezen, zonder dat iemand daar weet van heeft. Lees ook hier, hier en vooral hier.
Mark my words:
Als je biometrische paspoort straks stuk is, of als je het in een loden hoesje bij je draagt, zijn er winkels, instanties en zelfs landen die je geen toegang meer verlenen. Het is derhalve energie verspillen, vechten tegen de bierkaai, als je tegenstribbelt; Als je dingen nodig hebt zul je je moeten conformeren. Zo gaat de overheid het namelijk spelen. Men heeft het nodig gemaakt door iedereen verplicht overal en altijd een ID bij zich te laten dragen. Uweetwel, dat mislukte schijnveiligheids-plot waarmee iedere burger tot permanent verdachte is gebombardeerd. Want iedereen moet natuurlijk bang zijn voor terroristen.

Schijndemocratisch worden er weer tal van wetten doorgejast, waar niemand iets van weet, of over is gevraagd. Zo is men ook al langzaam de ganse bevolking qua DNA in kaart aan het brengen. Stiekem verlaagt het OM stap voor stap de grens van het in aanmerking komen voor een Bevel tot afname DNA-materiaal. Nog heel even en je moet je DNA al afstaan als je geen ID bij je draagt, of een uitkering aanvraagt. Want dat is natuurlijk ineens ‘misdadig’. Maak iedereen crimineel, dan heb je weldra van iedereen het DNA te pakken.
De kans op DNA verwisseling is iets van 1 op 2.000.000 (hoewel de meningen daarover verdeeld zijn). Dan heb je alleen in NL al een paar personen met nagenoeg hetzelfde DNA-profiel als jij hebt. Dat durven ze betrouwbaar te noemen. De kans dat mensen (die de bijbehorende apparatuur bedienen en er besluiten over nemen) een fout maken kan daar nog bij worden geteld. Stel dat je DNA erg veel lijkt op dat van een moordenaar, reken maar dat ze je dan oppikken als je op vakantie gaat of ergens cash pint. Als cash geld nog wordt aangenomen tegen die tijd, want ik hoorde dat banken unaniem doen alsof de periode zonder digitaal (ontastbaar) geld nooit heeft bestaan, en cash plotseling ‘veel te duur’ is. Sure, geloven ze het zelf nog?

Ik vind het allemaal heel vreemd, die ziekelijke registratie- en surveillance-geilheid van de overheid (en inmiddels ook van bedrijfsleven en bankwezen), want ruimte in cellen, of qua justitiële afhandeling van zaken, is er (overduidelijk) niet. Toch lijkt men druk bezig er een politiestaat van te maken, waarvan het bestuur nog het meest weg heeft van dat in een dictatuur. De wijze waarop deze onzin wordt ingevoerd geeft mij geen rustgevend gevoel. Nog eventjes en overheden hebben meer armslag dan de Gestapo ooit had. Uiteraard zijn er altijd wel anecdotes af te draaien die pleiten vóór invoering van zo’n ID. De nadelen worden dan maar even afgedaan met non-argumenten waaruit moet blijken dat tegenstanders iets te verbergen zouden hebben. Het registreren an sich is nog niet zo’n probleem, het gaat er natuurlijk om wat men met de gegevens doet, hoe ze worden beschermd en opgeslagen. Juist daar kan men weinig betrouwbare garanties over geven. Immers: Regels die vandaag gelden, zijn morgen (blijkbaar) ongezien veranderd. En dan is er ineens geen weg terug meer. Er is maar 1 afdoend wapen;
Niets registreren wat niet strict noodzakelijk is voor de (trans)actie in questie.

Mensen die nog effe niet die identificatiechip willen, die tegen het vastleggen van biometrische lichaamskenmerken zijn, hebben nog een paar weken de tijd om daar de komende 5 jaar van verschoond te blijven. Een nieuw identiteitsbewijs aanvragen duurt 5 werkdagen, dus haal je nieuwe ID vóór 18 augustus!

En als je dacht dat RFID eng was, check out the µ-fiber future.

Frogs and mysterious other..

During a stay at my mother’s in the heart of France recently, I noticed how there were literally hundreds of male frogs doing their chorus in the night. This choir was actually keeping us all awake, it was that loud ;-) Luckily I had a recording set with me.
For those interested in a 14 minutes long chunk out of the hours of croaking ribbits I’m now in posession of, here it is in Ogg Vorbis format. The original recordings are worth money (man), so I’m not handing this out uncompressed. This high bitrate Ogg Vorbis example is pretty much transparent though.

Now for the mystery I want to solve:

While this (example) recording was made, I was a couple of hundred meters away from the mics. Left it alone in the dark woods. This meant that all kinds of night-creatures curiously came to check out my recording set. This is why I’ve taken out THESE 14 minutes of the total, there are some strange breathings and steps to be heard in the recording. You will notice how around 11:04 the frogs fall quiet. This is probably the moment one or more larger animals or preditors close in on where the set was. (The frogs also went silent when *I* entered the scene, so that makes sense..) Around 11:54 you hear the HD-recorder spin up its drive (unfortunately).. Around 12:18 you hear some kind of preditorial sound at the left.. Around 12:38 you hear how my right-channel microphone gets pulled down by some animal. Trust me, you would need some force to make that happen, so I’m thinking this might be a fox or a raccoon? I assume it’s the animal you hear
snoring around 12:18..
When I got back there, I found the mic in the grass, and the recorder moved away about 8 inches from its original spot. I had its buttons locked, so it kept recording it all (as you can hear). Either way it’s fascinating how amazingly quiet this animal was.

The recording is binaural, where I carefully used a tree to service as the head with the mics as its ears. The top was sawed off, and the mics were at around 1.60 m height, as ‘ears’ directed towards this lake. The mics were positioned at the shoreside just left of what the picture shows.

De Plashoek In Het Zwembad

a.k.a. de rookruimte in de horecagelegenheid. Aldus Fons Nijpels in een brief aan Tornex Rookruimtes:

Ik ben het oneens met uw stellingname dat de meeste oplossingen voor het “rookprobleem” (fijn dat u dát tenminste erkent) slechter zijn dan het gebruik van uw apparatuur. Dat is hooguit het geval vanuit het verwrongen gezichtspunt van het handjevol verslaafde paffers, maar voor de rest is het inrichten van een rookruimte op de wijze zoals u dat propageert net zoiets als het inrichten van een urineerhoek in een zwembad. Dus u mag zichzelf dan wel afficheren als “niet-roker”, u bent uitsluitend bezig het probleem te benaderen alsof u een roker zou zijn.

hihi ;-) – Ik zie mooie bordjes bij het zwembad, met daarop teksten als:

In dit bassin is urineren op de aangegeven plaatsen toegestaan.

Zeiken in het zwembad, daar komen we samen toch wel uit?

Pissen-in-het-zwembad-moet-mogen punt nl

“Maar ik plas niet in het zwembad!”

Origineel komt van Thomas Pfeffer van the American Heart Association :
“Having a smoking area in a restaurant is like having a peeing area in a pool.”

Hoogwaardige webhosting (updated)

Al geruime tijd huur ik webspace bij Servage, een hosting-bedrijf dat aan een paar hele dikke internet-pijpen in Noord Duitsland hangt. Afgelopen 2 jaar ben ik wel content met deze hoster. De jaren daarvóór waren ze duidelijk nog erg in ontwikkeling, en ging er veel mis, hoewel er vermeld moet worden dat ze uiteindelijk (soms na volhoudend door blijven vragen) mijn bij hun opgeslagen gegevens altijd weer terug hebben weten te krijgen. Zo nu en dan lichten ze een tipje van de sluier op over hun datacenter en de technische achtergronden, vroeger deden ze ook dat allemaal niet. Ze zitten zelfs op facebook tegenwoordig.

Voor 7 euro per maand krijg je bij Servage nu bijna een terabyte harddiskruimte. Of; Als je mijn coupon code: freedom gebruikt krijg je ongelimiteerde opslagruimte en ongelimiteerd bandbreedte-gebruik. Kun je even mee voort, zeg maar. Belangrijk is wel dat ‘ongelimiteerd’ bandbreedtegebruik natuurlijk niet bestaat, maar je komt er zowaar echt een flink end mee bij servage; (Trust me: I know..) Plus een gratis domeinnaam (die ze blijven betalen). Ik gebruik de ruimte zelfs als betrouwbare backup (tot nu toe, al een jaar of 7) van servers die ik elders heb draaien. ;-)
.Zijn je websites bedoeld voor hoofdzakelijk Europees bezoek, dan is Servage ook 1 der snelste opties onder de mega storage hosters op aarde. Check hier of hier maar eens. Hoe ze het doen weet ik niet. Volgens mij doet Steffan, die Servage heeft opgezet, aan liefdadigheid.

Servage heeft een paar nadelen:

– Het Engels van het personeel daar is soms ietwat steenkolen-achtig. Zorgt wel eens voor misverstandjes. Ook dat is de laatste jaren flink verbeterd.

– Op de gebruikelijke manier toegangs-logs bijhouden is lastig op clusterserversystemen. Statistieken doen ze op geheel eigen wijze, je kunt een aardig aantal statistieken via je beheer-pagina’s bekijken (en natuurlijk ‘real-time’ achtig dingen doen met scripts als bbclone), maar rauwe toegang tot httpd logs heb je niet. Voor sommigen is dat een dealbreaker, voor anderen is het feit dat het een cluster-systeem is juist een reden om servage te kiezen.

– Of deze limiet nog steeds actief is weet ik overigens niet (nu 2011): Elke MySQL database die je gebruikt mag niet meer dan 30000 updates per uur ontvangen. Ga je daar overheen, bijvoorbeeld als je in 1 keer een heleboel foto’s in een gallery importeert, dan moet je dus even wachten tot het volgende uur aanbreekt.. Als een database meer dan die 30000 updates in een uur heeft ondergaan, heb je kans dat je hele website errors weergeeft, afhankelijk van hoe belangrijk MySQL voor je site is. Ik heb er even met Servage over gecommuniceerd, hun motief ervoor is wel fair: Er moet ook ruimte voor de andere MySQL gebruikers overblijven. (Je wordt er echter niet vantevoren voor gewaarschuwd.)

– Uptime is NIET 99,98 % zoals hun website aangeeft, maar iets van 99,88 % (daar zit ik nu op). Het is mij eens overkomen dat m’n hele account een dag offline was omdat ze uit henzelf besloten dat m’n boeltje naar een nieuwe server toe moest. Eigenwijze technici doen wat ze doen, wanneer ze dat zelf willen, en dat heb je maar te slikken. Ook zijn ze bij mij een keer bijna een week ‘vergeten’ om mx-records aan te passen nadat ze mijn mail (nadat ik daar toestemming voor gaf) naar een nieuwe server hebben verplaatst. Ze dachten dat ik het zelf wel zou doen. Je kunt inderdaad zelf al je DNS records naar believen aanpassen trouwens, voor domeinnamen die je al hebt of had, de vrijheden die servage je hierin geeft zijn wel ongekend.

Afgezien daarvan begrijpt Servage heel goed wat je kunt en wilt met het web en e-mail, en als er iets is wat je graag zou wensen te kunnen, wat ze nog niet bieden, dan zullen ze hard hun best doen het voor elkaar te krijgen. In de tijd dat ik er zit is er al zoveel verbeterd en toegevoegd, daar kan menig Internet Provider nog wat van leren. Support-mailing doen ze extreem snel (zelfs ‘s nachts!), hun zelfgebouwde online beheerpagina’s zijn verbazingwekkend uitgebreid. Zo hebben ze een werkelijk geweldige interface om met een paar klikjes folders te beveiligen met htaccess, en geven ze je meer vrijheden dan bij andere hosters, ook technisch gezien. Je kunt je zelfs helemaal uitleven met mod_rewrite in htaccess enzo, zo lang je geen oneindige loops genereert kijken ze niet naar welke Apache-tweaks je gebruikt.

Als je zoekt op “servage” kom je veel kritiek tegen, en ik moet concluderen dat die voor een groot deel onterecht is. Jaloerse concurrentie waarschijnlijk. Ik neem mijn pet (die ik niet op heb) af voor Steffan, Patricia, Allan, Jakob, Scott, Nick, Rob, Bob, Sam en Steven.