Iedereen permanent verdacht..

Je let eventjes niet op en hup:
26 augustus aanstaande worden in Nederland de nieuwe biometrische-electronische paspoorten en ID-bewijzen ingevoerd. Jawel. Vanaf die dag bevatten persoonsbewijzen een RFID-chip met de volgende gegevens:
– een (digitale) kleurenfoto die geschikt is om een gezichtscan aan te koppelen.
– naam, voornamen, geboortedatum, geslacht.
– sofi-nummer (in de toekomst ‘burgerservicenummer’)
– uniek documentnummer.
– datum einde geldigheid document (gratis staatsinkomen en verplichte updates!)
Vingerafdrukken worden toegevoegd zodra de Europese Unie de technische specificaties ervoor heeft vastgesteld. Wist jij daarvan? En als dat paard eenmaal over de dam is, dan kunnen via je ID op het schermpje verschijnen:
Je huidskleur, hoe vaak je naar welke kerk gaat, je sexuele geaardheid, burgerlijke staat, je strafblad, hoe vaak, wanneer en waarvoor je een boete hebt gehad (en welke er nog open staat), of je schulden hebt, of je een baan hebt, welke aandelen je bezit en hoeveel je per jaar verdient, het merk en kenteken van je auto en/of fiets en/of OV chip-kaart, hoe lang je al een rijbewijs hebt, wat je de afgelopen dagen hebt gekocht in de supermarkt, vanaf welke access points je recentelijk hebt ingelogd op je wifi account, waar je mobiele telefoon de laatste dagen geweest is, welke websites je recentelijk hebt bezocht vanaf je computer thuis en de verkeersgegevens betreffende je laatste e-mails en telefoontjes. (Stel je hier een klaarkomende heer Donner bij voor.)

Van de RFID (Radio-Frequency IDentification) microchip kunnen deze persoonlijke gegevens tot op grote afstand worden afgelezen, zonder dat iemand daar weet van heeft. Lees ook hier, hier en vooral hier.
Mark my words:
Als je biometrische paspoort straks stuk is, of als je het in een loden hoesje bij je draagt, zijn er winkels, instanties en zelfs landen die je geen toegang meer verlenen. Het is derhalve energie verspillen, vechten tegen de bierkaai, als je tegenstribbelt; Als je dingen nodig hebt zul je je moeten conformeren. Zo gaat de overheid het namelijk spelen. Men heeft het nodig gemaakt door iedereen verplicht overal en altijd een ID bij zich te laten dragen. Uweetwel, dat mislukte schijnveiligheids-plot waarmee iedere burger tot permanent verdachte is gebombardeerd. Want iedereen moet natuurlijk bang zijn voor terroristen.

Schijndemocratisch worden er weer tal van wetten doorgejast, waar niemand iets van weet, of over is gevraagd. Zo is men ook al langzaam de ganse bevolking qua DNA in kaart aan het brengen. Stiekem verlaagt het OM stap voor stap de grens van het in aanmerking komen voor een Bevel tot afname DNA-materiaal. Nog heel even en je moet je DNA al afstaan als je geen ID bij je draagt, of een uitkering aanvraagt. Want dat is natuurlijk ineens ‘misdadig’. Maak iedereen crimineel, dan heb je weldra van iedereen het DNA te pakken.
De kans op DNA verwisseling is iets van 1 op 2.000.000 (hoewel de meningen daarover verdeeld zijn). Dan heb je alleen in NL al een paar personen met nagenoeg hetzelfde DNA-profiel als jij hebt. Dat durven ze betrouwbaar te noemen. De kans dat mensen (die de bijbehorende apparatuur bedienen en er besluiten over nemen) een fout maken kan daar nog bij worden geteld. Stel dat je DNA erg veel lijkt op dat van een moordenaar, reken maar dat ze je dan oppikken als je op vakantie gaat of ergens cash pint. Als cash geld nog wordt aangenomen tegen die tijd, want ik hoorde dat banken unaniem doen alsof de periode zonder digitaal (ontastbaar) geld nooit heeft bestaan, en cash plotseling ‘veel te duur’ is. Sure, geloven ze het zelf nog?

Ik vind het allemaal heel vreemd, die ziekelijke registratie- en surveillance-geilheid van de overheid (en inmiddels ook van bedrijfsleven en bankwezen), want ruimte in cellen, of qua justitiële afhandeling van zaken, is er (overduidelijk) niet. Toch lijkt men druk bezig er een politiestaat van te maken, waarvan het bestuur nog het meest weg heeft van dat in een dictatuur. De wijze waarop deze onzin wordt ingevoerd geeft mij geen rustgevend gevoel. Nog eventjes en overheden hebben meer armslag dan de Gestapo ooit had. Uiteraard zijn er altijd wel anecdotes af te draaien die pleiten vóór invoering van zo’n ID. De nadelen worden dan maar even afgedaan met non-argumenten waaruit moet blijken dat tegenstanders iets te verbergen zouden hebben. Het registreren an sich is nog niet zo’n probleem, het gaat er natuurlijk om wat men met de gegevens doet, hoe ze worden beschermd en opgeslagen. Juist daar kan men weinig betrouwbare garanties over geven. Immers: Regels die vandaag gelden, zijn morgen (blijkbaar) ongezien veranderd. En dan is er ineens geen weg terug meer. Er is maar 1 afdoend wapen;
Niets registreren wat niet strict noodzakelijk is voor de (trans)actie in questie.

Mensen die nog effe niet die identificatiechip willen, die tegen het vastleggen van biometrische lichaamskenmerken zijn, hebben nog een paar weken de tijd om daar de komende 5 jaar van verschoond te blijven. Een nieuw identiteitsbewijs aanvragen duurt 5 werkdagen, dus haal je nieuwe ID vóór 18 augustus!

En als je dacht dat RFID eng was, check out the µ-fiber future.

Leave a Reply