Hitlijsten van online geluid

Zodra meerdere mensen dingen aanbieden die op elkaar lijken, die dezelfde kenmerken bevatten, worden er hitlijsten voor verzonnen. Zo hebben we in Nederland nu ‘charts’ van meest beluisterde podcasts bij Podfeed en bij Podplaza. Deze laten natuurlijk enkel het bezoek en geluister zien vanaf die websites, want de werkelijke statistieken van mijn eigen ding geef ik niet vrij, die zijn een goed bewaard geheim van deze onafhankelijke. Eigenlijk betekent het misschien juist dat hoe hoger je in de Top 40 van die externe meters staat, hoe slechter je zelf in staat bent je spul aan te bieden. Men hoeft voor mijn ding niet te grijpen naar andere websites om ernaar te kunnen gaan luisteren. En volgens mij weten de luisteraars heus wel hoe ze bij mij de boel moeten/kunnen downloaden of streamen, daar hebben ze geen andere websites voor nodig. Daarbij komt dat die externe hitlijsten de smaak van de bezoekers van dergelijke sites weergeeft, en dat kan best een hele andere smaak zijn dan die van de gemiddelde op internet (of van deze site).Wat me trouwens opvalt is dat er bij die websites met podcast-hitlijsten vaak meteen sprake is van een soort hokjesgeest, een indeling, een categorisatie, of zelfs een selectie van niet alle afleveringen in een door de site verkozen volgorde, dus daar kleeft direct een oordeel aan. Elk oordeel is in dat geval natuurlijk een vooroordeel, want een buitenstaander kan niet gaan voorspellen hoe de dingen gaan klinken die ik online zet. Zeker niet als je – zoals ik – het liefst grossiert in onvoorspelbaarheid :-) Deze rebel zegt dan ook; Ga jij nou maar gewoon voor jezelf beslissen wat je wilt beluisteren en wat niet. Ontwikkel je eigen smaak.

De officiele downloadcijfers van mijn spul geef ik dus liever niet vrij; Als ik schrijf dat het veel is dan gaan allerlei luisteraars, die het uit zichzelf helemaal niet willen horen, het proberen (er moet wel iets mee zijn als zoveel mensen het beluisteren, denken ze), of dan ben ik aan het opscheppen. En als ik schrijf dat het heel erg weinig is hangt daar ook meteen iets negatiefs aan, dan zal er vast wel iets mis zijn. De luisteraar die naar mijn ding gaat luisteren alleen omdat het ‘populair’ is volgens anderen, ik weet niet of ik het daar wel voor doe. Laat het maar fijn mysterieus blijven. Vinden adverteerders niet leuk, ik weet het. Adverteerders en sponsors willen luistercijfers, statistiekjes en de demografische breakdown van mijn luisteraar. Nou, durf maar eens te gokken dan, want ik zeg het lekker niet. Umè, lekker puh. :-)

Update: de podbrothers hebben er hier een boeiend gesprek over.

Leave a Reply