Hyved

Onlangs heb ik me aangesloten bij Hyves. Eigenlijk gewoon Cu2 meets MySpace meets Orkut meets Friendster meets LiveJournal meets Yahoo!360, afkomstig uit Amsterdam. Orkut vond ik nooit wat, al was het maar vanwege de naam, en dat elitaire gelul over hun lidmaatschap (een soort Skulls, maar dan op internet). En Friendster is toch echt meer bedoeld voor het zoeken naar (een) relatie(s), en dat maakt het meteen weer zo plat overal, zo zeg maar dag tegen de serendipity. Cu2 en alle aanverwanten zijn afzichtelijke reclame-koeien die niet in verhouding staan tot wat je bij/met Hyves kunt (en dan gebruik ik nog niet eens de mogelijkheden van het mobiele-telefoon gebeuren die bij Hyves bestaan). Hyves is een moderne samenvoeging van een heleboel communicatie, de ideale plek om te ontdekken hoe klein de wereld is, om jezelf te adverteren als je te lui bent een homepage te maken.

Er zijn mensen die vinden dat je via dat soort netwerken je hele hebben en houden te grabbel gooit, en dat het daarom gevaarlijk is, en je privacy schendt. Oh ja, daarom had ik ook deze website, omdat ik alles graag verborgen hield voor de wereld? Omdat ik hier leef terwijl ik er eigenlijk niet wil zijn of zo? Omdat ik me moet schamen voor het feit dat ik besta? Natuurlijk niet. En emailadressen die doorgespeeld kunnen worden aan derden (wat ze overigens ontkennen zomaar te zullen doen bij Hyves), djiez, dat gelul kennen we nu wel; Daar zijn gratis mail-accounts en filters voor uitgevonden. En alsof het gewone mailverkeer trouwens niet wordt meegelezen door iedereen met root-rechten. Alsof je privacy op internetverkeer ook nog maar enigszins gewaarborgd was door je provider, een tap-vergunning is just around the corner in dit land. Als je iets verborgen wilt houden op internet, dan is daar fijn independent encryptie voor uitgevonden. En dan nog, alsof je als mens geen fouten mag maken. Van mij mag de hele wereld weten welke fouten ik maak, zeker als ik die publiekelijk onder ‘vrienden’ maak. Met al die wantrouwenden en achterdocht wordt het er hier niet gezelliger op, en daarom zit ik lekker bij Hyves!
Ik zie de voordelen nog wel van zo’n profiel daar; Stel, je hebt 3 of 4 kennissen met exact dezelfde interesses, uit dezelfde woonplaats, dan zie je lekker makkelijk wat er zoal uit te vreten is in de buurt, of dat er bijeenkomsten zijn van ‘t één of ander, of wat die anderen allemaal leuk vinden binnen hetzelfde interessegebied. Zo kom je nog eens ergens waar je normaalgesproken te laat over zou vernemen. Sowieso is het mateloos boeiend om mensen en hun levens te bekijken, en dat kun je bij Hyves volop. Zodra je er deel van uit maakt dan. Want Google komt niet diep. Dat kan een voordeel zijn. Meteen ook een ‘nadeel’; Je ziet pas wat er allemaal leuk is aan Hyves, als je er eenmaal een beetje in zit en wat ‘vrienden’ hebt, of durft te maken, en als die ‘vrienden’ zich durven uiten. Als je in het echte leven eigenlijk geen of heel weinig ‘vrienden’ hebt, of als die ‘vrienden’ saai, internetloos, overdreven voorzichtig of angstig zijn aangelegd, of als ze de wereld niets te vertellen hebben, dan is er bij Hyves vermoedelijk ook niet veel aan. Ik erger me de laatste tijd best vaak aan mensen die wèl internet ‘hebben’, maar zich eigenlijk nooit echt in het diepe lijken te willen storten. De kat uit de boom blijven kijken, internet niet serieus nemen, altijd maar laf met dat halve gedoe blijven werken, er nooit echt voor gaan, en het medium dus ook nooit helemaal zullen of willen begrijpen. Ik ben niet zo. Internet is 1 van de leukste uitvindingen ooit, en al dat laffe voorzichtige gedoe altijd brengt je nergens.

Wel jammer dat het allemaal weer in het spierwit moet, en dat de lay-out een vaste breedte heeft dus dat delen van je beeldscherm voor niks inbranden, maar afgezien daarvan zijn het gespeel met plaatjes en fotootjes en de interface wel apart aangenaam en uitgebreid; Je kunt alles overal aanpassen, ook naderhand nog. Je mag spijt hebben, fouten wissen of verbeteren. I like that. I have total control over wat ik prijsgeef bij Hyves, ik mag zelfs ongestraft een niet bestaande naam of onwerkelijke leeftijd hebben. Terwijl hun zoek-optie wel weer vreemde criteria heeft, waarbij iedereen boven de 30 jaar 1 pot nat is, en daaronder elke seconde leeftijdverschil van belang schijnt te zijn.
Graag herinner ik al die op leeftijd discriminerende jonge meiden er trouwens even aan dat het geboortejaar van Robbie Williams 1974 is, van Brad Pitt en Johnny Depp is dat 1963, van Matt Dillon 1964 en van Tom Cruise 1962. Tom heeft overigens onlangs Katie Holmes (dec. 1978) zwanger gemaakt. Leeftijdverschil 16,5 jaar. Way to go! ;-)

Leave a Reply