Rehash The Codec

De conventie der hackers van eind juli zat boordevol interessante informatie, die je nergens anders hoort of ziet. Als je er niet bij was (of niet bij kon zijn) dan moet je echt eens wat van de rehash hier gaan bekijken. Alsof je een beerput opentrekt over hoe de dingen ècht zijn in de wereld.
De video-files zijn echter in het lastige mp4 formaat, dat voor velen installatie van dat verdomde iTunes monster inhoudt, maar niet getreurd:.
Jult to the rescue!
Voor de Windows 2000/XP gebruikers kan ik de volgende adviezen geven in verband met het gekloot met al die filmformaten op PC vandaag de dag.

Er zijn veel zogenaamde codec-packs verkrijgbaar, meestal zijn die shit omdat ze rommel installeren die je niet nodig hebt (of zelfs spyware), maar ik weet uit veel ervaring te melden dat daar één uitzondering op bestaat; Download en installeer dit K-Lite Codec pack, de FULL versie. En ja, uninstall wanneer dat gevraagd wordt de bestaande codecs. Bij de aangevinkte codecs tijdens installatie kun je desgewenst encoders uitvinken, die heb je alleen nodig als je zelf ook films gaat verkleinen op PC of gaat verspreiden via internet.
Installeer daarna KMPlayer, dat is de beste movie-player die ik ken. Zo heb je bij KMPlayer geweldig handige keyboard-shortcuts en via het rechtermuisknop-menu handige snelheid in bediening, kun je randen om het filmbeeld heen volledig uitschakelen etc.
Heb je KMPlayer installed, voeg dan onder de Preferences bij Filetypes even MP4 toe, en zorg dat die aangevinkt staat. WMA, OGG, mp3 en mp2 kun je beter door WinAMP laten afhandelen. Voor afspelen van audio adviseer ik ook nogsteeds WinAMP. Let op dat je in WinAMP Options juist MP4 bij filetypes uit moet vinken, omdat die anders mp4 telkens weer ‘terugpakt’ bij het starten van WinAMP. De video-interface van Winamp vind ik niet lekker, zo ben ik ooit op KMPlayer gekomen.
Tot slot adviseer ik ook de Quicktime Alternative te installeren, om die zware Apple-meuk uit je systeem te kunnen houden, want die heb je NIET nodig.
en ook het real-media alternatief is prima. Met wat vogelen heb je die lelijke lichtblauwe real-one reclame nooit meer nodig. Vooral aangenaam is dat de installatie van genoemde codecs en software soepel en snel verloopt, zonder gezeur aan je kop over e-mail en betalen…

Leave a Reply