Teveel shampoo

Gisteren at ik een broodje Falafel met unlimited buffet bij Maoz tegenover de Munttoren. Daar was het zo druk in de ondergaande zon dat ik in gesprek raakte met twee studentes (of beter gezegd: zij met mij). Vriendinnen. De donkerharige kwam uit Israel, de blonde uit Amsterdam. Het gesprek eindigde over shampoo. (Hoe dat kon vanuit en tijdens het eten van Falafel weet ik ook niet meer.) Anyway, om een lang verhaal kort te maken:

We zijn te overvloedig in ons shampoo-gebruik, volgens mij. Dit werd bevestigd door de twee langharige bijna fotomodellen. In plaats van een hand vol shampoo, is het ruim voldoende om een paar druppels te gebruiken voor het hele hoofd. Zeker gezien de regelmaat waarmee mensen in de westerse wereld hun haren wassen. De meesten gebruiken shampo alsof het een soort hoofd-insmeer-crème is. Zo zorgt het overgebruik voor een overdreven en onnodige druk op de waterzuivering, en derhalve op ‘het milieu’, volgens de studentes. Het probleem hiermee is echter:
Stel dat we vanaf nu allemaal per keer wassen een paar druppels gebruiken, in plaats van achteloos die hele hand vol shampoo. Dan ontstaat er een gigantisch overschot aan shampoo-flessen op ‘de markt’, want de productie gaat (voorlopig) onverminderd door, moet eerst nog reageren op de afgenomen vraag naar shampoo. Omdat plotseling niet meer dezelfde hoeveelheden flessen verkocht zouden worden blijven ze liggen, stapelen ze zich op in winkels. Die winkels willen er vanaf, dus de prijzen van shampoo dalen, waardoor mensen geneigd zijn meer shampoo te kopen, waardoor ze vervolgens bijna gedwongen worden weer veel shampoo te gebruiken. Of zelfs meer dan ooit, “want het kost toch niks meer”.
Je zou een verminderd gebruik van shampoo dus geleidelijk moeten laten inburgeren, en dan hopen dat de shampoo-producenten ook langzaam zullen afbouwen, anders heeft het geen enkele zin. (Wat gemaakt is zal gebruikt worden. En liever verspreid in water dan direct in de vuilnis, waarschijnlijk.) Het is maar de vraag of shampoo-producenten bereid zijn tot minderen. Als ze iets willen in de westerse samenleving, dan is het groeien en uitbreiden..

De langharige studentes en ik concludeerden dat aanhouden van economische groei de ‘beschaving’ dwingt tot overproductie en overgebruik, tot wegwerp en achteloosheid m.b.t. waterreiniging en afvalverwerking. En dat minder shampoo gebruiken (nu) alleen voor jezelf zin heeft; Veel gezonder voor de overbelaste hoofdhuid.

Mochten de studentes in questie dit lezen (de nederlandse dan): Ik wil hier nog wel eens over door-ouwehoeren, maar dan onder wat minder stressy omstandigheden. En daarna samen emigreren naar Langford in Canada, of naar Montenegro of zo. ;-)

Leave a Reply