Staatslot cadeau

Ligt het nu aan mij of is die Bush gewoon een ontzettend domme klootzak? Raketschilden? Yeah, sure, mister idiot son of another idiot, seen one too many sci-fi movie, pal? Hij ziet eruit als zo’n kille lul die niemand ooit zal vertrouwen. Goed, dan hebben we die Osama, nog zo’n ongelooflijk vervelend mannetje, dat ‘ie zoiets op video laat vastleggen ook, talk about sick assholes! Kortom, wat een irritante gasten op TV vandaag de dag. Maar nemen we die rus, Poetin, die ziet er veel aardiger en intelligenter uit, die zou ik nou wel vertrouwen.
OK, genoeg ongenuanceerd gescholden, tis weer even tijd voor wat frisse tegenwind uit Juliusland:

Heb een staatslot cadeau gekregen, van mensen die ik in 2001 erg veel geholpen heb (zonder er wat voor te vragen).
Nou, fijn voor je, kerel, denkt u. Maar wat u niet verwacht is dat ik het lot onder mijn scanner douw, en dat ik op willekeurige tijden bovenin laat zien wat mijn lot-nummer is, zodat u precies weet hoeveel ik zal winnen. Aandacht nodig, Julius? Nee, ik wil gewoon wel eens kijken of het lot nog enigerlei gevoel voor rechtvaardigheid kent, of The Force meeleest op mijn webpage, of er echt mensen bestaan, die u kent, die 22 miljoen zullen gaan winnen omdat ze openlijk aan de wereld showen wat hun lot is, of het uitmaakt in mijn kans om iets te winnen. Zou niet moeten mogen kunnen, namelijk. Welbeschouwd staat op het moment dat ik dit schrijf al vast welke prijs er op mijn lot zal vallen. Wedden dat ik NIETS win, en zeker geen 22 miljoen? En als dat wel gebeurt deel ik de helft uit aan de mensen die het verdienen, begin een biologisch verantwoorde boerderij-keten en een alcoholvrij rookvrij uitgaanscentrum in Amsterdam, koop alle banners en popups weg op de websites waar ik graag kom en geef ik domeinnamen en bandbreedte weg voor te lage prijzen via een nieuw betaalbaar internet-bedrijf. Want wat the hell moet ik nu vrekkig gaan zitten doen met 22 miljoen? Waarom delen ze niet 11 keer 2 miljoen uit? Da’s toch veel slimmer, dan blijven mensen tenminste nog een beetje gewoon, blijven ze wat doen met/in hun leven.
Waarom bestaat er eigenlijk nogsteeds zoiets middeleeuws als een loterij? Beloond worden voor geluk, hoe fout kun je zijn? Hier hebben we een maatschappij die ons wil laten geloven dat je hard moet leren en werken om dingen te bereiken in het leven. Dat je inkomen op latere leeftijd af zal hangen van je werkervaring en opleiding. Dat je geld krijgt als je iets goeds doet, dat je jezelf nuttig moet maken voor de maatschappij, dat je moet leven naar de wet, that you can’t have your cake and eat it too. Totdat je een eigen bankrekening hebt, en ontdekt dat zelfs zo’n strenge zakelijke instelling als de Postbank jou maar wat graag laat meespelen in hun giroloterij. De instelling die over jouw geld gaat, die weet hoeveel jij op je rekening hebt staan, die ziet hoe jij met je geld omgaat, waar jij je geld aan uitgeeft, die gaat ineens gokken met jouw bankrekeningnummer als lotnummer. Geloven ze het zelf, dat jij dan kans maakt iets te winnen? En is het dan wel echt geluk? Kent u iemand die ooit veel gewonnen heeft met de giroloterij? En weet de Staatsloterij niet exact welk verkooppunt welke loten verkocht heeft? En denkt u werkelijk dat Bijlmerflats er zo leuk uitzien op TV in de postcodeloterij dat ze postcode 1104 laten winnen? Bestaan die hoofdprijzen wel? Hoe zeker weet u dat ze die elke maand uitkeren?
Wat we eigenlijk zouden moeten doen, is de loterijen met hun eigen mechanisme confronteren, lotenkopers verzamelen die bereid zijn verdeel-afspraken te maken. Collectief loten gaan kopen, zodat de kans groot wordt dat je er daadwerkelijk wat mee wint. Geluk en pech te vlug af proberen te zijn door beiden te nivelleren. Waar de loterijen op kunnen draaien is namelijk egoïsme. Zetten we dat even aan de kant, werken we samen, dan kunnen we heel wel varen bij die loterijen. Er moet een constructie te verzinnen zijn die werkt, waarbij deelnemers hun lotnummers ergens publiek maken. Zo zie je wie er die miljoenen winnen, en dan kun je prijzen verdelen. 500000 deelnemers die een lot van 55 gulden kopen en ze hebben 27,5 miljoen aan prijzengeld binnen. Hoeveel gekken zouden er in stinken?

Leave a Reply