NSA Priority Level 4

The Bourne Ultimatum (2007)
1 woord: Intens! Misschien de sterkste actie-film die ik in m’n leven heb gezien. Knipoogt naar de beste afleveringen van “24”, maar is strenger, soberder en nog meer doordacht. Briljant geschreven, eigenlijk geen wonder met 4 filterende ervaren schrijvers achter 1 script! Over elk detail is uren vergaderd, lijkt wel. IJzersterk onrustig camerawerk (zeldzaam passend voor de verandering), en zonder de kijker het overzicht te laten verliezen. Perfecte kadering en editing, mooi belicht, audiomix is subliem (véél beter dan in Ocean’s 13 en Die Hard 4 bijv.), en de score van John Powell is meer dan uitstekend. De casting verdient een prijs, ik kan geen betere acteurs/actrices verzinnen voor deze rollen. De geloofwaardigheid en timing waarmee operationele dialogen langskomen is griezelig groot. Jason Bourne kan meer hebben dan ooit, maar het kan nog steeds allemaal. Enige wat je erop tegen kunt hebben is dat deze film bijna TE zuiver op de graad is. Moet werkelijk de imperfectie nog ontdekken. Hooguit een paar seconden in de laatste 5 minuten waar het lijkt in te zakken, maar waar de spanning in feite onderhuids om te snijden is. Dat geldt voor de hele film. Always on the run. Big brother everywhere. Geniale basis voor dit ultieme vecht-werkstuk. Een non-stop adrenaline-rush van bijna 2 uur lang. Ga niet in een auto zitten meteen nadat je ‘m gezien hebt! Cool-down uurtje voor nodig.

8,7/10

Verdient aanschaf als DVD, en vermoedelijk ook bioscoopbezoek, hoewel je dan echt niet te dicht op het scherm wilt zitten (achterin is het beste) en de ondertiteling beter uitgeschakeld kan worden..

Leave a Reply