Spammen en stemmen

Ook ik ben voor een wetsvoorstel dat spammers op een vliegtuig naar Singapore zet met een kilo cocaïne aan ze vastgeplakt. Werkelijk, wat een ellendige hoeveelheden spam de laatste tijd. Niet vreemd, gezien de explosieve groei van het internet-verkeer, maar toch even wat tips om de strijd tegen de spam mee te winnen.

Er komt vaak spam door filters heen omdat die spam afkomstig is van de computers van gewone gebruikers zoals u, die fungeren als radertjes in de enorme motor van idioten die denken dat spammen werkt. Mocht u willen weten of u reeds – zonder dat u het weet – aan het spammen bent, vul dan uw IP-adres in op deze site en klik GO. Rood is dan foute boel. Wil niet meteen zeggen dat UW PC NU een spammachine is, maar de kans is groot dat er bij uw internet provider spammers op dat IP-adres hebben gezeten.
Ik help even mee met xs4all, door u te waarschuwen voor trojans:

Een trojan is een programma dat een computer binnendringt door zich voor te doen als iets anders, zoals een demo van een spelletje of een handige applicatie die u downloadt. Zelfs via een http-link kunnen trojans uw systeem binnenkomen, dus simpelweg doordat u een link aanklikt. Via een trojan kan iemand uw persoonlijke gegevens achterhalen of uw computer misbruiken voor spam. In feite valt een trojan aan van binnenuit, net als het paard van Troje waar het naar vernoemd is. Trojans worden zelden direct herkend door virusscanners. Ik raad u daarom aan voorzichtig te zijn met het aanklikken van links en uw systeem up-to-date te houden.

– Niet alle gratis virus-scanners zijn veilig, blijkt. Virusscanners die ik u kan aanbevelen zijn Anti-Vir (voor real-time access scanning) en ClamWin. Maar virus-scannen is eigenlijk een paardenmiddel. Het is beter de noodzaak ervoor zo veel mogelijk te voorkomen, door goed op te letten. En bijv. geen Outlook meer te gebruiken;
Thunderbird is echt beter, voor e-mail. Geloof mij: De overgang van Outlook Express naar Thunderbird verloopt vloeiend en feilloos. Thunderbird ziet bij installatie meteen wat er moet gebeuren.
Spampal is een heel slim freeware Windows dingetje om spam mee te filteren (vooral zinvol als uw provider uw mail niet reeds filtert). Ik gebruik het zelf niet, omdat ik mijn eigen mail-server beheer en daar al filter op spam, maar ik heb spampal vaak met groot succes op computers van anderen ingezet.
– Voor gebruik in bijv. Spampal is dit een betrouwbare selectie zwarte lijsten van foute afzenders, waar ik goede ervaringen mee heb: hosts.rbl.zonnet.net, psbl.surriel.com, dul.dnsbl.sorbs.net, sbl-xbl.spamhaus.org
– Inmiddels is Firefox versie 2.0 uit, die als browser behoorlijk veilig genoemd kan worden. Veiliger dan Internet Explorer 6 of 7 in ieder geval.

Last but not least: Spammen bestaat bij de gratie van opgedrongen consumptie, reclame en markten die allen hun basis vinden in een kapitalistische overheersing. Het helpt dus om TEGEN VVD, CDA of PvdA te stemmen. Stem blanco, of stem SP, dat is mijn advies.

Leave a Reply