Hoogwaardige webhosting (updated)

Al geruime tijd huur ik webspace bij Servage, een hosting-bedrijf dat aan een paar hele dikke internet-pijpen in Noord Duitsland hangt. Afgelopen 2 jaar ben ik wel content met deze hoster. De jaren daarvóór waren ze duidelijk nog erg in ontwikkeling, en ging er veel mis, hoewel er vermeld moet worden dat ze uiteindelijk (soms na volhoudend door blijven vragen) mijn bij hun opgeslagen gegevens altijd weer terug hebben weten te krijgen. Zo nu en dan lichten ze een tipje van de sluier op over hun datacenter en de technische achtergronden, vroeger deden ze ook dat allemaal niet. Ze zitten zelfs op facebook tegenwoordig.

Voor 7 euro per maand krijg je bij Servage nu bijna een terabyte harddiskruimte. Of; Als je mijn coupon code: freedom gebruikt krijg je ongelimiteerde opslagruimte en ongelimiteerd bandbreedte-gebruik. Kun je even mee voort, zeg maar. Belangrijk is wel dat ‘ongelimiteerd’ bandbreedtegebruik natuurlijk niet bestaat, maar je komt er zowaar echt een flink end mee bij servage; (Trust me: I know..) Plus een gratis domeinnaam (die ze blijven betalen). Ik gebruik de ruimte zelfs als betrouwbare backup (tot nu toe, al een jaar of 7) van servers die ik elders heb draaien. ;-)
.Zijn je websites bedoeld voor hoofdzakelijk Europees bezoek, dan is Servage ook 1 der snelste opties onder de mega storage hosters op aarde. Check hier of hier maar eens. Hoe ze het doen weet ik niet. Volgens mij doet Steffan, die Servage heeft opgezet, aan liefdadigheid.

Servage heeft een paar nadelen:

– Het Engels van het personeel daar is soms ietwat steenkolen-achtig. Zorgt wel eens voor misverstandjes. Ook dat is de laatste jaren flink verbeterd.

– Op de gebruikelijke manier toegangs-logs bijhouden is lastig op clusterserversystemen. Statistieken doen ze op geheel eigen wijze, je kunt een aardig aantal statistieken via je beheer-pagina’s bekijken (en natuurlijk ‘real-time’ achtig dingen doen met scripts als bbclone), maar rauwe toegang tot httpd logs heb je niet. Voor sommigen is dat een dealbreaker, voor anderen is het feit dat het een cluster-systeem is juist een reden om servage te kiezen.

– Of deze limiet nog steeds actief is weet ik overigens niet (nu 2011): Elke MySQL database die je gebruikt mag niet meer dan 30000 updates per uur ontvangen. Ga je daar overheen, bijvoorbeeld als je in 1 keer een heleboel foto’s in een gallery importeert, dan moet je dus even wachten tot het volgende uur aanbreekt.. Als een database meer dan die 30000 updates in een uur heeft ondergaan, heb je kans dat je hele website errors weergeeft, afhankelijk van hoe belangrijk MySQL voor je site is. Ik heb er even met Servage over gecommuniceerd, hun motief ervoor is wel fair: Er moet ook ruimte voor de andere MySQL gebruikers overblijven. (Je wordt er echter niet vantevoren voor gewaarschuwd.)

– Uptime is NIET 99,98 % zoals hun website aangeeft, maar iets van 99,88 % (daar zit ik nu op). Het is mij eens overkomen dat m’n hele account een dag offline was omdat ze uit henzelf besloten dat m’n boeltje naar een nieuwe server toe moest. Eigenwijze technici doen wat ze doen, wanneer ze dat zelf willen, en dat heb je maar te slikken. Ook zijn ze bij mij een keer bijna een week ‘vergeten’ om mx-records aan te passen nadat ze mijn mail (nadat ik daar toestemming voor gaf) naar een nieuwe server hebben verplaatst. Ze dachten dat ik het zelf wel zou doen. Je kunt inderdaad zelf al je DNS records naar believen aanpassen trouwens, voor domeinnamen die je al hebt of had, de vrijheden die servage je hierin geeft zijn wel ongekend.

Afgezien daarvan begrijpt Servage heel goed wat je kunt en wilt met het web en e-mail, en als er iets is wat je graag zou wensen te kunnen, wat ze nog niet bieden, dan zullen ze hard hun best doen het voor elkaar te krijgen. In de tijd dat ik er zit is er al zoveel verbeterd en toegevoegd, daar kan menig Internet Provider nog wat van leren. Support-mailing doen ze extreem snel (zelfs ‘s nachts!), hun zelfgebouwde online beheerpagina’s zijn verbazingwekkend uitgebreid. Zo hebben ze een werkelijk geweldige interface om met een paar klikjes folders te beveiligen met htaccess, en geven ze je meer vrijheden dan bij andere hosters, ook technisch gezien. Je kunt je zelfs helemaal uitleven met mod_rewrite in htaccess enzo, zo lang je geen oneindige loops genereert kijken ze niet naar welke Apache-tweaks je gebruikt.

Als je zoekt op “servage” kom je veel kritiek tegen, en ik moet concluderen dat die voor een groot deel onterecht is. Jaloerse concurrentie waarschijnlijk. Ik neem mijn pet (die ik niet op heb) af voor Steffan, Patricia, Allan, Jakob, Scott, Nick, Rob, Bob, Sam en Steven.

Leave a Reply