Preventief fouilleren

Hoe groot is de stap tussen preventief fouilleren en “preventief even in uw woning rondkijken” of “preventief verdacht ogende mensen oppakken”?

Op Koninginnedag gaat de gemeente ‘s avonds in de binnenstad een grote preventieve fouilleeractie houden. Dit zei Job Cohen donderdagavond in het Gesprek met de Burgemeester. De fouilleeractie zal na half tien ‘s avonds plaatshebben rond de grote pleinen in de binnenstad. De burgemeester verklaarde dat uit de laatste jaren blijkt dat er ‘s avonds “nog veel wapens zijn” en dat hij daarom de fouilleeractie houdt. De VVD pleitte deze week voor preventief fouilleren in delen van West. Stadsdeel De Baarsjes is hiertegen. Het stadsdeel is wel al langere tijd bezig om horecagelegenheden door te lichten. Na een politie-inval afgelopen zaterdag zijn twee nachtcafĂ©s, in de Witte de Withstraat en op de Admiraal de Ruyterweg, gesloten. De uitbaters moeten binnen een week aantonen hoe zij hun zaakjes beter gaan regelen.

Waarom zouden we dan niet preventief AL onze vrijheden inleveren, omdat er “nog veel slechte mensen zijn”? Hee Job, mayor-boy, je moet de film “Lord Of War” beslist eens bekijken (..over “nog veel wapens” gesproken)!

Het koninginnedag-gevoel mist bij mij nu. Zo vieren ‘we’ het op 29 april, de koudste dag van deze week. Als het toch al niets meer met de datum te maken hoeft te hebben, waarom vier je het dan niet op 6 mei? Er is nog geen jaar geweest, voor zover ik me kan herinneren, dat het op 6 mei minder mooi weer was dan op 29 april. Maar nee, we moeten vooral blijven ‘kwakkelen’ met kou en regen op koninginnedag. Ja want alles moet wel lastig en kil zijn, zodat mensen scherp blijven en hun hoofden koel houden?
Nee zeg, we zouden ons eens echt feestelijk en vrij voelen bij de viering van de monarchie, het moet niet mogen! Geen wonder dat nog maar een klein deel van ons iets heeft met het koningshuis. Er worden de burgers beschamend weinig vragen gesteld over de voorkeursdatum van deze feestdag.

Leave a Reply