Spyware opruimen

 • Post author:

Het is toch echt flink wat zinloze troep die bij mensen hun PC heeft vervuild vandaag de dag, daarom even deze tip. Of de site van SpyBot in het Nederlands.

N.B. Ik noem deze tip alleen maar om het leven voor de spyware-makers en verspreiders wat lastiger te maken.

Comment-optie voor dit item heb ik uit gezet. Mijn site is geen plek voor stupid OS-wars, en zeker niet voor slecht gefundeerde Windows bashing. Die oorlog vecht je elders maar uit, en met anderen, want ik heb er geen zin in.

This Post Has 10 Comments

 1. Cpt. Iglo

  Moeten ze maar gewoon een Mac kopen. Of Linux gebruiken.

 2. jult

  Dat is een geheel verkeerde interpretatie van wat ik aankaart; Problemen heb je ook op een Mac en in Linux.
  http://www.eeye.com/html/research/upcoming/20051117b.html

  Het is niet de schuld van MicroSoft dat er spyware bestaat. De oorzaak is niet te zoeken in het feit dat men MS Windows gebruikt, hooguit voor een deel in HOE men het gebruikt en de hoeveelheid mensen die het gebruikt. Mensen kiezen terecht de weg van het gemak. Je kunt nog steeds veel meer voor veel minder middels MS Windows. (De tips die ik hier vaak geef voldoen ook.)
  En IK heb geen last van virussen of spyware. Het voordeel van MS Windows is daarbij dat je breed ondersteunde keuzes hebt; Je hoeft geen Outlook te gebruiken, je hoeft geen Explorer te gebruiken, je hoeft geen Mediaplayer te gebruiken, je hoeft geen Quicktime te gebruiken en je hoeft geen MS Office pakket te gebruiken.
  Ik kan bovendien lekker gebruik maken van PeerGuardian http://phoenixlabs.org/pg2/ utorrent, TotalCommander, SoundForge en meer van die software waar de competitie nog niet aan kan tippen. Moet er niet aan denken dat te moeten missen..

 3. DucSloerie

  Kan het ff niet laten, maar ik heb met OSX nooit last van spyware en virusjes enzo 😉

 4. Tinio

  Het probleem is dat het wel aan windows licht. De veelgehoorde uitleg is dat er zoveel windows computers zijn en dat daarom de virus/trojan/spyware makers dus het meestgebruikte platform uitzoeken voor hun aanval. Echter… Ten eerste: Een standaard installatie van FreeBSD/Linux en Mac staan niet open voor aanvallen, een vers geinstalleerde windows, direkt aangesloten op het internet is binnen 20 minuten compromized/geinfecteerd.
  Ten tweede: Er is al vele malen op gewezen dat de kern van windows op zo’n manier is opgezet dat een klein programmatje al toegang kan krijgen tot de diepste systeem-componenten. Microsoft had hier al sinds Windows2000 (inmiddels 5 jaar geleden) DIREKT moeten ingrijpen, maar koos ervoor om bv. explorer nog dieper in het systeem in te graven zodat het voor de monopolie-zaken niet meer los kon worden gekoppeld.

  Je zou verwachten dat een MILJARDEN bedrijf toch honderden programmeurs in dienst zou KUNNEN nemen om zsm. in ieder geval het systeem goed op te zetten. Nog gevaarlijker wordt het wanneer je ook als gebruiker/programmeur niet eens weet hoe veel onder de motorkap werkt, je bent dan overgeleverd aan MS. “as we speak” begeeft MS zich zelfs op de anti-virus/spyware markt om (nu nog gratis) produkten te ontwikkelen die hun eigen andere produkt moeten gaan beveiligen… hoeveel zand-gestrooi kan een gebruiker eigenlijk in z’n ogen uithouden???

  Al dat standaard excuus praatjes gedoe over windows kan in een keer van tafel geveegd, ik ben rond 2000 overgestapt en ben ondanks wat meer moeite met bepaalde verkrijgbaarheid van software veel blijer met een systeem dat tenminste betrouwbaar is.
  Hoe harder de windows gebruikers schreeuwen hoe meer ik denk, ‘tja moet je dan zelf maar weten, maar kom dan later niet bij mij van, kan je me even helpen met zus of zo programma, en toch help je ze dan weer, *zucht*’

 5. tinio

  Nog even ter aanvulling, de Rootkit op Sony audio CD’s….
  Grote antivirusbedrijven hebben er voor gekozen dit niet aan te pakken omdat Sony zo groot is dat ze daar hun vingers niet aan willen branden. Je ziet maar weer, voor groot geld licht de lat toch wat hoger. Pas nu het aan de grote klok wordt gehangen wordt er aktie ondernomen.

 6. jult

  Allemaal halve waarheden, Tinio.
  http://www.zone-h.org/en/stats
  Als het echt zo erg zou zijn, leg dan eens uit waarom er in mijn kennissenkring en familie geen compromised Windows computers voor komen. Ze hoeven dus niet ‘over te stappen’. Zeker niet als de andere opties nog steeds niet weten wat een bruikbare User-Interface is.
  Je bent op de verkeerde plek aan het proberen kwaad te spreken over het Windows O.S. want de lezer hier weet er veel meer vanaf dan je denkt, en deze ‘discussie’ kennen we nu wel. You are barking up the wrong tree, je krijgt mij niet van mijn Windows gebruik af, er is namelijk voor mij geen enkele reden om een uitstekend werkend systeem de das om te doen.
  Van de honderden miljoenen die gebruik maken van MS Windows is slechts een fractie ‘compromised’. Wat jij maar niet wilt begrijpen is dat een fractie van heel veel nog steeds best veel is. Het ligt niet aan het MS Windows operating system, maar aan de gebruiker. Als je dezelfde gebruikers aan BSD zet heb je de poppen aan het dansen. Dan moet de open source movement plotseling meer werken aan structuur en beveiliging, en meer van dat soort verhalen.

 7. tinio

  En wat zeggen die stats??? over dezelfde gebruikers op BSD is onzin, een krakkemikkige of onveilige auto blijft slecht, los van de bestuurder. Kunnen jij en ik wel prof-bestuurders zijn, rotte auto’s heb je APK voor :-)) Wel erg stellig dat geen computer van je kennissen besmet zou zijn… De Sony rootkit toont al aan dat je het niet eens hoeft te merken, of bepaalde spyware die steeds weer door je beveiliging weet te komen.

 8. jult

  Je laat het lijken alsof de hele wereld ‘besmet’ is met een heel erg slecht OS, en dat is gewoon niet zo. Hoe meer je een operating system bruikbaar maakt voor the masses, hoe meer consessies je zult moeten doen wat beveiliging betreft. Zo werkt dat. Gesloten is onbruikbaar.
  En sorry, maar het gaat echt niet om een krakkemikkige auto als zoveel mensen er (met groot succes en veel plezier) gebruik van maken. De Windows kernel die ik gebruik heeft geen significante problemen op veiligheidsgebied, waar die onzin vandaan komt is mij een raadsel.
  Die anti-Windows promotour werkt hier niet, ik ken die onzin nu wel.

 9. tinio

  Da’s natuurlijk klink-klare onzin: “Hoe meer je een operating system bruikbaar maakt voor the masses, hoe meer consessies je zult moeten doen wat beveiliging betreft”. Ook zeg ik niet dat mensen geen plezier hebben aan krakkemikkige auto’s, of dat dat automerk geen succes zou hebben. Significant ligt enkel “in the eye of the beholder” en is voor een thuisgebruiker anders dan voor een professional.
  anti-windows promotour? Net zo als de anti-Quicktime promotour?

Comments are closed.