jult's slaap-adviezen

 • Binnenkort in uw spambox: Orexin A neusspray!

 • Een goed hoofdkussen is het halve werk: Hier heb ik mijn Buckwheat Pillow vandaan (zoek niet verder, de rest is nep en sucks). Japanese Regular size, die van 14"x20", was mijn keuze (paar jaar geleden). Ik heb ook gewonere kussens, maar die zijn voor logees of bedgenoten. Tenzij ze heel lief vragen. ;-)
 • Een optimaal matras is erg fijn. Ga daarom voor traagschuim. Zelf heb ik een matras met multi-pocketvering o.i.d., wat ook al heel goed is, maar RHF is het beste. Hier wat voorbeelden.
 • Donkerkleurig katoenen beddegoed kan ik van harte aanbevelen. Zwart, indien mogelijk. Heeft twee dingen voor op lichtgekleurd beddegoed:
  Het absorbeert licht en maakt donkerder (goed bij slapen als het buiten licht is), en het transporteert warmte beter. Voor het milde klimaat hier in ieder geval aanbevolen boven het isolerende witte beddegoed van weleer. Licht verhindert de productie van melatonine (een slaapverwekkend hormoon). Zo zijn zwarte dikke gordijnen ook slim, of kun je een donkere blinddoek gebruiken (niet te strak omdoen).
 • Vermijd schommelingen wat het tijdstip van opstaan en slapengaan betreft. Regelmaat is de boodschap!
 • Vermijd teveel tocht in je slaapkamer, maar zorg voor voldoende buitenlucht. Zet eventueel aan de andere kant van het huis ramen open, en laat de deur naar je slaapkamer open.
 • Zorg voor een optimale slaapkamer temperatuur (17,7 graden Celsius als je het precies wilt weten). Kouder of warmer bemoeilijkt het inslapen en zorgt ervoor dat je meer wakker wordt 's nachts.
 • Wil je 's nachts niet wakker worden omdat je moet pissen, draag dan dunne sokjes over de voorste helft van je voeten (niet je enkels), maar probeer er niet aan te wennen want dan verliest het zijn werking.
 • Gebruik geen cafeïnehoudende producten (koffie, cola, gewone thee, chocolade, sommige pijnstillers) 4 tot 6 uur voor bedtijd.
 • Als je om 01:00 uur in wilt slapen, niets meer eten vanaf 23:30 uur.
 • Vermijd ook alcohol enkele uren voor het slapen gaan. Een borreltje zorgt er misschien wel voor dat je sneller in slaap valt, maar het verslechtert de kwaliteit van je slaap. Je voelt je 's morgens minder uitgerust dan wanneer je nuchter gaat slapen.
 • Een warm bad of lange douche nemen is misschien wel ontspannend, maar het kan er ook voor zorgen dat je minder snel in slaap valt. Als je slaapt is je lichaamstemperatuur lager dan wanneer je wakker bent. Na een warm bad vergt het tijd om af te koelen.
 • Sport, maar doe het overdag of in de vroege avond. Lichaamsbeweging maakt je brein wakker. Gun jezelf tenminste 2 uur rust voor het slapengaan. Uitzondering hierop is sex, omdat daar stoffen bij vrijkomen die de slaap bevorderen.
 • Gedachten en zorgen die door je hoofd razen? Bewaar een blocknote naast je bed en schrijf op wat je niet mag vergeten (dan mag je het daarna wel)..
 • Poets je tanden voor het slapengaan. Ik ken mensen die dat overslaan, deed het zelf ook vaak. Niet slim, omdat het gevecht tegen troep in je mond de slaap minder diep maakt, plus dat de slaap de ideale tijd is voor je gebit om te genezen, en het beter geneest als het schoongemaakt is.

(updated)

May the longevity revolution begin

Must see; Living Forever: The Longevity Revolution

"Just to be clear, Living Forever is not a documentary about 60-year-olds who want to look like young and sexy 25-year-olds. This is a film about stopping, slowing down – even reversing – human aging. It is about the modern quest to create a longer, healthier old age, or – the Holy Grail – eliminating old age altogether."
Met dank aan Thoughtware.tv.

[Update january 2010] Definitely check this video out!

Zeg maar

Gewoon denk ik toch best wel ja, eigenlijk best wel een beetje gewoon of zo weet je. Zeg maar.

Anyway, ik heb al precies een jaar geen TV meer in huis. En dan doel ik op Nederland 1, 2, 3, RTL, SBS, Net5, MTV, CNN, BRT, BBC, de hele mikmak ontvang ik niet meer als pushmedium. Heb ik het gemist? Nee, geen moment.
Kreeg het afgelopen jaar regelmatig tips van mensen, à la "dit en dat moet je even zien!" en dat was dan uitstekend te doen via de diverse uitzending-gemist varianten op internet. Nieuws kijk ik ook vaak via de rtl site, of de nos-journaal site, of AT5 online, gaat allemaal prima! Films en tv-series? Joh, ik loop vóór op de mensen die daarvoor van 'de kabelmaatschappij' afhankelijk zijn. Bovendien hou ik niet van logo's en ondertiteling in beeld, dus dat komt mij goed uit. Ik haal alles gewoon bij de bron vandaan, en kies op mijn eigen tijd wat ik wanneer wil bekijken. Last but not least heb ik aan mijn 'media-PC' een vreselijk mooi beeldscherm hangen, dat de oude kathodebuis van Philips (die hier een jaar geleden nog stond) meer dan vervangt. Kom nog steeds tijd tekort, eigenlijk, zie ook hier.

Why I like ABBA ;-)

Here's a nice contrasting song for Michael Kelly's "Why I hate TLC" article:

Do they still exist, women saying what they're singing here? Get a load of this, men:
You think you're gonna make me softer with your fancy car
But I can tell you all your tricks ain't gonna get you far
They say that money's got a magic touch
But not to me, it doesn't mean that much
You won't have me tonight
All right, all right, all right, all right

So long, see you honey
You can't buy me with your money
Tracy, Daisy, they may be crazy
But I'll never be your girl
So long, see you honey
You can't buy me with your money
You know it's not worth trying
So long, so long, so long

You didn't have to send me flowers like you did today
I wouldn't keep a thing from you, I gave them all away
The girls might fall for everything you've got
But I'm not one of them, you know I'm not
You won't have me tonight
All right, all right, all right, all right

So long, see you honey
You can't buy me with your money
This is not me getting old, it's just realism. ;-) Either way, views like this might come in handy with the US-banks crumbling and oil shortages.

In a similar spirit:

;-)

On a sidenote, YouTube must be one of the biggest bandwidth monsters of the world. It's really amazing how often I bump into a videostream from them these days. Let's say each internet user sees around 10 YouTube videos daily, that is already 100 MB in total. That times all internet users worldwide.. holy shit. We're talking petabytes of transfer a day.

Speaking of bandwidth and Sweden, check out the Subdemon Techcast interview with Brokep from THE Piratebay!

Machines en mandarijntjes

Ja mensen, u ziet weinig fotografie van mijn handen de afgelopen maanden hierbovenin, en hoort wat weinig nieuwe dingen uit mij komen, allemaal omdat ik die creaties van/naar het computerdomein toe haalde middels mijn mega coole (al 7 jaar geweldig goed draaiende) zelfbouw-PC, waarvan onlangs iets moet zijn doorgebrand op het moederbord of zo. Ik kreeg steeds vaker hele zware kernel-errors ad random in beeld, zowel in Windows 2000 (wat eigenlijk Windows 2007 was geworden, zoals ik het gebruikte) als in PC-BSD, als in Linux, waar ik allemaal mee multiboote op dat ding (al dan niet Virtual..). Het werd onwerkbaar en ik heb achterhaald dat het om stukke hardware moest gaan; middels de UltimateBootCD heb ik uit kunnen sluiten dat de processor, geheugen (DDR) of videokaart stuk waren. Resten nog de onderdelen op het moederbord zelf. Geen bolle of opgeblazen elco te zien, dus ik vrees een ladingvonkje en een stukke chip o.i.d. Vervelend euvel, alsof je het hart in een mens moet vervangen, zeg maar. Omdat er natuurlijk geen reserve-moederbord voor handen is met exact dezelfde chipset erop enzo (een mens koopt niet alles dubbel..). Wat ongeveer zoveel wil zeggen als dat ik alle operating systems weer nagenoeg van de grond af kan opbouwen en installeren. Wel een nieuw moederbord kunnen vinden voor 52 euro, de laatste die nog te koop is met een Pentium4 CPU-bevestiging van het type 478. Thank the force for that, want dan past de rest tenminste gewoon nog. Maar omdat ik toch de operating systems opnieuw moet installeren, heb ik meteen besloten om het op RAID-1 te doen, met 2 nieuwe harddisks.
Op deze PC be- en verwerkte ik tekst, beeld, geluid, mobiele in/uit meuk (telefoon, camera, scanner), printer overdracht enzovoorts. Het duurt even voor ik weer terug ben waar ik was, dus.

Maar gelukkig zijn er mandarijntjes. De enige vrucht waarvan het schil-afval lekker ruikt, en heel lang lekker blijft ruiken.

Wikia, de nieuwe zoekmachine by and for the people is trouwens live gegaan. Keurig, als ik zoek op "jult" eindigt mijn site bovenaan. Zo hoort het! Alleen, waarom nu weer in het wit? Hebben ze nou nog steeds niets geleerd van de 100 dollar olieprijs?

Ook leuk, een site (die ik niet kende) voor als je iets verloren of gevonden hebt: Doormijgevonden.

Glas op straat

Al mijn hele leven tref ik overal op mijn fietsroutes glas aan. Een heleboel gebroken glas op de weg. Vaak geconcentreerd op het vlak waar de fietsers overheen moeten rijden. Net naast de goot. Een stukgegooide fles, een gebroken drinkglas, een kapotte vaas, een stuk autolamp, een fles waar vuurwerk in moest et ce te ra. En dan realiseer ik me ineens dat ik in mijn hele leven nog nooit iets van glas heb laten vallen op straat. Niet 1 keer. Zelfs geen door mij stukgereden koplamp door fout parkeren. Geen slecht verpakte vuilniszak met een lege pindakaaspot. Niets. Nooit. En ik loop toch al flink wat jaartjes op deze planeet rond. So what are the odds 'ey? Ben ik echt zo bijzonder? vraag ik me dan af. Kan het me niet voorstellen. Dus:
Waarom? Bent u allemaal zo onvoorzichtig? Waarom breekt u dat glas op straat stuk? Is dat echt nodig, dat u uw stomme drankflesje in de stad net naast de goot dropt? Is dat uw hetze tegen de fietser, of tegen banden-verkeer in het algemeen? Is dat uw manier om te zeggen dat u de wereld haat? What the fuck is it? Glasscherven zijn naar en vervelend. Altijd. Voor iedereen. Maar u dacht dat het leuk was?
En als u het niet bent, waar komt dat glas dán vandaan? Gooien straatvegers het er neer? Of vuilnismannen? Fietsenmakers en solutie-fabrikanten soms, om voor voldoende omzet te zorgen? Lijkt me toch niet, eerlijk gezegd. Zou 't misschien zoiets zijn als bij piromanen, een soort ziekte, van daklozen of zo, dat ze kicken op rinkelend glas? Op het stukgooien van flesjes midden op de weg?

OK, ik heb vroeger wel eens, met vriendjes en neefjes, kleine auto-lampjes en electronen-buizen stukgegooid omdat ze zo mooi "POF" zeiden als dat vacuum implodeerde, maar dat deden we nooit op plaatsen waar fietsen of auto's reden. Want lekke banden are the suckiest of the suck, wens je niemand toe, toch?
Het levert bovendien levensgevaarlijke verkeerssituaties op; Als je zo'n berg scherven ziet liggen wijk je uit, en voor je het weet lig je onder een bus. Schijnbaar kan het de glasstukgooier niet schelen. Wacht maar tot zijn/haar eigen dochter of vriendin een ongeluk krijgt dankzij stuk glas op straat. Dan is ineens de wereld te klein. Moet er een stille tocht gehouden worden tegen zinloos glas op straat.
Zal eens wat foto's maken, als ik er aan denk tijdens het fietsen. Werkelijk idioot hoeveel glas hier in Amsterdam iedere keer weer ergens midden op mijn route moet liggen. Hou daar verdomme toch eens mee op, mensen!

Herhaling vanwege oud&nieuw-glas overal

Heavy stuff for 2008

Er staat ons weer een flinke stapel overweldigend entertainment te wachten de komende maanden, om ons te laten ontsnappen uit de bittere matrix van slecht nieuws en stress. En wat erg fijn is, is dat er tegenwoordig High Defenition 1080p trailers/teasers van nieuwe films te downloaden zijn. Die spetteren hier full-rate van mijn NEC 2690 scherm af middels kmplayer, zo realistisch dat je ze kunt aanraken! Tips:
Cloverfield (New York helemaal in duigen, fuck yeah!), Look (w0w), No Country For Old Men like John Rambo (live for nothing or die for something, your call! LOL), Jumper (heroes is er niets bij), Pride & Glory (Norton kicks ass), The Eye en zelfs een nieuwe van Jennifer Lynch: Surveillance! Maar last but certainly not least Funny Games (lekker huilen met Naomi Watts).

Vergeet ook niet de gratis film over internet en copyrights: Steal This Film II (met zowaar Erik van mininova).

And remember; Freedom of information will win the war of ideas.