Poffertjes en beeldschermen

Vond een leuk oud mailtje, uit 2001
(some names have been changed to protect the innocent) :

Klamboe van Faraday

Zoals u had kunnen vermoeden naar aanleiding van dit bericht slaap ik tegenwoordig thuis standaard onder een klamboe. Geweldige uitvinding, zo'n muggennet. En in plaats van dat het claustrofobische gevoelens opwekt, voelt het juist alsof je weer een kind bent, heel erg beschermd. Herinnert u zich die sensatie nog, tentjes maken, spelen onder lakens enzo? Je wordt er echt helemaal blij van. Zo cool ook om die beesten (muggen, spinnen) uit te kunnen lachen!

Maar jult zou jult niet zijn als hij de klamboe-wereld niet wilde verbeteren:

- Het 'gaas' van mijn klamboe is gemaakt van 100% micro-polyester. Zou het niet slim zijn om een klamboe te maken die meteen fungeert als kooi van Faraday? Door 'm te voorzien van een geleidend metaal, iets met koper of ijzer erin? Hoeft maar heel dun te zijn om het te laten werken. Dan ben je pas zeker van een veilige gezonde nachtrust, zonder bestraald te worden door al die zenders overal. U kunt mij namelijk wijsmaken wat u wilt, van mijn DECT basisstation heb ik daadwerkelijk last ondervonden, dat schijnt te zijn omdat die krengen pulserend zenden.
Moet ik dit idee niet patenteren, en er schatrijk mee worden? Anyway, u zag het hier het eerst, dan weet u dat ;-)
Update: Verdorie, ze bestaan al. Hoewel de uitvoering en prijs ervan beter kunnen.

- Het zou mooi zijn als mijn klamboe pikzwart of donkerbruin was geweest. Dat slaapt nog beter. Die van mij is khaki.

Ratio Bullshit

Tijden veranderen, en die ratio-idioterie in de bittorrent-wereld is volkomen uit de tijd. De Fiber-To-The-Home internet abonnees schieten als paddestoelen uit de grond (ook al in Nederland). Per etmaal komen er wereldwijd ongeveer 500 bij, schijnt. En laat me je verzekeren:
Als je 10 tot 100 Mbit/sec upstream hebt, dan moet je ineens oppassen voor het fenomeen 'overseeding', waar ze je dan voor 'bannen' op de ratio-obsessed indexers, omdat je zogenaamd de mogelijkheid tot ratio-verbetering van langzamere abonnees wegvreet. Dat krijg je ervan. Het belangrijkste bij bittorrent is niet ratio, maar seeding time, de tijd dat de content geheel aanwezig blijft. Het gaat er niet om dat je een 1:1 ratio haalt, het gaat er om dat je ervoor zorgt dat de torrent niet afsterft. Dat bereik je door zo veel mogelijk mensen te betrekken in de download ervan. Iets wat je niet voor elkaar krijgt als je gesloten privé torrents indexeert, waar je bij voorbaat kleine groepjes mee bedient. De torrents met open tracking, zonder afscherming, hebben dan ook gegarandeerd het langste leven op internet.

Anyway, mocht je in de Amsterdamse Jordaan wonen, schrijf je dan ook even in als ge-interesseerd in glasvezel thuis. Het is geheel vrijblijvend, en er komt geen spam door binnen! Men wil alleen maar zien dat ook bewoners van de Jordaan fiber thuis willen. Hoe meer mensen uit de Lindenstraat dit doen, hoe eerder ik het thuis krijg ;-)

Geloofwaardigheid foto's voorbij

Op het web kun je foto's die je ziet niet meer vertrouwen. Dat wist iedereen natuurlijk wel, maar er is nu diverse software die razendsnel miljoenen foto's doorzoekt op vervangende stukjes, en daar de gewenste foto uit brouwt. Als je iets uit een foto weg wilt hebben (voor het blote internet-oog onzichtbaar) kan dat vrij gemakkelijk. Zie hier een mooie demo van Seadragon en Photosynth, waarmee de luxe van voldoende processing power goed zichtbaar is geworden. Nog even en we hebben dankzij de veelheid aan digitaal verkrijgbaar beeldmateriaal de complete planeet driedimensionaal in beeld. De explosieve snelheid waarmee zich dit ontwikkelt is zelfs wel wat eng.

Human time space flow

Is it just me or is the time-space continuum separating itself from global human conscienceness? Lately I have the strong feeling that time (as we measure it) seems to be going faster than our conscienceness can handle, and sometimes slows down again to what it normally was (or should be), but less often as time passes, from what I can tell. More and more we experience time as shorter than how we measure it, and perceive it as getting shorter than before, and then for a few hours coming back to the fixed format we've known since we were born. And I'm being serious here, not some quantum physics or apocalypse nutcase.
I've talked about this with the very few (smart) friends I have left, and they all profoundly experience this same discrepancy (and they're not all my age, so we've excluded age as a determining factor in this). And what's most important: They all experience this at the same moments in time, as recorded in our timescale and calendar, so it must have something to do with human global awareness of time. Just check it yourself; Are your days as long as they used to be? And when you *think* they are shorter, try to eliminate the sources of that feeling; If you perceive some hours as shorter than normal, ask the people close to you if they feel the same. You'll be amazed at what you find.

Perhaps it comes from astronomical changes that are taking place. Or has to do with the fact that we're closing in on the coincidence of the Winter Solstice point and the galactic center, or as many people know it, the end of the Mayan Long Count cycle in 2012. The most interesting sites about this I found here and here, this stuff transcends religion and science.

Train à Grand Stress

Sorry, maar wat zit het OV toch vaak slecht in elkaar. En als de service nu aangenaam was, maar dat valt mij vaak tegen, gemiddeld dan. Veelal sjaggerijnig ongelukkig wantrouwend personeel, dat krampachtig doet alsof die lach gemeend is.
Maar wat is dat nu voor flauwekul, om op eenzelfde reisdatum een verschil van maar liefst 100 euro te zien, op exact hetzelfde traject? Zo is een treinretour:
Amsterdam Centraal 12:26 - Nimes 21:37
100 euro goedkoper dan
Amsterdam Centraal 07:26 - Nimes 16:35
Zoek de verschillen..
Aha, voor de duurdere hoef je niet vroeg op te staan(?). Niemand wil schijnbaar om half tien 's avonds aankomen. (Maak die trein dan gewoon korter of zo.) Is ook logisch, want wie moet er nu 's avonds laat in Nîmes zijn? De meeste mensen moeten verder reizen, en dat is alleen maar omdat die verdomde TGV alle andere stations en lijnen naar de achtergrond heeft gedrukt, zodat je nooit meer een rustige ouderwetse reis van Parijs naar Chambourigaud of La Grand-Combe kunt maken. Heel midden-zuid Frankrijk bestaat niet meer. Die internationale reisplanner kent Alès niet eens! Is even groot als Leiden, maar ach, weten zij veel. En dat het Nîmes is, en niet Nimes weten ze ook nergens meer. En als die TGV zitplaatsen nu geweldig fijn waren, maar dat valt ook behoorlijk tegen. Voor mij is de beenruimte echt aan de krappe kant in die TGV, en dan ben ik nog niet eens zo lang, voor een nederlander.
Vraag me trouwens heel erg af of een paar uur kortere reistijd nu zo'n geweldige vooruitgang is. Vond ik dat vroeger zo erg, toen er nog geen TGV was? Heb ik het gevoel in mijn leven tot nu toe enorm veel tijd verloren te hebben, alleen omdat er vroeger geen ultrasnelle vliegreizen en treinreizen bestonden? Nee, ik had genoeg te doen tijdens zo'n reis. Werd nog eens goed gepraat, gepuzzeld, gelezen, gekeken of geluisterd. Of gemediteerd, of bedacht, of ontworpen.
En wat is dat tegenwoordig met die reis-vooruitplan-stress? Waarom moet alles zo ver vantevoren geboekt worden, wil je nog enig prijsvoordeel behalen? Ik vind het geen goede service, dat ik zo ver vooruit moet plannen, en zo word genaaid met die dure slecht verzonnen 'kortere reis' prijzen.
Geen wonder dat mensen naar de minder zuinige automobiel grijpen, en het land vol files staat. Iedereen moet ook zo nodig ver buiten de woonplaats werken. Niet echt handig, hè, als de wegen al overbelast zijn? Het is, kortom, gewoon weer een lekkere teringzooi in dat corporate Europa, met al die stomme stropdassen. ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Dergelijke meldingen kom ik steeds vaker tegen op internet. Dat iets maar vooral tijdelijk, en nimmer structureel interessant genoeg mag zijn? Dat verhalen geen verloop mogen hebben? Dat meningen niet mogen veranderen, en dat er nooit later iets mag worden genuanceerd? Mij is werkelijk geheel onduidelijk wat het doel is van het opleggen van deze beperking.

Direct hieraan verwant is de veel geziene optie 'slotje', 'op slot', of 'deze thread is gesloten'. Hoezo is dat nodig dan? Wat heeft het voor zin, technisch gezien, om een discussie zo kort mogelijk te laten bestaan op internet? Databases kunnen wijziging gewoon forever aan (zie hyves!). Als er al een zinvol iets is aan internet, dan is het dat zoekmachines de boel archiveren, en dus dat je jaren later nog een forum-bericht of nieuws-item tegen kunt komen wat voor jou, of voor de hele wereld, opnieuw of voor het eerst echt actueel is. Waar je dus op wilt kunnen reageren, ook al is het uit 1998 of 2001. Misschien heb je als mens nu pas een naar jouw idee juiste mening ontwikkeld, waarom zou je die dan niet mogen uiten?
"U kunt niet reageren op artikelen ouder dan een maand."
Afgezien van dat we zelf wel uitmaken of we dat "kunnen"; Waarom zou iemand een paar jaar nadat een bericht is verschenen niet mogen reageren? Meningen ontwikkelen niet? Mensen hebben nooit spijt? What the fuck is the problem? Moet het hele internet een soort statische koran worden?

Het idee is volgens mij ontstaan uit overmatig administratief ontwikkelde software. Weer zo'n irritante ontwikkelaar die dacht een slimme optie te hebben ontdekt. Waartegen wist hij zelf eigenlijk ook niet. Het kon, het zat er al in gebouwd, en dus werd het in gebruik genomen. Er werd eigenlijk niet nagedacht over de zin ervan, of het wel nut had, of het wel nodig zou zijn, of het aangenaam zou zijn voor de gemiddelde internetter. De beheerder zag
"Don't allow comments after [60] days"
als default aangevinkt staan, en dat werd toen maar zo gelaten. Ja leuk, de bezoeker van de website irriteren, why not? Zeggen dat ze dingen niet mogen, terwijl er niets mis mee zou zijn. Echt geweldig!

Welnu, ik ben deze trieste regelgeving beu, het moest maar eens uit zijn met mijn ergernis in dezen. Om die reden lanceer ik binnenkort zelf een webbased forum, waar wèl nog tot in den treure gereageerd kan worden, waar 'oude' onderwerpen prima onderwerpen gevonden worden, waar (zogenaamd) oude draadjes gewoon voor eeuwig omhoog gehaald mogen worden. Waar threads niet op slot kunnen. Waar het nooit te laat is om te reageren of om je gelijk te halen of om iemand tegen te spreken of te verbeteren. En waar je niets voor niets schrijft.

AllOFMP3 victim of political games

Allofmp3sparks is legal. Period. I can go on holiday to Russia and buy the same CD's that were sold on AllOFMP3, at the exact same pricepoint AllOFMP3 sold them with. Music, under compulsory license, was paid for through ROMS, paying them at a 15% rate (that's about 1 cent per track of 8 cents). Compare this to the true leeches, the RIAA and friends, who demand 80 cents per track and pay the musicians under a cent per track. The RIAA bitched and moaned that they weren't getting money from AllofMP3. This is true. However:

- AllofMP3 wouldn't pay them, ROMS would.
- ROMS pointed this out, and RIAA affiliates REFUSED to even collect the money they were entitled to. Technically the RIAA isn't lying when they say ROMS hasn't paid them sufficiently, but essentially they are lying because ROMS tried to pay and they refused payment! They made a point of refusing payment, just so they could argue they weren't getting paid!

Really smart to get the IFPI to invent lies using the WTO, and force the Russian government to get involved.
The new version of AllOFMP3 is paying royalties to ROMS *and* NP-FAIR. I bet the RIAA just refuses royalty payments from them too, so they can bitch about not getting paid. Musicians should individually let NP-FAIR and/or ROMS know they are happy to directly get cash from them, since they'll get more than they do from the RIAA.
So, don't believe the hype, and read the Moscow Times for a more balanced judgement in these music industry death throes. What is generally called the "music industry" consists of violently opposed parties: small labels against big labels; publishers against recording rights owners; managers against everyone else. Much time is spent screwing or suing one another. Usually at the expense of the consumer and the artist.

update july 5
It appears mp3sparks.com has no DNS info anymore. But either way, there's alltunes.com (same content, same user-accounts, different layout) and gomusic.ru.