Bittorrent angst

Niet iedereen weet het, maar de grootste bittorrent websites op aarde draaien vanuit Zweden en Nederland. Zoals de wetten nu zijn mag dat ook, in deze landen, omdat met het aanbieden van trackers en torrent-files alléén je nog geen illegale files hebt. Het zijn wel de richtingaanwijzers, de wegwijzers voor het grote publiek, naar een explosief groeiende hoeveelheid (door gewone mensen als jij en ik) aangeboden bestanden. Men vreest kleine wijzigingen in de wet, die grote torrentsites zullen dwingen de boel op te doeken. Ik denk echter niet dat dit veel zal helpen. (En eerst gaat leaseweb nog in hoger beroep..)

Stel dat je de wet verandert, zodanig dat bittorrent sites overal op aarde ineens illegaal zijn. Dan drijf je de consumerende massa naar meer ontwikkelde technieken zoals randpeer en stealthnet. Nu kan men nog zien wie ongeveer waarmee bezig is, dat kan met de opvolgers niet meer zo eenvoudig. Ook kun je het illegaal proberen te maken van een uitvinding als bittorrent niet makkelijk realiseren, zonder de gehele open source gemeenschap en free software foundation tegen je in het harnas te jagen, en dan heb je de poppen aan het dansen. Vecht je tegen de Open Source en FSF, dan heb je oorlog met de core being that is the internet. Bovendien zorgt een sluiting van grote bittorrent sites voor een revolutionaire toename en ledengroei van kleinere varianten, die op hun beurt - in ieder geval tijdelijk - des te meer zullen floreren. Zodra de grote massa ook maar het gevoel krijgt dat het een aflopende zaak is, zal die grote massa nog snel proberen er uit te halen wat er in zit. Met als gevolg dat er in ieder geval volledige saturatie plaatsvindt van al het (op dat moment onder internetters) beschikbare materiaal. Bij bittorrent tellen immers de aantallen deelnemers in grote mate mee voor de snelheid van een download, en dus het succes ervan.

De moraal in dezen, en de wetgeving daarvoor, zitten volgens mij in een impasse.
Aan de ene kant gaan de prijzen voor harddisk-opslagruimte en internet-bandbreedte keihard omlaag, en bevordert men (economische) groei, uitbreiding van de welvaart (met snellere computers en internetverbindingen), aan de andere kant vragen mensen zich af of al die films, tv en muziek nu voor het geld, of met creatieve idealistische motieven gemaakt worden.
Aan de ene kant hebben we de groeiende box-office cijfers van de filmwereld, aan de andere kant de gratis videotheek die aXXo heet, het einde van de CD en fucked record companies.
Ik vind het in ieder geval interessant om in deze tijd te leven en te zien hoe dit gaat exploderen...

Heb hier trouwens al heel vaak over geschreven, ja.
En bittorrent kan nog steeds beter worden dan het is.

Nare mensen

Wat zijn er toch veel nare stomme mensen op deze planeet. Zodra ze aan het korte eind trekken in een discussie, beginnen ze op de man te spelen. Als mensen dat met mij doen is dat zelfs extra laf, omdat er nogal wat publiek materiaal te vinden is waar mijn naam bij staat. Een beetje husselen met de context, en klaar is je in elkaar geflansde flauwekul (over mij). Ik doe dat ook wel, op de persoon spelen, maar alleen als de ander ermee begonnen is, als antwoord, reagerend. Bovendien heb ik, net als Maddox, in zulke gevallen altijd gelijk ;-)

En wat werken er toch veel stomme nare mensen bij afdelingen personeelszaken en recrutering. Goed, er zijn uitzonderingen, maar het gros is vervelend volk. Vooral boeiend zijn de flut-argumenten waar ze mee komen als ze iets zoeken om je op af te wijzen (of te ontslaan). Luchtgebak als "Je komt niet zo pro-actief over."
Hier is een idee:
Zet dat in je vacature, dat proactief zijn (whatever the hell that is!) een harde eis is voor het werk in questie. Die term is jonger dan 10 jaar, volgens mij. Heb althans vroeger nooit iemand "proactief" horen zijn. Ik hoop ook nooit een proactief mens te worden, eerlijk gezegd. Laat staan dat dit ueberhaupt een meetbare menselijke eigenschap zal zijn. Als "de proactieve mens" al zou bestaan, hoe proactief zou iemand zijn die voor jan met de korte achternaam gigantische populaire websites maakt en onderhoudt, zonder dat dat hoeft? Lijkt me in ieder geval niet propassief, hè, flapdrol van de afdeling HRM!

Of de nieuwste afwijsverbloeming: "Tot onze spijt moeten wij je mededelen dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om je voor een gesprek uit te nodigen."
Een paar ideetjes voor u:
- Leer onbekenden eerst maar eens met u aan te spreken. Had ik ergens geschreven dat u mij mocht tutoyeren? Bent u meer waard dan uw potentiele werknemer, soms, en meent u daarom bij voorbaat eenzijdig een hyrarchie in de schriftelijke correspondentie vast te kunnen leggen door hen met "je" aan te spreken?
- Leer hoe en waar u aanknopingspunten kunt vinden. Ik heb namelijk het vermoeden dat uw gebrekkige vermogen tot het vinden van aanknopingspunten hier parten speelt.
- Vergroot de kans op aanknopingspunten:
Voor mij is blijkbaar het grootste probleem dat ik veel verschillende bezigheden erg leuk vind om te doen (en zowaar ook best goed kan doen). Ik kan mij derhalve moeilijk beperken tot het alleen maar bezig zijn met één klein segment. Dat heb ik zelfs wel geleerd op vorige werkplekken. Daarom zoek ik gericht naar deeltijd-werk. Dan hou ik het vol om me te focussen op een subgebied van mijn brede interesses, en er een soort dubbelleven op na te houden. Biedt bijv. mogelijkheden aan voor: 20, 24, 28, 30 of 32 uur/week, en ineens verschijnen daar een heleboel extra aanknopingspunten!

Oh sweet revenge ;-)

InDigital

In case you missed it, like me: InDigital Episode 9 - Dolby's Home Theater Showdown is really VERY informative if you want to know about Dolby 5.1, THX, HD/Bluray, etcetera, even if you think you're somewhat of an expert. There's a large XviD avi of this episode.

Omniscient real-estate broker god

OK, when will the 'news' about Hamas, Palestinians, Israeli, Hezbollah, Christians versus Muslims versus Jews versus Catholics versus Protestants (and what not) end?
You can view (or hear) a great debate between Sam Harris and some guys who are against Sam. We had similar discussions going on some years ago here in The Netherlands. It seems the world is kind of waking up to not needing religion..

By the way, did you know Microsoft bought God?

Teveel shampoo

Gisteren at ik een broodje Falafel met unlimited buffet bij Maoz tegenover de Munttoren. Daar was het zo druk in de ondergaande zon dat ik in gesprek raakte met twee studentes (of beter gezegd: zij met mij). Vriendinnen. De donkerharige kwam uit Israel, de blonde uit Amsterdam. Het gesprek eindigde over shampoo. (Hoe dat kon vanuit en tijdens het eten van Falafel weet ik ook niet meer.) Anyway, om een lang verhaal kort te maken:

We zijn te overvloedig in ons shampoo-gebruik, volgens mij. Dit werd bevestigd door de twee langharige bijna fotomodellen. In plaats van een hand vol shampoo, is het ruim voldoende om een paar druppels te gebruiken voor het hele hoofd. Zeker gezien de regelmaat waarmee mensen in de westerse wereld hun haren wassen. De meesten gebruiken shampo alsof het een soort hoofd-insmeer-crème is. Zo zorgt het overgebruik voor een overdreven en onnodige druk op de waterzuivering, en derhalve op 'het milieu', volgens de studentes. Het probleem hiermee is echter:
Stel dat we vanaf nu allemaal per keer wassen een paar druppels gebruiken, in plaats van achteloos die hele hand vol shampoo. Dan ontstaat er een gigantisch overschot aan shampoo-flessen op 'de markt', want de productie gaat (voorlopig) onverminderd door, moet eerst nog reageren op de afgenomen vraag naar shampoo. Omdat plotseling niet meer dezelfde hoeveelheden flessen verkocht zouden worden blijven ze liggen, stapelen ze zich op in winkels. Die winkels willen er vanaf, dus de prijzen van shampoo dalen, waardoor mensen geneigd zijn meer shampoo te kopen, waardoor ze vervolgens bijna gedwongen worden weer veel shampoo te gebruiken. Of zelfs meer dan ooit, "want het kost toch niks meer".
Je zou een verminderd gebruik van shampoo dus geleidelijk moeten laten inburgeren, en dan hopen dat de shampoo-producenten ook langzaam zullen afbouwen, anders heeft het geen enkele zin. (Wat gemaakt is zal gebruikt worden. En liever verspreid in water dan direct in de vuilnis, waarschijnlijk.) Het is maar de vraag of shampoo-producenten bereid zijn tot minderen. Als ze iets willen in de westerse samenleving, dan is het groeien en uitbreiden..

De langharige studentes en ik concludeerden dat aanhouden van economische groei de 'beschaving' dwingt tot overproductie en overgebruik, tot wegwerp en achteloosheid m.b.t. waterreiniging en afvalverwerking. En dat minder shampoo gebruiken (nu) alleen voor jezelf zin heeft; Veel gezonder voor de overbelaste hoofdhuid.

Mochten de studentes in questie dit lezen (de nederlandse dan): Ik wil hier nog wel eens over door-ouwehoeren, maar dan onder wat minder stressy omstandigheden. En daarna samen emigreren naar Langford in Canada, of naar Montenegro of zo. ;-)

Webstuff updates

Heb een aantal van de door mij beheerde en/of ge-installeerde pivot weblogs eindelijk voorzien van het mooie URL systeem voor de entry-links. Leuker voor in de browserbalk en beter voor de Google ranking. Moet er nog een paar omkatten, o.a. die onder lulligvoorje.nl, maar die heeft speciale eisen omdat de rss-feed een enclosure gebeuren bevat, dus dat is weer even wat extra prutswerk.
Ondertussen meteen de boel updated naar pivot-versie 1.40.3, en wat web-servers voorzien van mod_security en mod_dosevasive. En ganse IP-adres ranges van layeredtech en easyspeedy geblokkeerd, deny from 72.232.234, deny from 82.103.139 bedoel ik. (Laten ze daar eerst maar eens fatsoenlijke anti-zombie activiteiten ontplooien of zo.) Ook heb ik op een door mij beheerd webmail-gebeuren eindelijk mogelijk gemaakt dat je attachments van 22 MB aan je mail kunt plakken, en dat ze dan nog aankomen ook. (Intern dan. Niet alle ontvangende mail-servers accepteren zulke aanhangsels..)

Jammer dat ik dit soort klusjes niet betaald kan doen, trouwens. Er zijn wat webplekken waar ik wel wat krijg voor mijn beheerwerk of knoeien met de code, maar het gros is liefdadigheid, en de verdiensten zijn snabbeltjes, gratis etentjes en dergelijke ruilhandel. Op zich best OK, ware het niet dat 't in deze maatschappij niet telt zo lang het niet belastbaar is.
Wel heb ik uitgevonden dat als ik het een beetje handig aan zou pakken met Google-Ads, ik daarvan dan al gauw redelijk royaal rond zou kunnen komen als ik bijv. in Servië of Montenegro zou gaan wonen en leven.. Moet ik wel actief content providen natuurlijk, maar zo lastig is dat niet. Die miljoenen internetters die zich de pleuris vervelen zijn vrij gemakkelijk te entertainen;

Zo heb ik hier een leuk gebeuren over verhalen van maar zes woorden lang. "Met zijn auto keihard langs flitspalen." is toch erg leuk gevonden.

VoIP

OK, mijn vaste nummer is over op Voice over IP en werkt, maar ik begrijp werkelijk NIETS van die Nederlandse telecomwereld:
Bellen naar een vaste lijn in Engeland kost mij 1,1 cent per minuut, naar Zweden 1,2 cent/min., naar Frankrijk en Duitsland kost 1,3 cent/min. En, nu komt het:
Naar een vaste lijn in EIGEN land, dus dichterbij, in het land met grotere kabel- en telefoondichtheid dan de andere landen betaal ik 2 cent per minuut! Lekker logisch. :-/ ?

Onderbuur..

Nog altijd een voortdurende bron van irritatie. Geen wonder dat ik 's nacht bezig zijn ambieer, want dan slaapt 'ie. Eindelijk rust! Zijn lawaai-klok zoals hier beschreven is soms een tijd uit de lucht, offline. Dan is de batterij op of zo. Duurt het meestal weer een week of twee voordat 'ie nieuwe batterijen heeft gekocht. Maar nooit, werkelijk nooit, staat het kreng gelijk. DJ Rob (zo noem ik 'm tegenwoordig als 'ie weer eens aan het draaien is voor de buurt) heeft een niet te stoppen behoefte aan aandacht. De hele buurt moet weten dat 'ie er is, als 'ie er is. Is het niet middels zijn gezaag of getimmer, dan wel middels zijn klok of DVD-speler en stereo-installatie. Hij dwingt mij daarmee om ertegenin te draaien, want ik deel zijn muzieksmaak zelden, dus ik moet mijn oren dan dichthouden/afsluiten van de omgeving of vermoeien met eigen geluid.

Het nieuwste probleem hier is dat buren ergens onder mij een klimop hebben geplant, waarschijnlijk ook DJ Rob weer (er is er maar 1 zo asociaal in de nabije omgeving). Mijn ramen aan de achterkant zijn inmiddels geheel omgeven, de muur ongeveer een meter verdikt met groen, naar buiten toe. Nou ben ik een groot liefhebber van de natuur, maar als ik niet bijna dagelijks wat van die klimop wegbreek groeit de zaak helemaal dicht. En als ik de raampjes open laat staan (zoals in deze tijd) kruipt de plant naar binnen toe. Dat geeft allerlei opties voor beestjes. Gezellig naar binnen klimmen. De klimop zit inmiddels vol met vogel- en spinnen-nestjes. Paar weken geleden kwam ik zelfs een vogel in mijn badkamer tegen, die zich te pletter schrok omdat er hier iemand bleek te wonen ;-) Anyway, nu wil de (immer schatrijke, strontluie) woningbouwvereniging dat ik zelf ga klagen bij de schuldige, de klimop-beheerder in questie. Forget it, dat doe ik niet. Kan van mij uit niet eens achterhalen van wie die klimop is. Waar betaal ik die huur eigenlijk voor? De investering die nodig was voor de (vrij beroerde) constructie van deze woning is namelijk allang terugbetaald.

De Destructieve Mensch

Volgens mij ben ik er een beetje achter waarom mensen zo graag post-apocalyptische films bekijken (Children of Men, The Day After Tomorrow, Mad Max, Comet, Serenity etc.), waarom ze heftig onweer en rampspoed ergens diep van binnen juist leuk vinden. Zo lang ze zelf niet bij de slachtoffers horen, zou je denken, maar zelfs dan vinden veel mensen risico lopen nog leuker dan hun huidige levens als slaven van de belastingstructuur, met werk wat ze eigenlijk niet leuk vinden om te doen. Instinctief willen ze de hele dag buiten zijn, reizend dingen doen die iets te betekenen hebben, dingen doen die levens redden, die direct ons voortbestaan beïnvloeden. Die verwende luie gemakkelijke luxe leventjes zijn natuurlijk hardstikke leuk, maar ze zeggen zo weinig, ze betekenen niks, ze zijn vervangbaar, gebakken lucht.
Neem nou zo'n Paris Hilton. Wat doet die nou waar wij als organisme iets mee kunnen, waar de mensheid wat aan heeft? De hele reden dat ze dingen doet die niet mogen is dat ze het beu is om niets voor te stellen. Ze wil eigenlijk de hele dag op een roestige motor met een groepje overlevenden door de overblijfselen van een beschaving scheuren, doen wat nodig is om te overleven, door een woud rennen, vluchten, gevaar lopen, invloed hebben. Dat is het gewoon. Ze wil eigenlijk veel liever anarchie, de hele corporale zakenwereld naar de filistijnen zien gaan, geen overheid of contrôle meer, een wereld waarin geld niets meer waard is, terug naar een natuur. (Wat daarvan over is nadat die menselijke 'beschaving' in is gestort.) Eerst even huilen en doorbijten, een heleboel slachtoffers, verdriet, pijn en ellende, maar daarna wil ze erbij zijn. Dat wil iedereen, stiekem. Een nieuwe wereld beginnen. Zoiets. Vermoedelijk. Anders zijn onze levens gewoon niet belangrijk of interessant genoeg. Toch willen de meesten internet er wel bij hebben. Dat is dan weer zo dubbel aan dit verlangen. Lees en hoor je overal: Internet en terug naar de natuur. Op een onbewoond eiland, maar wel met wifi. Hoe wil je dan het bestaan van computers in stand houden, met fabrieken die de juiste onderdelen blijven maken? Enerzijds een beschaving die graag wil crashen om uit die klem te kunnen komen, anderzijds een mensheid die technologisch en medisch moet (en wil) ontwikkelen (om te kunnen overleven). Interessante discrepantie. En als er wifi is, waarom dan niet ook meteen riolering en schoon drinkwater? Weldra heb je de volgende 'beschaafde' maatschappij die verlangt naar destructie van zichzelf.
Wij mensen zijn ook de enige levende wezens die zichzelf zullen missen als ze niet meer zouden bestaan. Ja, en misschien wat parasieten en gedenaturaliseerde huisdieren die hun bakjes voer missen, maar die hebben minder moeite om te wennen aan een planeet zonder die mens. Of niet?

Hun Probleem.

Hoe logisch zou u het vinden als ik bij en voor XS4All zou werken? Vanochtend een uur lang gepraat met Bart S. en Annemarie H. ten kantore. Blijkt dat Bart in dezelfde postcode woont als ik, en op het Carmel heeft gezeten vroeger (ik zat op het Thijcollege, van dezelfde Carmel Stichting), en dat Annemarie vorige week nog door Hans Dulfer is geïnterviewd. Wat is het toch een kleine wereld, die Niederlande.. Of het ook wat gaat worden is natuurlijk de vraag. Er zijn andere kandidaten, die hebben vast meer papieren dan ik, met betrekking tot de functie in kwestie. Maar ik heb daarentegen veel meer affiniteit met XS4All, zoals dat heet. Deels in een per ongeluk vrijwilligersrol.
Toen mede-oprichter Felipe R. naar Australië emigreerde was ook ik uitgenodigd op zijn afscheidsfeestje, daar heb ik hem namens Patapoe Radio een heel brood pure Macedonische Halva cadeau gegeven. Kun je in Australië niet kopen, en ze waren daar bij XS4All altijd zo op de appeltaart, dus dat moest wel goed vallen (dacht ik). Bleek hij die Halva niet te mogen exporteren naar Australië! :-/ Felipe heeft de stopverf-achtige substantie toen maar aan heel XS4All uitgedeeld bij de thee, hoorde ik later. Zijn er vast een paar misselijk van geworden. Daarmee had Julius al zijn kansen bij XS4All voorgoed verknald ;-)

Enfin, om wat voor baan het gaat zeg ik lekker niet. Mag u naar raden.
Vaak rake vragen, die mensen mij tijdens sollicitatiegesprekken stellen. Of mijn antwoorden wel zeggen wat de bedoeling is vraag ik me nadien zonder uitzondering af. Kies een later moment en er komt een veel beter ander antwoord. Mijn CV is ook altijd een heikel punt. Staat zoveel op, te rommelig. Maar als ik het ernstig uitdun lieg ik, en ontstaan er gaten in mijn leven. Curriculum Vitae is toch Latijn voor levensloop? Doen alsof die er niet is geweest is ook weer zoiets. Kan ik gewoon niet.

Heb trouwens met opzet "Nieuwe job" neergezet (en het een week later veranderd in "Hun Probleem."). Niet omdat mij het resultaat van de sollicitatieprocedure reeds bekend is, maar omdat mijn ervaring is dat als ik het publiekelijk heb over dingen alsof ze vaststaan, ze een voorspellende invloed hebben. Werkte vroeger ook op de radio. Als ik zei 'u luistert naar het dichtst beluisterde programma van Amsterdam en omstreken' bleek dat langzaamaan gewoon waar te zijn. Zo gaat dat in het leven. Self-fulfilling grootheidswaan. Tjakkaa. :-) Colbert gebruikt dat truukje ook vaak. De kijker, luisteraar of lezer neemt het voor waar aan, want als het er staat, dan staat het er toch maar mooi, en waar rook is, is vuur. Doordat de lezer het gelooft, ontstaat er een kronkel in het tijd-ruimte continuüm, die zorgt voor overtuiging waar en wanneer dat nodig is :-)

"This show is an acquired taste. If you don't like it, acquire some taste." (Stephen Colbert)

Silencing hardware

Gisteren een succesvolle operatie gepleegd op de voeding in mijn beeldscherm, zie ook mijn bericht op [H]ard|Forum. Recent ook deze dingen ontdekt. Geweldige uitvinding om die vliegtuigmotorenherrie van harddisks mee te verminderen. Eigenlijk nog niet optimaal; heb eigenhandig vaak harddisks aan elastiekjes opgehangen, dat werkte gewoon het beste. Nadeel is dat ze dan alleen maar luchtkoeling krijgen. (Kan best voldoende zijn, trouwens.) Het wachten is op die fijne solid state flash 'disks'. Want op dit moment zijn de harddisks in mijn PC's zo ongeveer de enige onderdelen die veel geluid veroorzaken.

Kan het trouwens niet vaak genoeg melden: Maak die backup. Speaking of which; Bijzonder interessante presentatie (7 delen) van Scott Moulton over de harddisks van nu.